woorden verwarren

Taalpolitie: Deze woorden mag jij nooit meer verwarren

Eerder verschenen op schrijvenonline.org

Chique/chic/sjiek

Het is een ander woord voor ‘deftig’. Zover waren we. Maar welke gebruik je wanneer? ‘Chic’ is het bijvoeglijk naamwoord waar het om draait. ‘Chique’ gebruik je in plaats van ‘chic’ als er een ‘e’ achter moet. Het is een chic tapijt, maar een chique vloer. Als laatste is het helemaal niet chic om het woord ‘sjiek’ te gebruiken. Dat is spreektaal en wordt dus afgeraden.

Worm/wurm

Een ‘worm’ is precies wat je denkt dat het is. Dat uitgestrekte, ongewervelde diertje dat onder de grond leeft. Een ‘wurm’, daarentegen, is een klein kindje. Toch even iets heel anders. Om het nog iets verwarrender te maken: iemand die zich onderdompelt in een bepaalde materie noem je een ‘wurm’. Jij bent dus nog steeds een boekenwurm.

Paranoia/paranoïde

De woorden hebben absoluut betrekking op hetzelfde fenomeen, alleen moeten wel in verschillende constructies worden gebruikt. ‘Paranoia’ is namelijk de psychische aandoening, waarbij ‘paranoïde’ de staat is waarin iemand verkeert die lijdt aan deze aandoening.

Ten slotte/tenslotte

‘Ten slotte’ is een afsluiter; het betekent ‘tot slot’. ‘Tenslotte’ betekent ‘immers’. Je gebruikt ‘tenslotte’ vaak om een bepaald gedrag uit te leggen. ‘Ten slotte’ is vooral mooi te gebruiken wanneer je jouw geweldige argumenten aan het opsommen bent in een discussie en nog even met een mooie uitsmijter komt.

Schijnbaar/blijkbaar

Deze woorden worden heel vaak door elkaar gebruikt, terwijl ze in betekenis flink verschillen. Bij ‘schijnbaar’ schijnt iets zo te zijn. In andere woorden: het is niet zo. Bij ‘blijkbaar’ is precies het omgekeerde aan de hand. Het blijkt zo te zijn, en dus is het echt zo.

Mits/tenzij

Ook deze woorden worden vaak met elkaar verward. En weer is de betekenis vrijwel het tegenovergestelde. ‘Mits’ betekent ‘indien’. Alleen op die voorwaarde gaat het gebeuren. Aan de andere kant staat ‘tenzij’ wat juist betekent ‘behalve als’. Mits: het gebeurt alleen als… Tenzij: het gebeurt, behalve als…

IJskast/koelkast

Deze verwarring kom je bij de jongere generaties amper nog tegen, maar bij vele anderen zit het er maar al te diep in gestampt. ‘Koelkast’ is het juiste woord om te gebruiken als je het hebt over dat grote, koude ding in je keuken waardoor je melk niet bederft. Een ‘ijskast’ gebruikten we heel veel jaartjes geleden. Het was in gebruik hetzelfde: een kast met ijs erin waar je voedsel koel kon houden. Maar deze benaming is zó begin 20e eeuw.

2 antwoorden
 1. Hiske
  Hiske zegt:

  haha love this!
  En sjiek de friemel dan. mag dat wel met ‘sjiek’ ? :p en moet dat dan aan elkaar? haha

  Paranoia. dus het hele zeggen: jij bent paranoia kan dus gewoon niet. dat zou moeten zijn: jij hebt paranoia? en je bent paranoïde? heb ik het dan goed begrepen? ik word er een beetje para van 😉

  ik leer serieus shit bij hier Shirley! please keep going! Leuk ook omdat het allemaal andere woorden/voorbeelden zijn dan standaard! (oei, heb ik hier de slash wel goed gebruikt?)

  Beantwoorden
  • Shirley
   Shirley zegt:

   Hahaha, sjiek de friemel is toegestaan, hoor! En wat mij betreft juist ook de meest logische variant. Anders is het meteen niet grappig meer. Dan doet het juist een beetje pijn.

   Yass, je hebt het goed begrepen! Haha en je hebt meteen een uitweg gevonden: afkorten!

   Echt supersupersuperleuk om te horen! Ik was een beetje onzeker over het delen van de taalpolitie hier, maar jouw reacties geven me heerlijke energie en enthousiasme om meer te maken! (ligt eraan, bedoelde je ‘woorden en voorbeelden’ of ‘woorden of voorbeelden’?? hihi)

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *