relatie met je toekomstige zelf

Een relatie met je toekomstige zelf opbouwen

Waarom zou je een relatie met je toekomstige zelf willen? Nou, om een heleboel redenen. Zij kan het voorbeeld voor je zijn dat je in je huidige leven niet ziet. Zij kan je van advies voorzien om daar te komen waar je zo graag wilt zijn. Contact met haar geeft je zelfvertrouwen, motivatie en inspiratie. Oh, en je weet sneller en duidelijker wat je wilt. Overtuigd? Let’s get into it!

Hoe moet het?

Niets moet en alles mag! Allereerst over haar leeftijd: doesn’t matter. Als je net begint je toekomstige zelf te leren kennen, kan een oudere versie van jou wat fijner zijn, omdat het minder beangstigend is (hoe dichter bij, des te korter je de tijd hebt om haar te worden). Heel lang was mijn toekomstige zelf tegen de 40, tegenwoordig kan ik haar ook zien als 30. Dit wordt steeds makkelijker. Je kunt haar ook zien op haar 85e en het kan net zo goed de jij van volgend jaar zijn. Er zijn geen regels, geen goud of fout – je mag gewoon bekijken wat klopt voor jou. En je mag best tegen haar op kijken, maar ze moet ook fijn aanvoelen – als een mentor én vriendin.

Leeftijd hoeft trouwens helemaal geen rol te spelen als dat voor jou niet goed voelt; je kunt ook de jij voorstellen die een bepaald doel heeft bereikt of een bepaald gevoel heeft. Misschien is de plek in haar leven veel interessanter voor je dan de leeftijd – dit werkt ook prima. En uh, je hoeft haar echt niet kraakhelder voor je te zien, zodat je rimpels kunt tellen, het gaat om het idee.

De belangrijkste vraag

Je hebt contact gemaakt met je toekomstige zelf: awesome! Dan is nu de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen: als ik daar wil zijn, die persoon wil zijn, me zo wil voelen, wat moet ik dan nu geloven en voelen? Dat creëert namelijk vanzelf de actie die nodig is om op die plek in je leven te komen.

‘You need to practice being your future self in order to become her.’

Maar het lukt niet!

Lukt het je niet om je toekomstige zelf voor je te zien of te voelen; heb je werkelijk geen idee? Dan is jouw opdracht om te gaan dromen. Denken aan je ideale leven. Ga fantaseren. Haal voor een moment alle mitsen en maren weg en zie wat er dan overblijft. Met dit dromen maak je de weg vrij voor je toekomstige zelf om bij je te komen.

Kun jij wel met je toekomstige zelf communiceren?

Kun jij dat wel, met je toekomstige zelf praten? Jazeker, je doet het namelijk al. Maar dan met je jongere zelf. Con-ti-nu. ‘Dit had je niet moeten doen, dat had je beter kunnen doen, eigenlijk had je dat moeten zeggen’, ring a bell? Hier maar meteen even op inhakend: in al deze gevallen geldt het volgende: je deed het beste wat je kon met alles wat je toen was en toen wist. Punt. Beter kon niet. Anders had je dat wel gedaan. Dus dit was je best.

Wie is zij?

Let’s move on to your future self. Stel je voor wat voor persoon zij is; wat voor identiteit heeft ze? Heeft ze veel zelfliefde of zelfcompassie? Voelt ze zich verbonden? Voelt ze zich zelfstandig, rijk, geïnspireerd? Wat is iets dat ze altijd of juist nooit doet? En als je die antwoorden hebt – wat zou jij nu kunnen doen om je zo te voelen? Of om je 1% meer zo te voelen? Voelen komt namelijk eerst en dan volgen als vanzelf de acties die tot die daadwerkelijke identiteit gaan leiden.

Het onderhouden van jullie relatie

Als je eenmaal een relatie met je toekomstige zelf hebt opgebouwd, moet je die natuurlijk wel onderhouden. Dit kun je doen door te journallen in de vorm van een gesprek met haar. Hetzelfde kun je trouwens hardop en met stoelen doen. Op beide manieren kun je haar letterlijk een vraag stellen. Daarna stem je af op wie zij is en laat je het antwoord komen. Try it before you knock it. Het is eigenlijk net als alle geweldige adviezen die je aan vrienden geeft (of op een blog zet … don’t judge) en zelf niet naleeft. Alleen ga je ze nu natuurlijk wél naleven.

Naast advies krijgen, kun je jezelf ook afvragen waar je toekomstige zelf trots op zou zijn dat jij dat vandaag / deze week / dit jaar hebt gedaan. Ook dit is een hele goede aanwijzing voor wat jou op het juiste pad gaat brengen. En het juiste pad is natuurlijk het pad waarop je vrij bent om op alle paden te lopen die je maar wilt.

With love,

Shirley