ik weet niet wie ik ben

Ik weet niet wie ik ben en dat is iets goeds.

Kick jij op persoonlijkheidstestjes? Then we can be friends. Er komt bij mij een flinke stoot dopamine vrij tijdens het bekijken van de uitslag van zo’n test. Is dit nou het antwoord op die grote vraag? Vertelt dit me wie ik ben?

Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst hoorde van de MBTI was mijn aan persoonlijkheidstestjes verslaafde brein instantly hooked. Dit zou mij echt gaan vertellen wie ik ben. Alle verschillende testjes vertelden me dat ik een INFJ (introverted, intuitive, feeling, judging) was. En dat voelde heel kloppend (natuurlijk). Ik was tevreden met mijn stempel. Ik had al een naambordje aan de deur van mijn hokje gehangen en was druk bezig mijn hokje te decoreren.

Ik weet niet wie ik ben! Dit is een ramp!

Tot ik van een psycholoog in ons dansvriendengroepje uitleg kreeg over de complexere laag van de MBTI. Er zat nog een heel extra dimensie. Ineens waren er een stuk meer hokjes waar ik in leek te passen. Mijn houvast was in een paar minuten verdwenen en ik zag het al gebeuren dat ik moest verhuizen naar een nieuw hokje – terwijl ik me net thuis ging voelen. Aan alles ging ik twijfelen (oké, alleen de J was overduidelijk volgens mijn lieve vrienden). Weer echode het door mijn hoofd: ‘Hellup!! Ik weet niet wie ik ben! Dit is een ramp!’

Ervaringen veranderen je persoonlijkheid

Een tijdje geleden had ik een interessant gesprek op dansles dat me herinnerde aan het kleine meisje dat ik ooit was. Vroeger kon niemand erover uit hoe enthousiast, zelfverzekerd (haha … hahaha… au.) en sociaal ik was. Na iets te veel pestpartijen in mijn leven, zowel op school als thuis, was er niets meer van dat leuke meisje over. Gesloten, verlegen, bang en onzeker – daar ben ik me mee gaan identificeren. De laatste jaren lijkt dat sociale meisje weer naar de oppervlakte te komen drijven. En dat voelt goed. Dat past. En daar heb ik geen testje voor nodig gehad.

Je persoonlijkheid staat niet vast

Wie jij bent en in welke mate je een bepaalde karaktereigenschap of zelfs persoonlijkheid vertoont, hangt van zoveel factoren af. Hoe goed je in je vel zit, in wat voor situatie je je bevindt, bij welke mensen je bent en ga zo maar door. Niemand is iets echt 100% van de tijd. We groeien allemaal, dag in dag uit. Je ontdekt nieuwe kanten van jezelf. Je laat andere kanten van jezelf gaan. Het staat niet vast.

Verken en omarm al je kanten

Je kunt de ene dag als een oersociale enthousiasteling de dansvloer onveilig maken en de andere dag lekker in een boek wegduiken en de hele wereld uit willen zetten. En dan ben je echt niet de ene dag méér jezelf. Je bent elke dag jezelf, ook al voelt dat soms niet zo. Je voelt je namelijk pas jezelf wanneer je al je kanten omarmt. Daar ligt de sleutel – in het verkennen en omarmen van al je kanten. (Ik heb onlangs voor het eerst een boze kant van mezelf ontdekt. Blijkbaar heb ik die ook. Vind ik dat leuk? Nee. Kan ik er iets aan veranderen? Nee.)

Let it go! Let it go!

Graag gedaan. Geniet de rest van je dag lekker van het liedje in je hoofd.

De zoektocht naar jezelf wordt alleen maar bemoeilijkt door een hokje om jezelf heen te bouwen (hoe klein, groot, mooi of lelijk het hokje ook is). Zonder hokje zijn er natuurlijk eng veel opties, maar die opties kun je alleen maar uitsluiten door ze uit te proberen – niet door er eentje te kiezen en je daar met volle overgave aan vast te klampen.

Weg met het hokjesdenken

Wees de ene dag het bange kind en de andere dag de avontuurlijke puber. Wees de ene dag de strenge tante en de andere dag het lieve meisje. Wees de ene dag een kluizenaar en de andere dag een Afrikaanse wilde hond (blijkbaar het meest sociale dier ter wereld). Je voelt vanzelf steeds beter wat bij je past. En uiteindelijk komt er een dag dat het je niet meer boeit wie of wat je nou eigenlijk bent. Je bent gewoon. Je bent jezelf. Je continu ontwikkelende, veranderende, groeiende, prachtige zelf.

Weg met het hokjesdenken. Zet de deur open. Laat los wie je denkt te (moeten) zijn. Door los te laten ben je vrijer om te zien wat bij je past en komen de antwoorden – zonder dat je er nog naar zoekt – vanzelf naar je toe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.