chronische pijn en selfcare

Chronische pijn en selfcare – 3 tips voor het omgaan met onbegrip

Als chronisch pijnlijder of chronisch ziekzijnder krijg je nogal regelmatig te maken met onbegrip. Dat is geen verrassing. Een deel van dat onbegrip bestaat uit jaloerse opmerkingen. Dat is wel een verrassing. Ik zie je denken: hoe dan!? Nou, zo.

Onlangs besloot ik mijn studietempo omlaag te gooien uit liefde voor mijn mentale en fysieke gezondheid (die natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn). En dat leverde me zo’n portie van die gezellige opmerkingen op. ‘Ik had mijn studie ook wel wat langzamer willen kunnen doen.’ ‘Ik zou ook wel eens wat langer over een klus willen kunnen doen.’ Alleen de classic ‘Ik zou ook wel willen kunnen uitslapen’ miste nog.

Hoe ik hier vroeger mee omging

Het blijft pijnlijk, zulke reacties. En tot nu toe heb ik het liefst naar al die mensen willen schreeuwen dat ik elke dag met ze zou willen ruilen. Dat ik die paar kleine voordelen in een oogwenk zou opgeven als ik pijnvrij door het leven zou kunnen gaan. Dat zij ook zouden kunnen uitslapen als ze vijf mislukte rugoperaties gehad zouden hebben waarbij ze hun puberteit zijn verloren, al hun dromen hebben moeten opgeven, net als de vrijheid om te reizen of een normale hoeveelheid energie te hebben en jarenlang hebben moeten vechten tegen het onbegrip en de onkunde van artsen.

Dus ik knikte meestal, lachte vriendelijk en huilde tot middenin de nacht – want ik kon de volgende ochtend toch uitslapen.

Tegenwoordig reageer ik anders. Niet zozeer hardop, maar vanbinnen. En dit zijn mijn 3 tips voor als jij ook regelmatig soortgelijke begriploze woorden naar je hoofd gesmeten krijgt.

1 – Het is niet persoonlijk

Simpel, maar heel rustgevend. Die reacties zijn projecties van de ander. Diegene heeft duidelijk ergens behoefte aan (gehad) en is ervan overtuigd dat hij of zij niet de ruimte heeft om die behoefte te bevredigen (los van of dat echt zo is natuurlijk). De persoon in kwestie is hoogstwaarschijnlijk ernstig toe aan meer slaap, tijd of ruimte. Hij of zij zit vast. En ergens in vastzitten, zoals bijvoorbeeld je lichaam, ahum, daar weten we alles van.

2 – Je hoeft het niet te verdienen

Wij mensen hebben een angst voor voordelen die wij ‘zomaar’ hebben. Heb je er zelf hard voor gewerkt, dan mag je er openlijk van genieten. Anders niet. Ik heb er niet hard voor gewerkt dat ik nu een uitkering heb – daarvoor had ik alleen maar een kapotte rug nodig en ook daar heb ik niet hard voor gewerkt, dat ging eigenlijk nogal per ongeluk. Tijd om dit verdienmodel los te laten! Niemand hoeft ooit iets fijns te verdienen. We zijn het allemaal waard om goed voor onszelf te zorgen en zo gelukkig mogelijk te zijn. Daarvoor hoeven we niet hard te werken of iets te mankeren; daarvoor hoeven we alleen maar te bestaan. En dat doen we allemaal.

3 – Die onzinnige solidariteit loslaten

Blijkbaar denk ik mee te horen lijden met alle gezonde mensen die gewoon van 9 tot 6 moeten werken, elke ochtend vroeg op moeten en continu tegen deadlines aanhikken. Op de een of andere manier denk ik dat ik loyaal moet zijn door geen gebruik te maken van de voordelen die ik dankzij mijn rug heb, omdat anderen die niet hebben. Say what!? Grote onzin natuurlijk! Gaan andere mensen dingen niet doen, omdat ik ze niet kan? Nee. Natuurlijk niet. Waarom zou ik dat dan wel doen?

Het meest dankbare en zinvolle dat je kunt doen, is gebruik maken van je voordelen en er nog keihard van genieten ook. Je hebt ze. Doe er wat mee!

2 antwoorden
 1. Naomi
  Naomi zegt:

  Respect voor deze lessen. Ik kan me voorstellen dat je dit niet altijd zo kunt vóelen, als je weer zo’n opmerking hoort.
  En eh… bij mij maakt het ook nogal uit wie dat soort dingen zegt. Ik kan veel hebben, maar het ligt er wel aan van wie.

  Beantwoorden
  • Shirley
   Shirley zegt:

   Dank je wel, Naomi! En ja, het voelen is zeker soms nog moeilijk, maar ik bekijk het one step at a time. En zolang die stapjes vooruit zijn, ben ik gelukkig. 🙂

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *