eerst van jezelf houden

Moet je echt eerst van jezelf houden voor je van een ander kunt houden? Fuck no!

We kennen allemaal deze uitspraak en allerlei varianten erop en ik ga ze hier even flink onderuit halen. Als ik ergens een diepe passie voor voel, is het wel deze bullshit uit de lucht halen. Wanneer we ons namelijk in een ervaring van zelfliefde bevinden, lijkt dit allemaal hartstikke waar. Alleen op alle andere momenten, wanneer die zelfliefde toch niet zo dichtbij of stabiel is als we zouden willen, is dit een overtuiging waar we onszelf en anderen flink mee kunnen kwetsen.

Stel, je bent niet gezegend met een vanzelfsprekende onvoorwaardelijke zelfliefde. Gewoon stel, hè. En je voelt dat gat waar die felbegeerde zelfliefde idealiter zou zitten. En je komt dan aanzetten met deze overtuiging. Dan zit je dus al niet heel lekker in jezelf en kom je er ook nog even bij vertellen dat je eigenlijk stiekem niet van een ander kunt houden; dat jouw liefde voor bijvoorbeeld je partner niet echt of genoeg is. Geeft toch een flinke schop de neerwaartse spiraal af, dacht ik zo. And what I would like to say to that is: thanks, but no thanks.

Iemand liefhebben helpt je (meer) zelfliefde te ontwikkelen

We kunnen niet alleen prima eerst van een ander houden voor we leren van onszelf te houden, het is ook nog eens de beste leerweg naar zelfliefde ooit. Let me explain.

Jij houdt van je partner of ouder of beste vriendin en soms vind je diegene stom of irritant of ben je zelfs hartstikke boos op hem of haar – en ondertussen houd je nog steeds van de persoon in kwestie. Je kunt die liefde los zien van de frustraties.

Dit is een fantastische vaardigheid die jij door het liefhebben van een ander kunt ontwikkelen en het is ook meteen het bewijs dát je dit dus kunt. Stukje bij beetje, door het op iemand anders te oefenen, zul je zo steeds iets makkelijker jezelf die liefde ook kunnen schenken.

Het daagt je drempel voor het ontvangen van liefde uit

Daarnaast – de mooie spiegels die relaties altijd zijn – daagt het je drempel voor het ontvangen van liefde uit. Je komt erachter wanneer je ongemakkelijk wordt van een bepaalde hoeveelheid liefde – soms gaat het zelfs onveilig voelen. Dit kun je eventueel bespreken, onderzoeken, ermee gaan experimenteren en zo die drempel zachtjes wat opschuiven. Die drempel van het ontvangen van liefde is namelijk dezelfde ongeacht wie de ‘gever’ is.

Lekker oefenen op je partner

Al dat afkijken en oefenen bij een liefde buiten jou draagt enorm bij aan het ontwikkelen van de liefde binnenin jou. Natuurlijk verandert het niet allemaal in één klap, maar in kleine verschuivingen door de tijd heen. Misschien ben je allang prima in staat om jezelf die onvoorwaardelijke liefde te schenken, alleen is je drempel voor het ontvangen nog te laag om dit werkelijk toe te laten. Die drempel kun je dan samen met je geliefde of naaste rustig aan proberen op te rekken. Misschien lukt het ontvangen al vrij goed, maar vind je het vooral moeilijk om jezelf die liefde te geven. In het liefhebben van een ander kun je dan afkijken hoe je dat eigenlijk doet – van een imperfect wezen houden – en kun je dit langzaam gaan toepassen op jezelf.

Hoe dan ook, je leert enorm veel van een ander liefhebben. Waar alle processen rond zelfliefde vanbinnen in de duisternis plaatsvinden, liggen die processen rond liefde in een relatie meer out in the open en kun je daardoor beter ontcijferen wat er precies gebeurt. In jezelf zie je niet altijd waar het spaak loopt en voel je dus vaak, heel frustrerend, alleen maar het pijnlijke gebrek.

Van zelfliefde naar zelfcompassie

Dus, lieve jij, je hoeft echt niet eerst van jezelf te houden. Jij kunt al prachtig van een ander houden en dat doe je hoogstwaarschijnlijk ook – én je kunt er dus ook nog een heleboel van leren.

Als laatste zou ik je willen uitnodigen om je wat minder te focussen op zelfliefde en je in plaats daarvan te concentreren op zelfcompassie – een tool om het hier-en-nu je hart open te stellen voor jezelf.

Mooi mens, heb lief, heb compassie, ontdek en geniet. En voor je het weet ervaar je steeds vaker momenten van zelfliefde.

Veel liefs,

Shirley

PS. In het verbinden met alle delen van jezelf kan deze meditatie voor zelfliefde je wellicht nog wat ondersteunen.