angst volgen

Je angst volgen of je hart volgen?

Het kan allebei!

Volg je passie! Volg je hart! Volg je angst! Say what?

Je angst volgen en je hart volgen, dat zijn toch twee heel verschillende dingen?

Betekent dit als je hoogtevrees hebt, dat je trapezeartiest moet worden? Of als je panisch bent voor bijen, dat je passie ligt in het imker-zijn? Nee lieve lezer, dat bedoel ik niet met je angst volgen. Zeker niet. Ik wil het vandaag niet met jullie hebben over dit soort angsten. Daar heb ik namelijk nog geen geniaal advies voor gevonden. Helaas.

De onzichtbare handen die naar je keel grijpen

Deze letters die jij nu op je scherm ziet staan, hebben betrekking op een heel andere soort angst. De onzichtbare handen die naar je keel grijpen wanneer je denkt aan dat plan, dat idee, dat ene. De stem in je hoofd (of meerdere stemmen, I’m not judging) die tegen je zegt, of misschien zelfs schreeuwt, dat je dit echt niet kunt. ‘Jij bent hier niet voor gemaakt. Dit is niet voor jou weggelegd.’ Die stem met al die overtuigende argumenten. Die angst.

Je angst volgen én je hart volgen

De angst voor die (enigszins) risicovolle keuze, het onbewandelde pad dat naar je lonkt, die droom die je nooit hebt durven uitspreken. Het diepere en wijzere stukje binnenin jou weet dat jij dit eigenlijk heel erg graag wilt. En dat maakt de rest van jou heel bang. Want wat als het niet lukt? Wat als mensen hierdoor anders naar je gaan kijken? En natuurlijk ook: wat als je straks heel veel geld of zelfs je partner verliest? Alle zorgen die zich schuilhouden in ditzelfde schaduwrijke hoekje zijn eigenlijk jouw wegwijzers.

Je hoofd heeft een hekel aan verandering

Nu hoef je natuurlijk niet expres situaties te gaan opzoeken die je doen rillen (maar als je dat graag wilt, hou ik je niet tegen). Wel wil ik je aansporen om dat ene ding te gaan opzoeken dat al zo lang in jou zit te pruttelen. De angst zegt juist dat je hart dit wil en dat je het hoogstwaarschijnlijk ook kunt. Het is je verstandige hoofd die probeert te voorkomen dat je je hart gaat volgen en je dus volstopt met (heel logisch klinkende) angstgedachten. Why? Je hoofd is geprogrammeerd om een hekel te hebben aan verandering, onzekerheid en risico’s.

Wil je mijn woorden niet geloven, misschien neem je die van Steven Pressfield iets makkelijker aan:

‘Fear is good. Like self-doubt, fear is an indicator. Fear tells us what we have to do.
Remember our rule of thumb: The more scared we are of a work or calling, the more sure we can be that we have to do it.
Resistance is experienced as fear; the degree of fear equates to the strength of Resistance. Therefore the more fear we feel about a specific enterprise, the more certain we can be that that enterprise is important to us and to the growth of our soul. That’s why we feel so much Resistance. If it meant nothing to us, there’d be no Resistance.’

Kom maar door met de hoopvolle anekdote

Deze keer even geen mooie anekdote over hoe ik niet durfde te beginnen aan het schrijven van fictie en het nu het liefste is wat ik doe. Niet dat het niet waar is. Maar ik wil nu even een voorbeeld geven dat iets minder rooskleurig is.

Hoeveel kleuren stront? Stuk of zevenentachtig.

Ik schijt zevenentachtig kleuren stront als ik voor mensen moet zingen. En toch heb ik mezelf hier al talloze malen toe gedwongen. Ik kan de keren niet meer tellen dat ik mezelf op een klein podium belachelijk heb gemaakt met een stel aan elkaar geregen valse noten. Toch is deze angst, waar ik al ruim 10 jaar mee rondloop, nog geen greintje minder geworden. Als ik mijn voeten op een podium zet en de microfoon vastpak, voelt het alsof ik daar hoor. En toch is de angst zo heftig en m’n succesrate daardoor zo onbestaand, dat ik betwijfel of ik ooit nog een noot zal zingen met een levend wezen in de buurt.

Het werkt helaas niet om jezelf eenmalig over die levensgrote drempel te duwen en te verwachten dat het daarna steeds soepeler gaat. Ook na de eerste grote stap gaat het nog heel vaak dood- en doodeng zijn. Kleine kans dat de engheid er ooit helemaal vanaf gaat. Maar je krijgt er ook een enorme kick en belachelijk veel vreugde voor terug.

Welke angst ga jij volgen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *