een perfect leven

Een perfect leven – heb jij hem al?

Ik heb een perfect leven: een perfecte relatie, veel plezier in mijn werk, goede vrienden en ik ben gewoon hartstikke gelukkig. En, hoe voel jij je nu? Begint de zelftwijfel al in te kicken? ‘Heb ík wel zo’n geweldige relatie, ben ik wel blij genoeg met mijn baan, is het erg dat ik me soms eenzaam voel?’ Dit rottige spelletje spelen we te veel met elkaar. Laten we er alsjeblieft mee ophouden.

Continu maken we elkaar wijs dat ons leven beter is dan de werkelijkheid. Op kleine schaal: door standaard te antwoorden dat het ‘goed’ met ons gaat, of druk, het kan tegenwoordig ook ‘druk’ met ons gaan – wat volgens mij toch meer neigt naar ‘slecht’ dan naar ‘goed’, maar dat terzijde. En op grotere schaal: door onze vrienden niet te vertellen wanneer jij of jouw relatie in een dipje zit, of dat we onze baan eigenlijk helemaal niet zo geweldig vinden.

Perfectie lijkt mogelijk

Door al dat (on)bewuste opscheppen (in grotere en minder grote mate) en verdraaien van de waarheid, maken we anderen wijs dat perfectie tot de mogelijkheden behoort. En zo helpen we een enorme bak zelftwijfel de wereld in. Mensen gaan denken dat ze streven naar iets wat daadwerkelijk bereikbaar is. Ze voelen zich elke dag een failure, omdat ze het plaatje dat ze overal zien zelf maar niet voor elkaar krijgen.

Hoor ik ook een perfect leven te hebben?

Na een gesprek met een bij-mij-gaat-alles-fantastisch-echt-waar-persoon gaat er van alles door mijn hoofd. Moet ik ook een volledig issuevrije relatie hebben? Moet ik ook op dure vakanties gaan om ‘echt’ te kunnen genieten? Moet ik ook meer uitproberen in bed? Moet ik ook gaan glunderen als ik over mijn werk praat? Moet ik ook elke ochtend met onwijs veel zin uit bed springen?

Samen staan we sterker

Voel je je rot, dan voel je je meestal ook alleen. Je bedenkt op zo’n moment niet gemakkelijk dat er een heleboel mensen hetzelfde voelen, gevoeld hebben of nog gaan voelen – je bent met je hoofd heel ergens anders. Door kwetsbaarheid als kracht te gebruiken en eerlijk toe te geven dat jij het soms ook even niet meer weet, voel je je meer samen. En samen sta je altijd sterker.

Pas zodra we niet meer hoeven te worstelen met het idee dat we de enige zijn, komt er ruimte voor berusting en oplossing.

De kracht van kwetsbaarheid

Hoe vaak maak je niet mee dat jij iets toegeeft en je gesprekspartner onverwachts in een soortgelijke situatie blijkt te zitten? Nu voelen jullie je allebei minder raar en minder alleen. Maar dat was nooit gebeurd als jullie niet zo dapper waren geweest om jullie harten op tafel te leggen en te ontleden (mijn excuses mocht je nu aan het eten zijn).

Ik neem aan dat je veel liever iemand de geruststelling geeft dat wat diegene voelt heel normaal is, dan dat je iemand met jouw perfecte plaatje in zelftwijfel en onzekerheid duwt. Handel daar dan ook naar. Ook als het moeilijk is. Ook als het ongemakkelijk is. Ook als je diegene niet supergoed kent.

Verbinding is wat het leven zo mooi maakt

Het leven is voor niemand een peulenschil (wat is er nou weer makkelijk aan een peulenschil?). Er gebeurt van alles, we moeten van alles, we kunnen van alles. En we worstelen allemaal weleens met gedachten, met lastige keuzes, met dipjes en sleur, met het ‘is dit het nou?’-gevoel. Dat is niets om je voor te schamen.

Draag alsjeblieft niet bij aan het wijsmaken van anderen dat jij wél een perfect leven hebt. Wees eerlijk. Je hoeft heus niet in detail te vertellen waar je laatste ruzie met je partner over ging en wat er toen eigenlijk allemaal door je hoofd spookte. Maar ga alsjeblieft ook niet doen alsof alles bij jou precies gaat zoals in de film. Je sluit jezelf af voor verbinding – en verbinding is het mooiste geschenk dat je iemand (jezelf of een ander) kunt geven.

Jij zoekt toch ook herkenning en de bevestiging dat je niet gek bent? Geef het een ander dan ook!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *