wet van aantrekkingskracht

Hoe de wet van aantrekkingskracht werkt voor mij

‘Als de wet van aantrekkingskracht echt werkt, waarom heb ik dan zoveel ellende voor mijn kiezen gekregen?’ Deze vraag heb ik mezelf ooit heel serieus gesteld. Steeds vaker hoorde ik dat het positieve het positieve zou aantrekken. En daaruit kwam op een dag de conclusie van een goede vriendin dat mijn trillingsfrequentie dus wel erg laag moest zijn, omdat ik zoveel ziekte en narigheid aantrok.

Ik kan je vertellen: dat heb ik haar destijds niet in dank afgenomen. Op het moment dat je het allemaal niet meer ziet zitten en je krijgt dit vrij contextloos te horen, is het enige wat je eruit haalt: het is allemaal mijn eigen schuld. En dat díe instelling niet echt goede vibes ging aantrekken, had ik wél door.

Het antwoord

Jaren later, nu ik de context wél ken, heb ik het antwoord op mijn eigen vraag gevonden. Hoe positief en liefdevol ik ook naar de buitenwereld was, dat was ik niet naar mezelf. Hoe hard ik ook de hele wereld liefhad, ik weigerde mezelf lief te hebben. En met deze negatieve vibes richting mezelf heb ik vermoedelijk niet echt de mooiste dingen de wereld in gezonden.

Hoe ik hierbij kom

Sinds ik ben gaan oefenen met het kweken van zelfvertrouwen, zelfliefde en zelfacceptatie, is mijn leven onwijs veranderd. Nare dingen gebeuren nog steeds, ‘cause that’s life, maar ik zie nu ook alle liefde & geluk erin en eromheen. Steeds vaker heb ik het gevoel dat het universum écht mijn back heeft. Het groeien van het vertrouwen in mezelf en in het universum zijn hand in hand gegaan.

‘Mijn pad begon bij zelfliefde. Of nou ja, laten we even reëel zijn: het begon bij een mini-beetje zelfcompassie. Bij het besluit om te gaan leren geloven in en vertrouwen op mezelf.’

Groot deel perceptie, kleiner deel aantrekken

Kijk, voor zover ik weet ben ik niet als een zelfhater geboren. Dat is zo gegroeid. Er was negativiteit voordat ik negatief werd (over mezelf) – je maakt me namelijk echt niet wijs dat je als baby al verkeerd manifesteert en daardoor in het gezin van je nachtmerries terechtkomt. Ik denk dus dat het meer om perceptie gaat, dan aantrekken. Ik geloof niet dat je altijd alles zelf aantrekt; ik geloof dat er het leven is dat voor een groot deel gewoon zijn gangetje gaat, en dat je daarnaast met je positieve instelling zowel de mooie dingen meer gaat zien, als meer mooie dingen gaat uitstralen (en dus aantrekken).

Het is niet jouw schuld

Op mijn manier geloven in de wet van aantrekkingskracht heeft me een gelukkiger en dankbaarder mens gemaakt. Ik geloof steeds sterker dat alles gebeurt om een reden en dat je overal een lichtpuntje kunt vinden. Tegelijkertijd wil ik nooit doen wat die vriendin jaren geleden deed. Dus voor iedereen die dit leest en zich zo voelt zoals ik mij destijds voelde: nee, het is niet jouw schuld dat je al die shit meemaakt. Je hebt het vermogen om te kiezen naar het (beetje) licht te kijken in plaats van (al) het donker en meer kun je niet doen. En ja, dat maakt het allemaal veel dragelijker. Maar denk nooit dat je dit over jezelf hebt afgeroepen. Jij bent goed en je doet het goed en je hebt het goed gedaan.

Let’s be real here

Nee, mijn rug is niet genezen doordat ik dankbaarder ben. Tegelijkertijd heb ik wel minder pijn, doordat ik mijn rug ben gaan accepteren en daardoor de ruimte heb gevonden om meer te luisteren naar wat hij (zij?) nodig heeft. En nee, mijn verleden is niet ineens uitgewist en alle nare patronen en overtuigingen zijn ook niet weggevlogen. Maar er zijn wel ontzettend fijne mensen, ervaringen en overtuigingen naast komen staan. En dat maakt het verleden dragelijker en het nu geweldig mooi.

Niet langer op zoek naar perfectie

Toen ik stopte met het wensen van een pijnloze rug, een gezond lichaam en een fijne familie – en begon met het wensen van zelfacceptatie, liefde en vertrouwen (en daar zelf hard voor ging werken!) – ging mijn lijf een stuk minder hard vechten en heb ik mijn eigen superfijne familie om me heen verzameld.

Hoe de wet van aantrekkingskracht werkt voor mij

Het ligt er dus wat mij betreft aan hoe je de wet van aantrekkingskracht bekijkt en hoe je het gebruikt. Ik zie het als een hulpmiddel dat nooit gebruikt mag worden om mensen te vertellen dat het hun eigen schuld is, maar altijd gebruikt mag worden om mensen vanuit liefde een richting op te wijzen die liefdevoller & hoopvoller kan zijn dan de kant waar ze nu op kijken. Ik zie het als een manier om meer stil te staan bij alles wat wél goed gaat en beter om te gaan met de dingen die niet goed gaan. Alles, maar dan ook alles, is lichter als je vertrouwt op de uitkomst, op jezelf en op het leven.

Wat betekent de wet van aantrekkingskracht voor jou?

2 antwoorden
 1. Naomi
  Naomi zegt:

  Ik merk dat ik echt een beetje agressief kan worden als mensen dit soort dingen zeggen tegen me. Dingen als dat je een keuze hebt enzo. Soms ben je zo ziek dat je niet meer echt kunt kiezen. Ik vind deze blog heel mooi. Dank voor de nuance die je aanbrengt. Daar kan ik wél iets mee;).

  Beantwoorden
  • Shirley
   Shirley zegt:

   Bedankt voor je fijne reactie, lieve Naomi! Wat je schrijft is zo herkenbaar. Super om te horen dat je hier wel iets mee kunt. ?

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *