beste manier

De beste manier om jezelf te ontwikkelen

‘Maar mijn manier is beter!’ ‘Nee lief-maar-niet-zo-open-minded persoon, jouw manier is niet beter. Wat de beste manier voor jou is, is lang niet altijd de beste manier voor een ander. Jouw manier is beter VOOR JOU. En mijn manier is beter voor mij.

Er zijn zóveel verschillende manieren om gelukkig te worden, goed te slapen, productief te zijn, met stress om te gaan en zelfs om ergens van te genezen of te herstellen. Er leiden minstens net zoveel wegen naar Rome (of een andere mooie stad; zelf in te vullen) als er mensen op deze aardkloot rondlopen.

Jij moet het ook op mijn manier doen!

Toch proberen mensen je vaak (onbewust en goedbedoeld) aan hun manier te helpen. Want die werkt – dat hebben zij zelf ervaren. Dus dat moet jij ook doen! Soms gebeurt dit op een enthousiaste manier, soms verkrampt en bijna dwingend. Ik heb regelmatig het gevoel gekregen ‘het niet goed te doen’, alleen maar omdat ik iets anders deed dan degene waar ik mee sprak.

We voelen het allemaal weleens

Aan de andere kant voel ik het zelf ook weleens: het ‘oh, doe het nou gewoon op mijn manier, dan kom je er veel sneller/beter/soepeler’. Het liefst zou ik iedereen aan zijn of haar handje meenemen en bij elke lelijke stoeprand een waarschuwingssignaal laten horen. Behalve dat dit niet heel realistisch is (oh ja jôh), zou op deze manier ook nooit iemand leren op te passen voor die akelige stoepranden – niemand heeft zich er namelijk ooit aan bezeerd.

‘We all have to acknowledge that our way is not thé way.’

Zeker in de tijd van de zelfhulp zijn er steeds meer ‘manieren’ gekomen. Veel zelfhulpmethodes hebben wel overeenkomsten, maar sommigen ook aanzienlijke verschillen. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Er is er niet stiekem maar eentje de beste. Nee. Er zíjn verschillende manieren.

Zoveel mensen, zoveel manieren

Elk mens herstelt weer op een net iets andere manier van (of leert te leven met) een verslaving, een burn-out, een depressie, een trauma, een eetstoornis, ga zo maar door. Voor verschillende mensen werken verschillende voedingspatronen en wanneer mensen moeilijke dingen meemaken gaan ze daar ook allemaal op een andere manier mee om.

Let’s give you some examples

Ik ken bijvoorbeeld mensen waarbij de twaalf stappen wonderen hebben verricht, mensen waarbij het een fijne aanvulling was en mensen die zich er totaal niet op hun plek voelden. Ik ken mensen die tijdens het herstellen van een eetstoornis ontzettend gebaat waren bij eetschema’s en –lijsten en mensen waarbij de obsessie hierdoor alleen maar groeide. Ik ken mensen die na hun burn-out hun hele leven hebben omgegooid en mensen die nog steeds hetzelfde werk doen, maar op een andere manier.

HAVE I MADE MY POINT?

Elke ‘manier’ heeft zijn voors en tegens en het ligt aan de persoon welke zwaarder wegen. Natuurlijk heb ik een mening over al die manieren en denk ik dat sommigen toch echt wel beter zijn dan anderen – dat denk jij ook. Maar dat is het hele punt. Het is een mening.

We zijn verschillend

Er zijn zo ontzettend veel verschillende manieren, omdat wij mensen heel verschillend zijn en verschillende dingen nodig hebben. Als iets voor je werkt: fantastisch! Wees dankbaar voor het feit dat je jouw manier hebt gevonden en laat anderen in hun waarde. Zie in hoe belangrijk het is voor mensen om hun eigen weg te bewandelen en hun eigen fouten te maken. That’s part of the process.

De zoektocht ís de weg

Lieve lezer, wat het ook is waar je nu aan denkt: Er Is Niet Maar Een Juiste Manier! Laat mensen spartelen – hoe moeilijk dat vaak ook is – en wacht rustig af. Misschien komt iemand toch na een omweg nog uit bij jouw manier, misschien bij het tegenovergestelde, misschien iets ertussenin of wellicht komt iemand uit bij een volledig nieuwe manier die vandaag de dag nog niet bestaat.

Hoe dan ook: gun het iemand om zijn of haar weg zelf te vinden – die zoektocht is namelijk het grootste deel van de weg.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *