doorzetten of opgeven

Doorzetten of opgeven?

Heb jij je al vastgelegd?

Eerder verschenen op lifejunkie.nl

Welke kant moet ik op? Welke baan past bij mij? Waar word ik gelukkig van? Wat moet ik doen? Doorzetten of opgeven? Ik moet het nu weten. Vandaag. Voor de rest van mijn leven.

In geen enkel vriendenboekje heb ik hetzelfde antwoord gegeven op de vraag wat ik later wilde worden. Het begon bij kapster, korte tijd werd het juffrouw en vrij snel hierna was het neonataloog. Ja zeker, ik was zo’n kind. Later werd ik iets flexibeler en was een ‘–loog’ (als in: cardioloog, radioloog, oncoloog etc.) goed genoeg. Hier heb ik, na een afwijzing op mijn verzoek álle vakken te mogen blijven volgen, mijn profiel op de middelbare school op gebaseerd. En zo volgde ik jarenlang vakken waar ik slecht in was en niet eens interessant vond – niet echt een boost voor mijn al erg fragiele zelfvertrouwen.

Waarom moeten we ons vastleggen?

Alles had ik ervoor over. Ik moest namelijk per se op deze jonge leeftijd al zeker weten wat ik zou worden als ik dan eindelijk eens een keer ‘groot’ zou zijn. Herkenbaar? Je geeft alles op voor dat ene puntje op de lijn van jouw toekomstbeeld. Daarom laat je nu het een en dwing je jezelf tot het ander. Je maakt jezelf wijs dat het voor een goed doel is en misschien zelfs dat je het leuk vindt. Maar waarom moeten we ons (zo vroeg al) vastleggen?

We moeten doorzetten

Weinig mensen belanden in een baan waar ze voor geleerd hebben. Weinig mensen doen hun hele leven lang hetzelfde werk. Dit weten we en toch gedragen we ons hier totaal niet naar. Als je geen economie hebt gevolgd, is bedrijfskunde voor altijd uitgesloten. Als je eenmaal je bachelordiploma hebt, moet je werk vinden in precies dát waar je voor hebt gestudeerd. Of je het echt (nog wel) leuk vindt? Of er werk in te vinden is? Ja hallo, dat is niet van belang!

Maar wat nou als?

Iedereen loopt rond met dezelfde angstgevoelens. Er wordt een focus van je verwacht, en wat nou als je die nog niet hebt gevonden en ook helemaal niet weet of en wanneer je die ooit gaat vinden? Wat nou als je nooit een duidelijk antwoord hebt? Wat als je meerdere dingen wilt doen? Wat als het je eigenlijk niet zoveel boeit? En wat als je wel voelt wat je wilt doen, maar er geen woorden of een bestaande functienaam voor kunt vinden? Wat dan?

Geef jezelf dwaaltijd

Stoppen met nadenken en ga iets doen. Dat is het enige wat je kunt doen. Geef jezelf wat jaren de tijd om te dwalen. Om te werken en dingen wel en niet leuk te vinden. Om je interesses te onderzoeken en verschillende functies en branches uit te proberen. Probeer het allemaal uit. En ga daarna pas elimineren. Je weet pas of iets bij je past als je het doet.

Steeds een beetje bijsturen

Na het uitproberen kun je jezelf afvragen: waar krijg ik een rustig of juist kriebelend gevoel van? Wat maakt me benauwd of somber? En zo stuur je telkens een beetje bij. Steeds een stukje dichter bij datgene wat klopt. Dit kan je hoofd niet voor je doen. De inzichten komen voort uit actie.

De keerzijde van doorzetten

Heb je van alles uitgeprobeerd en iets gevonden waar je je op wilt gaan focussen? Cool. Maar dat betekent niet dat je daar nooit meer mee mag stoppen. Doorzetten is een heel goede eigenschap, behalve als je iets doet wat niet (meer) klopt voor jou. Dan is doorzetten het slechtste wat je kunt doen voor jouw gezondheid en geluk.

De 2 vragen die jou gaan helpen

Ben je vastgelopen en vraag je je af of je door moet zetten of moet opgeven? Stel jezelf deze twee vragen:

Werkt het?

Maakt het me gelukkig?

Heb je twee ja’s, dan mag je nog even stoer gaan volhouden. Heb je twee nee’s, dan is het tijd om je koffers te pakken en heel hard een andere kant op te gaan rennen. Heb je een gemengd antwoord? Dan moet er in elk geval iets gaan veranderen.

Verplicht jezelf niet om (te snel) in te zoomen en je oogkleppen op te zetten. Weet dat niets voor altijd is en je altijd, los van hoe gevangen je je voelt, de vrijheid hebt om een nieuwe weg in te slaan. Vaak als je stopt met iets dat niet werkte, vliegen de nieuwe mogelijkheden je om de oren.

Welke antwoorden heb jij op de twee vragen? Wat wordt het voor jou: doorzetten of opgeven?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *