Eenzaamheid

Eenzaam of alleen? Het verschil is verbondenheid.

Ik voel me de laatste tijd een beetje eenzaam. En dat is heel gek om toe te geven. Onder andere omdat het een taboe is. En een hele lastige, want zeker met eenzaamheid geldt: slik het in, houd het voor jezelf en het vertienvoudigt met de minuut.

Voor de grap (nope, was niks grappigs aan, maar anders klink ik zo desperate) zocht ik op internet op wat je kunt doen tegen eenzaamheid. Maar de tips die er over het internet zweven, voelden voor mij als pure onzin.

Vind je jezelf wel goed genoeg? Heb je hobby’s? Volg je je passie? Vind je jezelf zielig? (Aan het einde van deze zoektocht wel, ja.) Al mijn antwoorden suggereerden dat ik niet eenzaam kon zijn, daarvoor gaat het namelijk te goed met me.

Gewoon behoefte aan meer contact

Je eenzaam voelen is iets heel anders dan ongelukkig of zelfs depressief zijn (ook al heeft het er vaak wel een verband mee). Er is een groot een verschil tussen eenzaam zijn en alleen. Eenzaam voel je je wanneer je je onverbonden voelt en dat kan net zo goed met allemaal mensen om je heen. Alleen komt dat stukje onverbondenheid vaak wat sneller om de hoek kijken als je heel veel alleen bent.

Ik ben nooit gelukkiger geweest, maar mijn leven is gewoon niet zo handig ingedeeld op het moment. En ik heb wel dingen te doen, maar mijn computer praat niet terug. Mijn boeken ook niet. Het bed niet. En de afwas zeker niet.

Met planten praten

Ik had geen meditaties of extra passies nodig om me beter te gaan voelen. Ik blijk gewoon wat meer een mensenmens te zijn dan ik dacht. Ik verlang naar meer contact. Met mensen. Of dieren. Of planten. Hmm nee, I’ve tried, toch niet erg bevredigend zo’n gesprek met een plant.

De nadelen van behoefte aan meer zelfinzicht

Een paar jaar geleden ging ik (toen nog onbewust) op zoek naar mezelf (blegh, ik heb tegenwoordig zo’n hekel aan die woorden). Wat bleek? Introvert van hier tot Tokyo. Of nou, niet overdrijven, tot Madrid ongeveer. En een echte INFJ (meer info hier). Ohja en hooggevoelig. Tel dit bij elkaar op en de uitkomst is een extreme behoefte aan alone-time. En zeker in tijden dat ik niet zo lekker in mijn vel zat, had ik hier ook echt behoefte aan.

Too much of anything can make you sick

Gelukkig ging ik me al gauw beter voelen en daarmee groeide mijn behoefte aan contact. Alleen duurde het even voordat ik dat door had. Blijkbaar heb ik geen me-time meer nodig als een medicijn tegen de ziekte die het leven heet. In drukke tijden is het nog steeds fijn. Maar de overvloed die ik eraan had gecreëerd, was nu precies dat geworden. Een overvloed. Er was te veel ruimte. Te veel alleen.

Straks gaat diegene zich nog schuldig voelen

Brené riep in mijn oor: gevoel uitspreken! Kracht van kwetsbaarheid gebruiken! Maar ik wilde dit gevoel helemaal niet delen met iemand.

Het is menselijk om andere mensen zich beter te willen laten voelen. Of dat nou is uit liefde of omdat de ongemakkelijkheid te veel wordt. Als ik verdrietig ben, kun je me troosten. Als ik bang ben, kun je me beschermen. Als ik boos of gefrustreerd ben, kun je me kalmeren. Maar wat kun je doen als ik je vertel dat ik eenzaam ben? Vrij weinig. Behalve je misschien schuldig voelen en je verplicht voelen om mij vaker te zien. En als er iets is wat ik niet wil, is het dat.

Delen is altijd beter

Toch heb ik braaf geluisterd naar dr. Brown en met succes. Mijn vriend reageerde ontzettend lief. Er was nergens schuldgevoel te bekennen, maar zeker wel begrip en troost. En natuurlijk (het is en blijft een man) kwam hij met oplossingen. Goede ideeën om meer onder de mensen te komen. Nooit heb ik zijn oplossingsgerichtheid meer gewaardeerd; ik voelde meteen een enorme opluchting.

Als zoiets praktisch jouw sipheid weer doet verdwijnen, luister dan alsjeblieft niet naar al die zielige lijstjes over het oplossen van eenzaamheid door over je sores te gaan praten of ‘beter voor jezelf te gaan zorgen’. Soms is de oplossing wel simpel. Het antwoord ligt niet altijd in onszelf zoals alle mooie boeken en wijze mensen ons vertellen. Soms heb je er andere mensen bij nodig.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *