eenzaam en onbegrepen

Voel je je eenzaam en onbegrepen? Dit is groei!

Je bent enorm gegroeid en op een steeds fijnere plek in jezelf en je leven. Je geeft je grenzen beter aan en zegt ‘nee’ wanneer dat nodig is. Je bent blij met deze ontwikkelingen. En ineens maakt iedereen om je heen zich zorgen. Watskeburt!?

Waarschijnlijk had je omgeving toen je nog vastzat – in de pijn en verwarring, met de wetenschap dat er iets moest veranderen en het tegelijkertijd nog niet helemaal lukte – niet zoveel door. Je gedrag was nog vrijwel hetzelfde en de wervelstorm binnenin jou was onzichtbaar voor de buitenwereld.

Jij bent je lekker aan het ontwikkelen

Langzaamaan begon je door te krijgen dat je meer ruimte mocht gaan innemen voor jezelf, vaker ‘nee’ mocht zeggen tegen anderen om heel hard ‘ja’ te roepen tegen jezelf. Misschien begon je zelfs te voelen dat je jouw grenzen ook aan mag geven wanneer het niet superslecht met je gaat, maar gewoon, uhm, altijd.

Je omgeving raakt de kluts kwijt

En dan gaan de mensen in je omgeving zich plotseling anders gedragen. De een gaat zich uitgebreid en nogal in je face zorgen zitten maken en de ander neemt voorzichtig meer afstand. De een gaat lekker in je hersenpan zitten wroeten en de ander geeft je juist álle ruimte (waarschijnlijk iets meer dan waar je eigenlijk behoefte aan had). Er zijn zelfs mensen – de pijnlijkste soort – die duidelijk laten merken dat ze je niet zo leuk meer vinden nu je zo veranderd bent (lees: nu je voor jezelf opkomt). Jij voelt je steeds vaker eenzaam en onbegrepen, en dat terwijl je dacht dat het zo lekker ging.

Jouw twijfels en onzekerheden groeien

De verwarring en frustratie bij jou is compleet. En je twijfels en onzekerheden worden elke dag groter. Je dacht dat je het goed deed, dat je groeide, dat je steeds beter kon voelen wat goed voor je is en nu flipt je omgeving ineens de pan uit. Terwijl het juist beter met jou gaat, denken de mensen om je heen dat het nooit slechter is gegaan – en jij gaat je als vanzelf afvragen wie er nou gelijk heeft.

Het is niet jouw probleem

Lieve jij, dit is zo’n moeilijk punt in jouw geweldige ontwikkeling. Je doet het goed – heel erg goed. En ja, jij voelt het juist aan. En ja, je mag enorm aan het twijfelen raken door het geduw en getrek van je omgeving. Zij hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe jij en ik kan je geen garantie geven dat het iedereen echt zal lukken. Maar dat is niet jouw schuld en zelfs niet jouw probleem.

Eenzaam en onbegrepen – het is onderdeel van je ontwikkeling

Misschien vraag je je nu af of je het stiekem toch verkeerd doet, of het misschien wel veel slechter met je gaat dan je dacht en of je wel zo op je eigen gevoel moet vertrouwen. Het simpele feit dat je je dit afvraagt, betekent dat je bewust genoeg bent om altijd tot de juiste conclusies te komen. Omarm je twijfels en onzekerheden; ze staan symbool voor je vooruitgang.

Het mag elke dag

Net zoals je elke dag fysiek goed voor jezelf mag zorgen m.b.t. voeding, beweging, hygiëne en nachtrust, zo mag je ook elke dag voor jezelf opkomen en je grenzen aangeven. Altijd en bij iedereen. Niet alleen als het slecht met je gaat (en het dus ‘echt’ nodig is). Als het goed gaat, wil je toch ook dat het goed blijft gaan? Dat werkt zo met je fysieke gezondheid en net zo goed met je mentale en emotionele gezondheid. Keep up the great work!

Liefs,

Shirley

P.S. Ben je klaar om nog meer te groeien op dit gebied? In mijn e-course How to Grenzen gaan we op een zachte manier terugkeren naar je kern om vanuit daar jouw eigen how to te ontwikkelen voor het omgaan met jouw grenzen en behoeften. Check it out!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *