Moet je echt eerst van jezelf houden voor je van een ander kunt houden?
Je moet eerst van jezelf houden voor je van een ander kunt houden. Klinkt op zich best logisch, en toch is het totaal niet waar. Plus, het is het laatste wat je wil horen als je al een beetje krap zit op het gebied van zelfliefde – je weet wel, hét moment waarop je dit het vaakst te horen krijgt … Het liefhebben van een ander is juist een heel waardevolle en snelle leerweg naar het liefhebben van jezelf. Hier lees je waarom.
3 redenen waarom eerst van jezelf houden onzin is:
1. Je relatie werkt als een spiegel voor jouw binnenwereld.
Heb je behoefte aan bevestiging, complimenten, ruimte of interesse en mis je dat in je partner? Dit zou weleens een uitnodiging kunnen zijn om dit jezelf te geven. Ervan uitgaande dat je je in een veilige relatie bevindt, kan het geen kwaad om eerst eens te kijken wat je zelf kunt doen om je behoeften te bevredigen. Daarmee vul je namelijk vaak iets op wat de ander nooit zo volledig had gekund.
Relationships mirror your inner world. Which means:
- You can only see in another, what (in some form) exists in yourself.
- Whatever you feel like you need from someone else, might be an invitation to give to yourself (first).
Hoe dat er in de praktijk uit kan zien
Als je je stoort aan de woorden van een ander, ga eens na hoe jouw self-talk eigenlijk klinkt, of welke overtuiging deze woorden misschien in je aanraken. En als je je eenzaam voelt in je relatie of een bepaalde verbondenheid mist, vraag jezelf dan eens af: ben ik er wel écht voor mezelf?
Soms is de behoefte zo groot en proberen we het zo hard van een ander te krijgen, omdat het ons nog niet zo goed lukt om het onszelf te geven. Daar is niks mis mee. Het is wel heel handig voor jezelf (en je relatie) om je hier bewust van te zijn en daarmee jezelf de mogelijkheid te geven om deze kans, om de verbinding met jezelf te verdiepen, te benutten.
2. Je traint jouw liefhebspier.
Door van een ander te houden, train je jouw liefhebvaardigheden. En die kun je, op z’n tijd, ook leren inzetten voor jezelf. Elke keer dat je je realiseert dat het je lukt om van een imperfect wezen te houden, mag je een innerlijk feestje vieren. Want: je kunt het dus. Het behoort tot jouw mogelijkheden. En ja, deze vaardigheid inzetten voor jezelf is anders en moeilijker, maar deze training draagt er zeker aan bij. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe behulpzaam het is om te ervaren dat er van je gehouden wordt.
3. Je oefent met het ontvangen van liefde.
Dat ook nog eens. Je kunt in een (liefdes)relatie niet alleen oefenen met het liefhebben van een imperfect wezen, je kunt ook oefenen met het ontvangen van liefde als imperfect wezen. Het werkelijk ontvangen van liefde, zelfs als we helemaal ons onvolmaakte, authentieke zelf zijn, is voor de meesten van ons een flinke uitdaging. Een relatie is dan ook de perfecte plek om hier volop mee te kunnen oefenen. Langzaam maar zeker zul je er beter in worden en misschien zelfs het vertrouwen ontwikkelen dat je het ook nog eens hartstikke waard bent.
Het mag wel, het moet niet
Dit alles betekent natuurlijk niet dat je niks van je partner mag verwachten. Je hoeft echt niet in je eentje in al je behoeften te voorzien; als mens hebben we altijd ook andere mensen nodig. Je relatie beschouwen als een spiegel voor je binnenwereld, is simpelweg een hulpmiddel om een betere relatie met jezelf op te bouwen.
Geef jezelf de tijd en ruimte om het allemaal rustig te oefenen en te ontdekken. Lekker samen met je partner. Of alleen. Maar weet in elk geval dat je het niet allemaal MOET kunnen voor je een gezonde relatie kunt beginnen. Want, laten we eerlijk zijn, als dat zo zou zijn, zouden we waarschijnlijk allemaal gezellig in ons eentje sterven. #alwaysaworkinprogress
Eerst van jezelf houden is dus dikke onzin
De meeste mensen leren pas echt van zichzelf te houden, wanneer er van ze gehouden wordt (hey, het kan) en ze van een ander houden (hey, dit kan ik) en dan in die dynamiek zichzelf steeds beter leren kennen en die liefdescapaciteit leren inzetten voor zichzelf.
Laat je dus niet tegenhouden. Je hoeft de sleutel tot zelfliefde nog niet gevonden te hebben. Ook zonder die sleutel kun je in een fijne relatie zijn, en met behulp van de liefde tussen jullie ontdekken hoe je (nog meer) van jezelf kunt houden.
Leave a reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!