eigenwaarde vergroten

Eigenwaarde vergroten – stoppen met presteren, plezieren en perfectioneren

Even dacht ik dat er ook een positieve kant was aan het ophangen van je eigenwaarde aan de mening van anderen over jouw prestaties. I was wrong..

Tuurlijk. Dat je je een pure mislukkeling voelt wanneer je iets maakt/zegt/doet en iemand vindt het bagger, dat is niet zo best. Maar als iemand het goed vindt, dan voel jij je voor eventjes super(wo)man. Natuurlijk is het niet oké, deze afhankelijkheid. Maar hee, nu je er toch last van hebt, kun je maar beter genieten van de leuke kant eraan. Elk nadeel heb z’n voordeel.

Voor altijd verbannen tot presteren, plezieren en perfectioneren

Maar dat zogenaamde voordeel is een wolf in schaapskleren. Je raakt hierdoor namelijk pas echt in de greep van schaamte. Je bent voor altijd verbannen tot plezieren, presteren en perfectioneren.

Wat Brené zegt:

  • Zodra je beseft dat je eigenwaarde is gekoppeld aan wat je hebt geproduceerd of gecreëerd, durf je het niet meer te laten zien, of je maakt het minder gewaagd en schaaft er uit zelfbescherming minstens twee lagen creativiteit en innovatie af. Er staat te veel op het spel om je wildste creaties zomaar aan de buitenwereld te laten zien. (Ik ben er dus achter gekomen dat als ik dit doe, mensen mijn schrijven poep vinden.)
  • Als je het toch in zijn meest creatieve vorm laat zien en de manier waarop het wordt ontvangen valt tegen, dan ben je er kapot van. Wat je hebt gemaakt is waardeloos en jij bent waardeloos. De kans dat je vraagt om feedback, de draad weer oppakt en teruggaat naar de spreekwoordelijke tekentafel is klein. Je sluit je af. Schaamte vertelt je dat je het niet eens had moeten proberen. Schaamte vertelt je dat je niet goed genoeg bent en beter had moeten weten.

In het andere geval zit je dus nog dieper in de problemen. Want dan is voldaan aan alles wat schaamte nodig heeft om je leven te kapen en het roer over te nemen. Dan is je gevoel van eigenwaarde overgeleverd aan wat anderen van je vinden.

Gevangenis met schaamte als cipier

Het geweldige gevoel is verslavend. Je wilt alleen maar meer. Maar dat is niet menselijk. Je kunt niet altijd bij iedereen in de smaak vallen en dus krijg je telkens weer deuren tegen je neus gesmakt. Herkenbaar? Dit is niet gewoon ‘hoe jij bent’. Dit is een gevangenis met schaamte als cipier.

Je leeft voor anderen

Je kunt je voor altijd kapot blijven werken voor geweldige prestaties en uitmuntend gedrag vertonen om maar zoveel mogelijk complimenten te verzamelen. Sure. Maar dan kun je je dus alleen goed voelen door wat een ander zegt. Wanneer je kunt voelen en geloven dat jij goed bent zoals je bent, ben je vrij. Je mag dan namelijk fouten maken en een keer niet perfect zijn. En zelfs een kritische opmerking zul je overleven. Je bent er namelijk niet afhankelijk van.

Alles of niets

Het een bestaat helaas niet zonder het ander. Net zoals je niet alleen nare emoties kunt uitschakelen. Je kunt kiezen voor bitter zijn en niets meer voelen (tried that, didn’t like it), maar je kunt de gevoelens niet selecteren. Je kunt je helemaal de beste voelen na dat ene compliment, maar dat betekent dat die andere woorden jou dus ook tegen de grond kunnen slaan.

De bevestiging

Die dagen waarop je je waardeloos voelt en die momenten waarop je denkt de wereld aan te kunnen (let’s be real: dat gevoel duurt altijd korter), vertrekken zodra er geen (of laten we een beetje realistisch blijven: minder) voorwaarden voor je eigenwaarde zijn. Je voelt je namelijk altijd oké. De mindere dagen kun je beter aan en de mooie complimenten bevestigen jouw waarde en tevredenheid vanbinnen.

Dat is het grote verschil. Wat jij vanbinnen voelt en denkt, kan bevestigd worden door dingen van buitenaf. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat die bevestiging van het goede is en niet van het slechte.

En weet: je hoeft niets te doen om al het goede waard te zijn. Dat is je geboorterecht. Go and get it!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *