keuzestress

Keuzestress – wat wil je wél?

Elke beslissing die je ooit hebt genomen en ooit zal nemen, is gebaseerd op het verlangen naar groei of vermijding. Niet zo moeilijk te bedenken welke de handigste is hier. Maar dat is helaas niet zo makkelijk als het klinkt. Hoe zorg je er middenin alle keuzestress voor dat je de juiste beslissingen neemt? Voelen. En pijnlijk eerlijk zijn.

Laten we een heel simpele keuze nemen: welke schoenen je aantrekt. Misschien kies je voor dat paar, omdat je die vrijwel elke dag draagt en je er veilig in voelt. Of misschien trek je juist deze aan om jezelf uit te dagen, omdat deze schoenen buiten jouw comfortzone liggen. Of je trekt deze schoenen gewoon aan omdat ze het beste bij je outfit passen. Ook een optie.

Je gevoel houdt je voor de gek

Keuzes die jou een ik-ga-nu-lekker-onderuit-op-de-bank-hangen-gevoel geven, zijn niet de keuzes die je gaan helpen jezelf te ontwikkelen. Het zijn de keuzes die je een ik-heb-een-beetje-moeite-met-ademen-zijn-dat-zweetplekken-ik-had-een-ander-shirtje-aan-moeten-trekken-gevoel geven die je helpen met groeien. Er zit een groot verschil tussen het oppervlakkige gevoel en dat daaronder. Onder de angst/spanning van een bepaalde keuze vind je dan bijvoorbeeld moed en doorzettingsvermogen. Onder het ontspannen gevoel van ik-kan-lekker-in-mijn-comfortzone-blijven-zitten zul je waarschijnlijk angst tegenkomen.

Wat probeer je te vermijden?

De beslissingen die op angst gebaseerd zijn, gaan vooral over wat je niet wilt. Blijf je in die relatie omdat je de ander niet wilt kwetsen? Neem je die baan omdat je niet achter wilt blijven? Vermijd je die nieuwe activiteit omdat je niet wilt falen? Wat het ook is; je probeert iets te vermijden. En waarschijnlijk probeer je dat al langere tijd en voelt dit daarom zo veilig en bekend.

Veranderingen en onzekerheid

Beslissingen gebaseerd op een verlangen naar groei brengen vaak allerlei onzekerheden en veranderingen met zich mee. Geen pretje. Stoppen met je baan zonder dat je de garantie hebt dat het freelancen gaat werken, emigreren naar een ander land en al het bekende achterlaten of beginnen aan een relatie zonder dat je weet of je hart in één stuk zal blijven. Of op iets kleinere schaal: iemand ergens op aanspreken, voor jezelf opkomen op je werk etc.

Wat is meestal jouw drijfveer?

Wees eerlijk, keer naar binnen en ontdek (oordeelvrij!) wat meestal jouw drijfveer is bij het maken van keuzes. Kijk naar de beslissingen waar een verandering uit voortkwam, maar vergeet vooral ook niet de beslissingen die ervoor zorgden dat er juist geen verandering plaatsvond. Wilde je groeien of wilde je je vooral comfortabel voelen?

Gedreven worden door angst

Ikzelf word vaak gedreven door mijn angst voor falen. Krijg je niet echt een interessant of bevredigend leven door, kan ik je verklappen. Dus de laatste tijd maak ik mijn keuzes los van die angst. Niet dat de angst weg is, oh nee, de zweetplekken en slapeloze nachten zijn zeker aanwezig. Maar ik merk ook dat ik aan het groeien ben.

Het kan ook zijn dat je bang bent voor geldproblemen, eenzaamheid, verandering an sich. Oh, en laten we de ingewikkeldste vooral niet vergeten: handelen vanuit de overtuiging dat je al het goede stiekem niet echt waard bent. En soms voel je gewoon lekker alle bovenstaande angsten tegelijk. Gezellig.

Keuzestress? Druk op de pauzeknop

Als je weet wat je precies probeert te vermijden, gaat het je waarschijnlijk steeds vaker opvallen waar jij je door laat bewegen. Als je je daar bewust van bent, kun je op de pauzeknop drukken voordat je bepaalde knopen daadwerkelijk doorhakt. Zodra je die pauzeknop hebt ingedrukt, vraag je jezelf het volgende af: hoe zou jouw leven eruit zien en hoe zou jij je voelen als je handelt vanuit het verlangen naar groei en alles precies zo zou gaan als je nu hoopt? Dat gevoel, daar ga je je aan vasthouden.

En nee, natuurlijk beland je niet na die ene juiste beslissing in een soort utopie en heb je nooit meer een seconde keuzestress. Maar je schuifelt wel heel langzaam, voetje voor voetje (moedige beslissing na moedige beslissing), naar jouw utopie toe.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.