rot voelen zonder reden

Je rot voelen zonder reden – het mag

Een paar weken geleden had ik een paar weken ‘vrij’ genomen. Het was de bedoeling dat ik even lekker vakantie zou hebben en ik voelde me toch een partijtje rot. Zonder reden. Wat is dat toch een nare plek om te vertoeven, zeg.

Je rot voelen zonder reden – of in elk geval zonder die te kunnen vinden – is ronduit vreselijk. Ik kon niemand om me heen uitleggen wat er aan de hand was en de schaamte stapelde maar op. Vanzelf kwam er een moment dat ik me vooral rot voelde om het rot voelen en het niet weten waarom. Richting het einde van de vakantie raakte ik zelfs een beetje in paniek.

Ik heb niets te zeuren

Het grote probleem (of course): mijn eigen gedachten en overtuigingen. Alles gaat goed, dus ik heb niets te zeuren. Sure, vroeger was het allemaal shit. Het afgelopen jaar was ook best zwaar. Maar alles gaat nu beter en fijner. Mijn rugpijn is op zijn beste punt ooit en mijn leven is op zijn zinvolst ooit. In andere woorden: hoe haal ik het in mijn hoofd om me nu zo rot te voelen!?

Het hoeft niet per se nu slecht te gaan

Een goede vriendin kwam met een metafoor waar ik even van schrok, maar uiteindelijk juist wel veel mee kon: soldaten hebben ook vaak pas thuis psychische problemen. (I know, héél ander kaliber, maar wel hetzelfde principe.) De belangrijkste boodschap was: het hoeft niet nu, deze seconde, allemaal geweldig slecht te gaan om je nu, deze seconde, rot te mogen voelen.

De conclusie was, zoals zo vaak, dat het vooral heel veel dingen tegelijk waren. De hoeveelheid was de schuldige van die vloedgolf die zich ineens over me heen stortte.

Op een ding tegelijk concentreren

De oplossing vond ik bij een andere lieve vriendin (wat zou ik zonder jullie moeten, meiden!?). Zij adviseerde me om me op één ding tegelijk te concentreren – zodat ik het er kon laten zijn zonder overspoeld te raken. De rest mocht ondertussen gewoon verder doorrazen. Door elk issue een voor een voorbij te laten komen (ik heb hier stress om, ik ben daar bang voor, ik zit hier mee, ik vind dat moeilijk etc.), zakte de angst af. Alles bij elkaar was het namelijk te eng, maar los was het best behapbaar. Nog steeds verdrietig en frustrerend, maar behapbaar.

Je rot voelen zonder reden mag!

Je mag ook bang, verdrietig en boos zijn als je niet weet waarom. Ook langer dan een dagje. Alleen als je het er laat zijn, kom je er misschien op een dag achter wat het was – en misschien ook helemaal niet. En weet je wat ook mag? Je ervoor schamen en je ondankbaar voelen. Ook dat mag. En je mag het allemaal lekker oppotten. Je mag het de ene keer in een kleine en de andere keer in een grote janksessie eruit laten komen. Het mag. Je mag het stom vinden en je verward voelen. Alles mag. Daar begin je.

Er ontstond ruimte & daarna werd het beter

Toen ik dagen nadat ik het bovenstaande had geschreven het er écht liet zijn, werd het pas beter. Niet omdat ik me beter ging voelen trouwens, maar omdat er ergens in mij ruimte ontstond. En dankzij die ruimte kon ik me weer concentreren en dingen gaan doen die fijn zijn voor mij (boekie schrijven!). Pas na een heleboel fijne en inspirerende activiteiten, ging ik me ook daadwerkelijk beter voelen.

Weet dus dat er niet zomaar een dag komt waarop je je weer beter voelt. Er komt een dag dat je iets meer ruimte voelt. En als je die ruimte dan op een fijne manier weet te besteden, ga je je een tijdje later weer wat beter voelen. Eerst heel onwennig. En later weer wat steviger.

4 replies
 1. Naomi
  Naomi says:

  Mooi gezegd. Ik herken er wel iets van. Als ik me rot voel, wil ik weten waar dat door komt en het zo ‘oplossen’. Meestal is het inderdaad niet zo simpel als het lijkt. Ik kan me ook nu rot voelen om iets dat weet ik veel wanneer gebeurd is en dat ik toen heb verdrongen. Heel ingewikkeld.

  Reply
  • Shirley
   Shirley says:

   Dank je wel!!
   Inderdaad! Zo ingewikkeld – er zijn zoveel redenen waardoor je je rot kunt voelen. Het er dan toch laten zijn, het liefst zonder oordelen, is de uitdaging. Het blijft een proces!

   Reply
  • Shirley
   Shirley says:

   Lieve Annelies, op de een of andere manier heb ik geen seintje van gekregen van jouw laatste reacties en nu kom ik ze allemaal tegen – vandaar mijn late reacties, sorry! Ik waardeer je fijne woorden echt heel erg! ?

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.