vertrouwensproblemen

3 inzichten die helpen bij vertrouwensproblemen

Laatst, op de fiets onderweg naar yoga, overviel me een gevoel dat me wel vaker overvalt. Alleen deze keer wilde ik er niet in meegaan. Ik schrok er zelfs van. Ik kan het niet anders omschrijven dan een angstig soort wantrouwen. Waar haalde ik dat vandaan en wat ga ik eraan doen?

Waarom ik dat voelde, you ask? Oh, gewoon. Er liep een jongeman iets te dicht langs mijn fiets. Jawel, je hoort het goed. Er liep iemand tijdens het oversteken dicht langs me. En wat deed mijn hoofd? ‘Houd je extra goed vast, straks duwt hij je van je fiets af.’ Ja. Echt. Dat deed mijn hoofd. Ik zou willen dat het niet zo was.

I wasn’t born this way-ay

Nog een beetje van slag van deze gedachte en het wantrouwende gevoel dat door mijn lijf raasde, ging ik op zoek naar het ‘waarom’. Zo word je namelijk niet geboren. Je gaat er eerst heel lang vanuit dat mensen gewoon te vertrouwen zijn. Dit beeld verandert pas wanneer het iets te vaak wishful thinking is gebleken.

De ontdekkingstocht

Liggend in een vrij interessante yogapose, de kramp in mijn been verbijtend, ging ik op ontdekkingstocht. En ik kwam genoeg tegen. Zo ben ik met een iets te grote regelmaat op de basisschool tijdens de kleine pauze in elkaar geslagen door een groepje jongens. Lesson learned: Als ik buiten ben en er is een groepje jongens in de buurt, dan kunnen zij mij zomaar zonder reden pijn doen. Daarop volgde een niet al te prettig eerste vriendje (ik kan het niet zachter uitdrukken dan dit). Jongens kun je dus nooit vertrouwen. Duly noted.

Het gaat verder

Tijdens de wisseling van pose wisselde mijn hoofd ook van onderwerp. Ik ben namelijk niet alleen wantrouwend naar onbekende jongens, ook gewoon naar mensen die ik liefheb. Ik durf er nooit op te rekenen dat ze bij me blijven. Die les heb ik vroeger thuis geleerd. Geen dag was zonder onzekerheid of angst. Lesson learned: Wees perfect en zorg dat je niemand tot last bent, dan word je niet in de steek gelaten en bestaat de kans dat er van je gehouden wordt. Duly noted as well.

Ik wil het omdraaien

Gelukkig, ik ben niet zonder reden zo. Ik heb gewoon veel verkeerde voorbeelden gekregen. Good to know. Volgende positie. What are we going to do about it? (Ik weet dat het idee van yoga juist is om even niet te piekeren, maar het is zo lekker helder in mijn hoofd als ik me in vijven probeer te vouwen.) Ik wil mensen vertrouwen tot ze me het tegendeel bewijzen. Niet andersom. Ik ontdekte drie dingen die mij hierbij (gaan) helpen.

1. De wereld draait niet om mij

Dat dus. Al die lieve hangjongeren staan daar gewoon hun ding te doen. Niemand die ’s morgens opstaat met het idee die ene Shirley eens te grazen te nemen. 99,9% van de mensen die ik op een dag tegenkom, boeit het geen ene reet dat ik überhaupt besta.

2. Het heeft niets met mij te maken

En de keren dat er wel iets naars gebeurt, heeft het ook nog eens 99,9% van de tijd helemaal niets met mij te maken. We lopen allemaal met onze rugzakjes rond. Soms worden iemands onzekerheden of frustraties botgevierd op mij, ja. Maar vrijwel nooit expres op mij. Dat is gewoon een gevalletje van ‘wrong place, wrong time’.

3. Het ging zo vaak wél goed

Tja, dat zijn er natuurlijk ontelbaar veel. Al die keren dat niemand mij iets aan heeft gedaan. Dat is bijna elke dag. En toch wegen die paar nare ervaringen zoveel zwaarder. Waarom? Ik was me nooit bewust van de goede momenten. Want wanneer je niet van je fiets wordt geduwd en wanneer iemand je niet verlaat, registreer je het niet. Er gebeurde namelijk niets. Heel fijn natuurlijk, maar je hebt er weinig aan als je je er niet bewust van bent.

Elke keer dat mijn angstige wantrouwen ongelijk heeft gekregen, ga ik dat benadrukken voor mezelf. Alleen dan zal ik me er bewust van worden dat mensen zoveel vaker wel te vertrouwen zijn dan niet. En elke keer dat ik het toch voel opkomen, zal ik tegen mezelf zeggen: ‘We talked about this. Hoe groot is de kans precies dat je wantrouwen gegrond is? Precies. Nihiel. Geniet lekker verder van je dag. Gegroet.’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.