boosheid

De 3 grootste voordelen van boosheid

Woede is, los van wat de maatschappij ons graag laat denken, een ontzettend normale en menselijke emotie. Het is zelfs nuttig. En ook al wordt er liever gedaan alsof het iets slechts is wat goede mensen nóóit voelen; boosheid heeft ook zo zijn voordelen.

De boodschap over boosheid

Als jij je boos voelt, heb jíj iets verkeerd gedaan. ‘Je bent niet in balans. Je bent te gevoelig. Je hebt dingen opgekropt.’ Hoe je het ook wendt of keert: het is allemaal jouw schuld en je zou het gewoon niet moeten voelen. Dit is de boodschap die we krijgen. Oh, en huilen is zwak – nog zo eentje.

Boosheid is een fysieke reactie

In werkelijkheid is woede een fysieke reactie waar we geen enkele controle over hebben. Ieder mens heeft dit mechanisme – hoe hard iemand ook roept van niet. Kwaad word je wanneer iemand jouw grenzen overschrijdt. Het is energie die vrijkomt doordat jij de behoefte voelt om jezelf te verdedigen. Er wordt een stelletje stresshormonen aangemaakt om je klaar te maken voor de strijd – jawel, ook dit is allemaal terug te halen op die geweldige oertijd waarin we dit soort mechanismen keihard nodig hadden om te overleven.

Boos om de boosheid

Ik weet van mezelf dat ik onnodig lang (vanbinnen) boos blijf, omdat ik het niet mag zijn. En als ik al die boosheid eenmaal lekker heb opgespaard, poppen vanzelf de gesprekjes in mijn hoofd op. Je weet wel, die ene. Waarin je de boosdoener er verbaal eens even flink van langs geeft. Hoe langer je ermee zit, des te valser deze gesprekjes worden – meer en meer rotte koeien worden aan hun oren de sloot uit gehesen.

Boeddha: “Vasthouden aan boosheid is als het vastgrijpen van een hete kool met de intentie om deze naar een ander te gooien; jij bent degene die zich verbrandt.”

Wat zijn dan de voordelen van deze nare en vooral onhandige emotie?

1. Je voelt dat je het waard bent

Allereerst het voordeel dat ik hierboven al noemde: je wordt pas boos op het moment dat je de behoefte voelt om jezelf te verdedigen. Je vindt dat je beter verdient dan hoe je nu behandeld wordt. Vroeger was ik nooit op niemand boos (I know, dubbele ontkenning, maar het klinkt zo lekker). Toen vond ik het mezelf ook niet waard om mijn grenzen te verdedigen (als ik überhaupt wist waar ze precies uithingen). Tegenwoordig blijkbaar wel, want zo nu en dan voel ik me flink verbolgen. Grote win! Boosheid helpt je jouw grenzen aan te voelen én aan te geven – en daar mag je deze gekke emotie best een beetje dankbaar voor zijn.

2. Je onderneemt actie

Het doel van boosheid is actie ondernemen. Deze actie kan zijn: jezelf of iemand anders beschermen, op je strepen gaan staan of je biezen pakken. Maar de energie die je nu voelt, kun je ook kanaliseren en omzetten in een andere soort actie, namelijk: productiviteit. Je kunt dat krachtige gevoel gebruiken om bijvoorbeeld een moeilijk telefoontje te plegen of die ene e-mail te schrijven waar je zo tegenop ziet. Disclaimer: dit kan natuurlijk alleen als je hoofd niet aan de haal gaat met je gevoel. De emotie zelf werkt niet verlammend; de gedachten die erbij komen soms (vaak!) wel.

3. Je leert jezelf beter kennen

Wanneer je iets dieper onder die boosheid gaat graven, vind je op twee à drie meter diepte meestal ook angst. Angst om iets te verliezen. ‘Iets’ kan zijn: je waardigheid of trots, een relatie of persoon, je status of iets anders dat je dierbaar is. Waarom is dit een voordeel? Zelfkennis! Pas wanneer je je bewust wordt van de dingen die er bij jou vanbinnen gebeuren, kun je er wat mee. Dus zodra je weet wat voor angst het jou stiekem zo moeilijk maakt, kun je daaraan gaan werken. En voor in de tussentijd weet je: deze angst is van jou en degene die het heeft opgewekt, heeft daar verder niets mee te maken. Scheelt misschien toch weer een scheiding of drie.

Nu je boosheid wat beter hebt leren kennen, kun je het makkelijker toelaten?

Liefs,

Shirley

P.S. Wil je meer ontdekken over de waarde van boosheid en ondertussen jouw grenzen en behoeften beter leren aanvoelen en aangeven? Dan is mijn online cursus How to Grenzen zeker iets voor jou!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.