belemmerende overtuigingen leren kennen

Oefening om je belemmerende overtuigingen te leren kennen

Wij vertellen onszelf verhalen en dat zijn meestal niet de leukste of liefste. Het zijn overtuigingen die ons belemmeren in onze ontwikkeling. Deze verhaaltjes zorgen ervoor dat we op bepaalde vlakken al jaren stilstaan. De eerste stap om deze verhalen vaarwel te zeggen, is ze op te schrijven. En dat is best wel een beetje heel erg eng en confronterend.

Oké. Cool. Maar waar begin je dan, hoe werkt het en wat schrijf je precies op? Je begint met de overtuiging die achter dit verhaaltje schuilgaat, de boodschap die jij jezelf meegeeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ‘Geluk is niet voor mij weggelegd’ (totaal niet uit mijn eigen leven geplukt, heb ik ter plekke verzonnen, echt waar). Schrijf daarna op wat deze overtuiging doet met je emoties, wat je voelt in je lijf, waar je gedachten naartoe sprinten (erg leerzaam) en hoe je deze overtuiging terugziet in je gedrag. Dit is het verhaal dat je mag gaan loslaten.

Een paar sidenotes

  • Niemand hoeft dit ooit te lezen; het is helemaal alleen voor jou. Dat betekent dus ook dat het niet mooi hoeft te zijn (gelukkig, het hoeft niet te rijmen). Het hoeft niet goed of zelfs kloppend te zijn. Schrijf bagger, als het maar ware bagger is.
  • Laat het kind in je spreken. Dit is het puurste deel wat je in je hebt. Dit deel is nog niet vervuild door instafilters en snapchatlenzen. Dit deel van jou is nog gewoon boos als het boos is en bang als het bang is. En dat allemaal zonder er verklaringen aan te hangen of zich ervoor te schamen. En dat is precies wat je nu wilt doen.
  • Zorg dat je je veilig voelt. Alleen als je voelt dat je de ruimte hebt om je ziel helemaal bloot te leggen, bestaat er een kans dat je ziel ook daadwerkelijk uit zijn verstopplekje komt kruipen. En weet dat zodra je jouw werk met je verhaal hebt gedaan, je helemaal vrij bent om het te verscheuren, door de papierversnipperaar te halen, te verbranden en het as in de oceaan te gooien. Of zoiets dan.

No filter

Ga je ervaring niet filteren. Je mag niet redigeren; woorden polijsten is verboden. Je kunt namelijk geen nieuw einde aan je verhaal gaan schrijven als je startpositie is niet helemaal puur en oprecht is geweest. Laat het je intentie zijn om je nieuwsgierigheid, bewustzijn en groei te omarmen en heel even voor een momentje niets binnenin jou tegen te houden.

Met iemand delen

Als je er eenmaal goed over nagedacht hebt en wat duidelijkheid voor jezelf hebt geschept, kun je het eventueel aan iemand vertellen (als jij denkt dat het handig is voor diegene om te weten). Zo heb ik eens tegen mijn vriend gezegd: ‘Hee, de reden dat ik stil en kortaf ben, is niet omdat ik boos ben op jou. Ik ben vooral boos op mezelf en mijn oude overlevingtechnieken & overtuigingen waar ik vandaag nogal mee worstel. En ook al weet mijn hoofd dat de overtuigingen niet waar zijn, mijn hart heeft het nog niet helemaal door.’ Oké, toegegeven, ik heb het op dat moment wellicht niet helemaal zo helder geformuleerd als nu. Maar de essentie was hetzelfde. Hoop ik.

Maar heb ik het wel goed gedaan?

Als je het echt goed hebt gedaan, is je eerste reactie dat niemand het ooit mag lezen als je niet in een inrichting wilt belanden. Voel je iets wat hierop lijkt? Dan zit je op het juiste spoor. Heel diep vanbinnen zijn we namelijk allemaal een beetje verknipt. En dat is precies waar je moet zijn: heel diep vanbinnen.

Staat jouw verhaal op papier? En voel je dat je klaar bent voor de volgende stap? Dan kun je jezelf de volgende dingen gaan afvragen: Wat moet ik nog leren en begrijpen over de situatie? Wat moet ik nog leren en begrijpen over de mensen in dit verhaal? Wat moet ik nog leren en begrijpen over mezelf? Et voilà, je hebt een lijstje van ontwikkelpunten voor de komende tijd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *