ijsbergprincipe

Grenzen aangeven – het ijsbergprincipe

3 redenen waarom je omgeving je dankbaar is

Grenzen aangeven is een hot topic op het moment. De hoogste tijd, zou je zeggen. Je helpt niet alleen jezelf enorm door je grenzen te kennen en ze (duidelijk!) aan te geven, maar je helpt hiermee ook je omgeving (en daarmee dan weer jezelf). 

Het ijsbergprincipe

Er is iets dat me laatst even met flinke vaart medium-rare op mijn dakkie kwam vallen en dit ‘iets’ is het bestaan van een onderstroom. Zie het voor je dat jij een ijsberg bent en je lichaam is het topje dat boven het water uitsteekt. Hoe groot en compleet de ijsberg boven water ook lijkt, onder water bevindt zich een nog veel groter deel. Dit deel heeft dus ook veel meer invloed op jou en je omgeving dan je nu zo 1, 2, 3 kunt bevatten.

1: Congruentie wekt vertrouwen op – de basis voor een goede relatie

Toegegeven, de eerste keer dat je dit hoort klinkt het een beetje wishiwashi. Maar ook jij hebt die onderstroom weleens ervaren. Toen jij wist dat iemand iets anders wilde zeggen dan hij/zij daadwerkelijk zei: dat was de onderkant van de ijsberg die dat oppikte. Net zo wanneer je omgaat met iemand die vrolijk doet, maar toch een plakkerige negativiteit lijkt af te geven. Die negatieve stroop is van zijn of haar ijsberg naar de jouwe gekropen.

In zo’n ijsberg zit alles: alles wat je toelaat én alles wat je onderdrukt. Congruentie (de overeenstemming tussen denken, voelen en spreken) zorgt voor rust en vertrouwen, doordat je geruststellende seintjes krijgt van je ijsberg: ‘het klopt’.

Jouw ijsberg zal je verraden

Als jij zegt iets prima te vinden, terwijl je daarmee eigenlijk over je grenzen gaat, voelt iemand dat in een bepaalde mate. Die mate is sterk afhankelijk van de grootte van het bord voor het hoofd van de beste man of vrouw en de aan- of afwezigheid van oogkleppen.

‘Mensen leren hoe ze met je om moeten gaan door te kijken naar hoe je met jezelf omgaat.’

Ik probeerde laatst mijn vriend niet te vertellen (of te laten merken) dat ik me rot voelde. Ik wilde hem niet belasten. Op zich is dat nooit echt een fantastisch idee, maar ik vond het op dat moment ineens ontzettend logisch. Hij voelde het toch – verrassing! Mijn ijsberg had me verraden. Hij zei toen letterlijk: ‘Als je me niet wil belasten, kun je het maar beter zeggen, want op deze manier belast je me alleen maar meer.’ Zo werkt het dus echt.

Wanneer jij onduidelijk of inconsistent bent in het aangeven van jouw grenzen, laat jij een onzekerheid de relatie binnenstromen die de relatie zeer negatief beïnvloedt en uiteindelijk zelfs kan beëindigen. Don’t let this be the reason!

2: Je voorkomt dat je een hekel krijgt aan iemand

Andersom gebeurt er ook iets lastigs wanneer jij iemand regelmatig kleine beetjes over je grenzen heen laat gaan. De kleine beetjes hopen op en je krijgt na verloop van tijd een hekel aan die persoon (vaak zonder dat je precies begrijpt waar dat gevoel vandaan komt). Dit gevoel is je eigen schuld. Jij laat diegene over je grenzen gaan, je geeft ze niet goed aan – of wel, maar je blijft er niet goed genoeg bij. Dat werkt bij volwassenen precies hetzelfde als bij kleine kinderen: ‘Nee, je mag geen snoepje. Nee, mag niet. Echt niet. Oké, pak maar.’ Je grens zegt ‘poef’, and it’s gone.

3: Je bent een leuker en fijner mens

Dan is er nog één laatste reden waarom je omgeving blij wordt als jij je grenzen goed aangeeft. Je laat (jezelf) zien dat je het waard bent om voor op te komen. Dit is dus niet alleen belangrijk om geen hekel te krijgen aan de halve wereld, maar ook voor het opbouwen van je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Meer eigenwaarde en zelfvertrouwen vertalen in een leuker en fijner persoon, want je zit beter in je vel. En daar wordt iedereen blij van!

Over het proces achter deze laatste reden en de onvermijdelijke zelftwijfels die hierbij komen kijken, komt volgende week vrijdag een blogpost online!

Was jij je al bewust van de onderstroom? Wat ga jij anders doen nu je het ijsbergprincipe kent?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.