beter voor jezelf zorgen

De eerste stap naar beter voor jezelf zorgen

… is oprecht inzien hoe goed je het eigenlijk al doet.

Je hebt het gevoel dat er – laten we het even heel liefdevol uitdrukken – ruimte is om wat beter voor jezelf te zorgen. Dat zou je graag willen. Maar waar te beginnen? Nou, hier. Welkom, je bent er. Lees maar rustig verder.

Momenteel zorg je (voor jouw gevoel) minder dan optimaal voor jezelf, anders zou je dit nu niet lezen. Het kan beter, het mag beter, misschien voelt het zelfs alsof het beter moet. En waarschijnlijk voelt het ook alsof het erg is, een probleem is, verkeerd is hoe je het nu doet. ‘Ik zou het nu toch wel moeten kunnen. Ik had dat niet moeten doen. Ik had beter moeten weten. Ik moet gewoon doorzetten.’ Enzovoorts. Herkenbaar?

Beter voor jezelf zorgen begint met al je oordelen verwelkomen

Ik zou je willen uitnodigen om al die oordelen op dit moment even welkom te heten. ‘Hallo lieve oordelen, wat fijn dat jullie er zijn. Jullie voelen zeer onprettig (of ronduit kut; het is maar net welke woorden op dit moment het beste passen), maar ik weet dat jullie hier zijn met goede intenties.’

Misschien denk je nu: wat!? Maar die oordelen zijn de pogingen van je hoofd om je zover te krijgen om toch beter voor jezelf te zorgen. Een manier die volstrekt het tegenovergestelde bereikt, maar ook de enige manier die jouw brein tot haar beschikking heeft. De gedachten die jou nu nóg slechter doen voelen over jezelf, zijn er dus eigenlijk uit liefde voor jou, omdat jij jezelf diep vanbinnen beter gunt. Lijkt me toch een stuk prettiger uitgangspunt om de reis naar fijnere selfcare mee te beginnen.

Al je pogingen tot nu toe zijn acts of selflove geweest

Net als die oordelen komen ook de acties die je nu hebt bestempeld als ‘niet goed voor jezelf zorgen’ vanuit een goede, liefdevolle plek. Ook al doe je dingen waarvan je stiekem wel weet dat het uiteindelijk niet het allerbeste voor je is, het is nog steeds een poging van een deel van jou om voor je te zorgen. Misschien wat meer op de korte termijn of via zoveel kronkels dat je het met je hoofd nooit zult begrijpen, maar het is daardoor niet minder liefdevol bedoeld.

Je bent dus niet lui of hopeloos beïnvloedbaar of te zwak om jezelf te beheersen of te dom om op tijd in te grijpen of te gevoelig of onzeker om assertief genoeg te zijn. Dat vertelt je hoofd je alleen maar in de hoop dat je dan op magische wijze ineens wel perfect voor jezelf gaat zorgen. Kun je zien dat het onder al die ingewikkelde laagjes eigenlijk allemaal acts of selflove zijn geweest? Dat je je simpelweg wat beter of minder slecht probeerde te voelen en dit de manier voorhanden was?

Het was echt heel erg lief bedoeld van jou. Kun je dit zien en jezelf een dikke knuffel geven? (Een schouderklopje, knikje van je hoofd of een knipoog is ook goed, gewoon something om het iets meer te laten landen is fijn.)

Nog een stapje verder: bedanken & vieren

Dan gaan we meteen nog een stapje verder: kun je de handelingen waar je je schuldig over voelt of misschien zelfs voor schaamt, vieren? Kun je jezelf oprecht bedanken voor de liefdevolle pogingen, ongeacht hoe destructief ze in werkelijkheid bleken? Kun je een innerlijk feestje bouwen om het feit dat je dus hartstikke lief voor jezelf probeerde te zijn?

We worden allemaal bestookt met opmerkingen en meningen in de richting van: écht lief voor jezelf zijn, is dat koekje níet eten als je eigenlijk wat kilo’s kwijt zou willen raken. Maar vraag je eens oprecht af: is dat wel zo? Is écht lief voor jezelf zijn niet vooral het goede zien in alles wat je doet en probeert?

Voor je nu bang bent dat we allemaal alcoholistische tientonners worden met een dosis uitstelgedrag waar je u tegen zegt: er is allang bewezen dat je door jezelf en alles wat je doet, denkt en voelt te accepteren, door compassie te schenken aan al je ervaringen, juist een veiligheid in jezelf creëert en een ruimte en kracht van waaruit de kans op blijvende verandering in je patronen veel groter is.

Beter voor jezelf zorgen begint hier, nu

Alle veranderingen die je zo graag ziet plaatsvinden, zijn niet te bereiken door maar gewoon door te zetten. Ze zullen een natuurlijk gevolg zijn wanneer je een shitload aan zelfcompassie gaat tonen voor precies zoals het nu is. Hoe jij nu bent. Voor hoe goed je het al doet en hoe hard je je best doet. Voor jezelf. Uit zelfliefde. Ergens op een prachtig plekje diep vanbinnen hou je van jezelf, en daarom wil je zo graag beter voor jezelf zorgen. And you will. Begin hier, nu. Met liefdevol kijken naar alle plekken waar je vindt dat je het nog niet goed genoeg doet.

Veel liefs,

Shirley

PS. Wil je meer verzachten in je selfcare practice en ontdekken wat op dit moment het meest voedend is voor jouw essentie? Check dan zeker deze intuïtieve tarot reading voor het verdiepen van jouw relatie met selfcare.