krachtigste zelfhulpboeken

De 5 krachtigste zelfhulpboeken om dichter bij je kern te komen

Boeken kunnen iets wat niets anders bij mij voor elkaar krijgt: me een andere wereld laten zien. En dan bedoel ik niet zozeer heerlijk wegdromen bij een zoetsappige roman of hartkloppingen krijgen bij een intense thriller, maar de zelfhulpboeken die mijn ziel aanraken en me de wereld op een andere manier laten zien. Alles zien we met bepaalde lenzen voor onze pupillen en sommige boeken, woorden, zinnen, kunnen die lenzen (tijdelijk) vervangen. Ik vind het een van de mooiste dingen in het leven om iets te lezen en in één klap anders naar mezelf, anderen én het leven te kijken en een stukje dichter bij mijn authentieke zelf te zijn – weer een stukje meer verbonden met mijn kern.

Zelfhulpboeken moeten raken om te werken

Stappenplannenzelfhulpboeken zijn voor mij verleden tijd. Ik kan ze niet meer zien. Na eerst jarenlang de manieren en methoden van therapeuten te hebben gevolgd en daarna jarenlang die van stappenplanzelfhulpboekschrijvers (oeh, deze moet ik onthouden voor galgje), heb ik nu alleen nog maar behoefte aan kwetsbaarheid, oprechtheid en verbinding. Eerst had ik behoefte aan houvast, nu heb ik behoefte aan vrijheid in verbondenheid. Het gaat voor mij om geraakt worden, want als je niet geraakt wordt, ga je die nieuwe manier nooit volhouden. Je moet iets heel sterks vanbinnen voelen – lees: je ziel die ‘ja’ schreeuwt –  om een echte verandering in werking te stellen EN om hem bij te schaven zodat het past voor jou. Telkens intunen bij jouw kern en het vertrouwen voelen dat je alles mag omvormen, net zolang tot het werkt voor jou.

De herinnering aan onze kern

Toch ben ik de stappenplannenzelfhulpboeken heel erg dankbaar, want ze hebben me geleid naar de boeken die mij de weg wijzen naar mijn authentieke zelf. Naar de boeken die met een liefdevolle, lichte vinger mijn kern aanraken om me weer even te helpen herinneren aan zijn bestaan en het feit dat alle antwoorden en al het vertrouwen daar al aanwezig is. Deze boeken waren het afgelopen jaar die herinnering voor mij:

De 5 krachtigste zelfhulpboeken die me tot in mijn kern hebben geraakt:

1. Untamed – Glennon Doyle

Untamed staat met vlag en wimpel bovenaan. In een eerdere blogpost heb ik al één inzicht uit dit boek met jullie gedeeld, maar zo zijn er nog 20. Dit is echt een boek om meerdere keren te lezen en er elke keer iets anders uit te halen. Er staan geen tips in; Glennon neemt je mee langs haar reis en je voelt vanzelf wat iets in jou aanraakt en waar je iets mee wilt doen. Haar heerlijke schrijfstijl zorgt ervoor dat ze onwijs dichtbij voelt. Het boek draait om het onttemmen (jak, laten we maar weer overgaan op Engels) van ons (pleasende) vrouwen. Je weer verbinden met wat er vanbinnen leeft.

2. Big Magic – Elizabeth Gilbert

Big Magic is ook zo’n ik-neem-je-mee-op-reis-boek. Aan de hand van wat werkt voor Elizabeth (mijn idool) kun je meekijken en voelen wat wellicht ook werkt voor jou. Waar draait het om? Creatief leven. En daar hoef je dus niet creatief voor te zijn. Als schrijver is dit boek extra fantastisch om te lezen, maar voor iedereen zitten er waardevolle levenslessen in. En hij is niet weg te leggen – en dat zegt de vrouw met een enorm boekenweglegtalent.

3. Ik heb de tijd – Paul Loomans

Ik heb de tijd is dan weer een heel ander verhaal. Het is kort en krachtig en heeft wél een duidelijk stappenplan (check deze & deze blogpost voor mijn benadering van het stappenplan). En toch voelt het boek heel vrij; het maakte van alles vrij in mij. Hoe dat zo? Het helpt je meer op je intuïtie te vertrouwen. En dan met name in je planning. Mijn kijk op het stappenplan kun je trouwens hier vinden. Op een intrigerende wijze weet Paul met een stappenplan vrijheid te creëren. Ik pas de stappen nog dagelijks toe. Het leven is namelijk zoveel leuker wanneer je kunt surfen op de tijd en vanuit flow kunt creëren.

4. Playing Big – Tara Mohr

Playing Big kreeg ik aangeraden van een andere powervrouw en nu geef ik hem heel graag door aan jou. De Nederlandse vertaling doet wel een beetje zeer, maar als je daar doorheen kunt kijken, zitten er superwaardevolle lessen in. Eigenlijk kun je per hoofdstuk bekijken of het resoneert met waar jij nu bent en behoefte aan hebt. Je legt het boek sowieso weg met een veel groter vertrouwen in jezelf als krachtige vrouw.

5. Wat ik zeker weet – Oprah Winfrey

Als laatste aanrader voor nu heb ik dan nog Wat ik zeker weet. Deze kreeg ik spontaan toegestuurd van een vriendin en ik ben hem meteen gaan lezen (en dat is zeer bijzonder gezien het vijfjarenplan dat ik heb voor het uitlezen van mijn boeken). Ook was ik er zo doorheen; het zijn heel korte hoofdstukjes met allemaal inspirerende lessen van Oprah herself. Dit is ook geen zelfhulpboek in die zin dat iemand je gaat vertellen wat je zou moeten doen (I very much like), maar je legt het boek zeker met een nieuw beeld van jezelf en je leven weer in de kast – om hem nog een paar keer te lezen. Plus, wie wil nou niet weten wat Oprah’s belangrijkste lessen zijn geweest? Het is een boek vol met dingen die zij zeker weet – en ik nu ook.

With love,

Shirley

PS. Wat is het mooiste zelfhulpboek dat jij ooit hebt gelezen? Of een ander genre boek dat jou als mens heeft veranderd?