invloed van getallen

De invloed van getallen op jouw eigenwaarde

De weegschaal (en je broekmaat) moet altijd onder een bepaald getal blijven, want dat bepaalt hoe mooi je bent (en hoeveel discipline en doorzettingsvermogen je hebt) en dus hoeveel je waard bent. Rapportcijfers moeten boven een bepaald getal zijn, net als je bankrekening, want ze bepalen hoe slim en succesvol je bent (en kunt worden) en dus hoeveel je waard bent.

Hoe eng is het leven als je jouw waarde als persoon kunt verliezen door een getal? Man, wat heb ik lang vastgeketend gezeten in die getallengevangenis.

Getallen hebben de waarde die jij ze toekent

De laatste tijd werd ik daar een aantal keren aan herinnerd.

 • Omdat ik weer studeer zijn cijfers weer een ding geworden. Best spannend voor een ex-perfectionist-studiebol-strebertje.
 • Soms sta ik – geheel onvrijwillig, vanwege een dokterscontrole – op de weegschaal. Hierop moest het getal tijdens mijn eetstoornis altijd lager worden (en dat werd het nooit, want: eetbuien).
 • Ik passeerde onlangs de 1000 volgers. Dit gaf een heel gek gevoel waar ik me geen raad mee wist. De waarde zit hem voor mij in de verbinding en bijzondere gesprekken – niet in zo’n getalletje. En toch is het leuk om hem omhoog te zien gaan. Shit.

Getallen hebben uitsluitend de waarde die jij ze toekent. Sure, de maatschappij probeert je te doen geloven dat de waarde ervan allemaal heel objectief is, maar dat is niet zo. Wat je BMI of bankrekening ook zegt, jij bent alle liefde en geluk van de wereld waard.

Je bent al goed

De wereld wordt één grote, enge, onveilige plek wanneer jouw eigenwaarde zo snel in het geding komt. Maar als jij weet dat je oké bent, kan een onvoldoende, een bepaald gewicht, of een aantal minder likes daar echt niets aan veranderen. Dan is het hooguit jammer. En misschien wil je er iets aan doen. Dat mag. Vanuit zelfliefde. Niet omdat het getal jouw waarde bepaalt, maar omdat je vanuit volwaardigheid besluit dat jij iets wilt veranderen aan het getal. Dan maakt het namelijk niet uit of je faalt of niet. Je bent toch al goed. En mooi. En leuk. En slim. En succesvol. En gewoon awesome.

Het moment dat mijn mindset veranderde

Mijn eerste universitaire cijfer, dat ik jaren terug haalde, was een 4. Eindelijk kon ik gaan bewijzen dat ik toch wel slim genoeg was en ik haalde een 4. Ik zat op de fiets nadat ik het nieuws had gekregen en ik zal heel eerlijk zijn: ik voelde me totally kut en faalangst was weer mijn beste vriend. Maar ik realiseerde me terwijl ik daar fietste ook: Hee, de wereld is niet vergaan. Mensen vinden me niet ineens stom. Ik ben gewoon nog dezelfde Shirley. Dus misschien is het dan wel niet zo verschrikkelijk dat ik een 4 heb gehaald? Ik ben nog steeds oké.

‘Geluk is nog nooit, maar dan ook nooit, uitgedrukt in een getal.’

Die ene dag gaat niet komen

De dag dat een bepaald getal een hoogte heeft aangetikt die betekent dat jij eindelijk leuk, mooi, slim, goed genoeg bent, komt niet. I’m sorry. But it’s true. Niet zozeer omdat het getal dat je nu in gedachten hebt daar nooit zal komen, maar wel omdat je je dan nog steeds niet zo zult voelen en weer een nieuw getal in gedachten neemt waarbij je je dan wél waardevol mag gaan voelen (tot je dat getal weer hebt behaald … you get the point).

To do: herinner jezelf eraan dat jij de macht hebt – niet de getallen

Sinds dat moment op de fiets neem ik telkens wanneer een getal niet op de hoogste plek op mijn lat belandt even een stap terug en bekijk ik de situatie van een afstandje. Ik zeg dan: ‘En ik ben nog steeds even mooi, slim, goed, leuk en waardevol. Een getal heeft nooit de macht om dat te veranderen, behalve als ik het die macht geef en ik kies er bewust voor dat niet meer te doen.’ Na 100 keer zeggen, geloof ik het nu echt.

De invloed van getallen: loslaten brengt vrijheid én meer eigenwaarde

Het is zo vrij nu ik me niet meer (oké, minder) door getallen laat leiden. Ik ben nog nooit zo ontspannen naar een tentamen gegaan. Ik ben namelijk nog steeds dezelfde vrouw die evenveel liefde waard is als ik een onvoldoende haal.

Dus: Sta stil, kijk naar binnen en laat jezelf weten dat je het niet langer toestaat dat getallen iets zeggen over jouw eigenwaarde. Jij, en jij alleen, hebt die macht. Jij bepaalt hoe jij je over jezelf voelt. Getallen hebben uitsluitend de waarde die jij ze toekent.

Welk getal heeft de meeste invloed op jouw eigenwaarde?

‘Het leven wordt zo eng als je eigenwaarde omhoog en omlaag gaat met de getalletjes op de weegschaal of de labeltjes in je broek.’

2 antwoorden
 1. Naomi
  Naomi zegt:

  Deze komt best even bij me binnen. Getallen betekenen voor mij namelijk controle en dat maakt het leven voor mij tegelijk moeilijk en overzichtelijk. Maar je hebt zo vreselijk gelijk. Zeventien kilo geleden zei ik dat ik tien kilo lichter gelukkig zou zijn. What was I thinking? Hoe meer eraf ging, hoe groter het probleem werd. Dus tja… Het is nog een hele weg, maar ik zou graag op een dag zo’n soort blog willen kunnen schrijven als dit. Want ik kan me de ontspanning heel goed voorstellen.

  Beantwoorden
  • Shirley
   Shirley zegt:

   Lieve Naomi, onwijs bedankt voor je openhartige reactie. Hear me when I say: je doet het goed. Je bent goed. En je bent al heel erg goed op weg. Je bent je bewust van wat er bij jou vanbinnen gebeurt – dat is het belangrijkste. Als je het allemaal kunt gaan omarmen, wordt het steeds minder vechten en steeds meer als 1 menselijk geheel door het leven gaan. Ga zo door! Die blogpost komt er op een dag zeker. Het is vooral heel lang volhouden en dan is die dag er opeens. Liefs!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *