omgaan met negatieve emoties

Beter omgaan met negatieve emoties

Gefrustreerd zijn om frustraties, boos worden omdat je boos bent op jezelf, je rot voelen omdat je vindt dat je je niet zo rot moet voelen, bang zijn voor de angst etc. We doen het allemaal. En precies om deze reden blijf je onnodig lang in die negatieve emoties hangen. Dat kan anders!

Zodra je geen fuck geeft om het feit dat je je klote voelt (klote gebruiken we in dit geval als overkoepelend woord voor verdrietig, boos, bang, gefrustreerd, jaloers, teleurgesteld, onzeker en nog meer van al dat moois), voel je je al snel niet zo klote meer.

We zetten onze happy faces op…

Heel gek is het niet dat zoveel mensen hier tegenwoordig last van hebben. We moeten allemaal perfect zijn; dat krijgen we overal te horen. Negatieve emoties mogen er niet meer zijn. Het doel van de meeste zelfhulpboeken is niet voor niets die ellendige dingen verzachten, voorkomen of verstoppen (helaas, ze gaan nooit weg). We willen allemaal happy zijn, want dat zijn anderen ook. Zo hoort het. En omdat iedereen dat denkt, laten we allemaal onze kwetsbaarheid thuis en zetten we onze happy faces op. Om steeds eenzamer en onzekerder thuis te komen, want niemand ziet ons echt voor wie we zijn.

…en worden steeds depressiever

We gaan in therapie en leren daar dat we liever voor onszelf moeten zijn of bepaalde dingen niet moeten denken. En dus tikken we onszelf elke dag op de vingers wanneer we dat niet goed doen. Om zo nog depressiever te worden tot de therapeut met antidepressiva komt aanzetten en ineens het lichtje weer gaat branden. True story. In het ergste geval gaat het lichtje niet branden, omdat er niet genoeg zelfliefde aanwezig is om het vuurtje te doen ontsteken en zo belanden nog steeds veel te veel mensen in de vernieling.

Eén groot feest

Zodra je jezelf niet meer zo’n hard time geeft omdat je je even rot voelt, of iets niet goed doet, of even niet in je beste velletje zit, geef je jezelf zonder dat je het weet wat meer compassie en liefde. En die twee dingen heeft iedereen nodig. Een goede vriendin en ik vragen regelmatig aan elkaar: wat brengt je de meeste zelfliefde? Om eventjes te checken of we nog de juiste fucks geven. Het antwoord? Tegen jezelf zeggen dat het oké is dat je leven niet één groot feest is. Accepteren dat je niet elke dag roze-wolkjes-dingen hoeft te denken of te doen. De minder leuke kant van jezelf en je leven omarmen.

Heb je fucks op orde

Hoe geweldig en optimaal je leven ook is, hoe gelukkig je ook bent en hoeveel zelfvertrouwen en succes je ook hebt: op een dag heb ook jij een slechte dag. En die dag kan heel makkelijk omgetoverd worden in een week, maand of jaar, als je jouw fucks niet op orde hebt.

Geluk boven succes. Gezondheid boven uiterlijk. Proberen boven presteren.

Om er maar even een paar te noemen.

Nog nuttig ook

Daarbij zijn negatieve emoties, net als positieve, hartstikke nuttig. Ja, ze zijn minder leuk, ik geniet er ook nog steeds niet van, maar ze brengen ook goede dingen. Ze kunnen je helpen betere beslissingen te nemen, ze kunnen opluchten, ontladen en ze maken je sterker. Ze zijn er niet om je te treiteren. Dat gebeurt pas wanneer je je ertegen gaat verzetten.

Weg met die problemen

We duwen problemen weg. We denken dat zodra we iets doen of zijn (mooi, succesvol, gezond), we ineens geen problemen meer hebben. Maar ze zijn er altijd. En ze helpen je zelfs gelukkig te worden. Problemen oplossen zorgt namelijk voor betekenis in ons leven, en betekenis is alles wat we nodig hebben om gelukkig te zijn.

Denk jij nu ook net als ik ‘maar niet alle problemen zijn oplosbaar’? Klopt. Maar je hebt altijd de mogelijkheid om er betekenis uit te halen. Make it count. Je shit is je mest.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.