meer vertrouwen in anderen

Meer vertrouwen in anderen – het is een keuze

Het is me laatst opgevallen dat vertrouwen iets heel lastigs is. Niet dat ik daarvoor dacht dat het iets supersimpels was wat ik in de winkel kon kopen, maar toch. Het valt me tegen hoe verraderlijk en schaars dit goedje is.

Vertrouwen is gevaarlijk. Het is gevaarlijk om er te veel van te hebben. Het is gevaarlijk om er te weinig van te hebben. Van beide kun je erg ongelukkig worden en beslissingen nemen die niet in jouw beste belang zijn. Onbewust vragen we onszelf continu af of iemand wel te vertrouwen is. Toch is het heel moeilijk om hier een antwoord op te krijgen dat je echt kunt vertrouwen (get it?).

Dom voel je je sowieso wel

Kun je er ooit echt op vertrouwen dat iemand te vertrouwen is (oké, ik stop met de woordgrapjes)? Nee. Zeker weten doe je het nooit. Heb je iemand vertrouwd en bleek dat onterecht te zijn? Dan voel je je dom. Heb je iemand gewantrouwd wat onterecht bleek te zijn? Dan voel je je net zo dom. In de eerste situatie ga je aan jezelf, jouw mensenkennis en inschattingsvermogen twijfelen, in het tweede geval net zo goed.

To trust or not to trust?

Vertrouwen is moeilijk. Het duurt lang om het op te bouwen en kan in 1 minuutje helemaal verdwijnen om nooit meer volledig terug te komen. En er is nog iets geks. Iemand die zegt niet te vertrouwen te zijn, vertrouwen we sneller dan iemand die roept dat hij/zij te vertrouwen is. Genoeg mensen liggen wakker van het dilemma ‘to trust or not to trust?’. Wat kun je hier nou aan doen?

You never know

Er echt achter komen doe je nooit. En als je wel alles op alles wilt zetten om het zeker te weten, kom je onderweg genoeg situaties tegen waarin je je kunt afvragen of jij eigenlijk wel te vertrouwen bent. Besluiten dat je iemand altijd gaat vertrouwen, is niet zo slim. En ook niet mogelijk, want: gevoel. Het tegenovergestelde brengt je ook geen fijn leven.

What to do?

Het eerste wat je kunt doen is eens naar jezelf kijken. Heb jij ooit gelogen of ‘de waarheid verdraaid’? Heb jij ooit dingen gedaan die iemand anders zou kunnen doen twijfelen over je intenties? Ik ga even uit van een niet al te enthousiast, toestemmend knikje, want je bent een mens. En jij ziet jezelf als een goed mens, toch? Jij hebt toch een goed hart en (meestal) goede bedoelingen? Natuurlijk, dat weet je zeker. Dat kun je zeker weten omdat jij alles hoort, ziet en ervaart vanuit jouw perspectief. Jij weet dat je het niet verkeerd bedoeld.

Trek andermans schoenen aan

Maar je kunt nooit in iemands hart of hoofd kijken, movies aside. Hoe open iemand ook is of lijkt, je zal nooit weten wat zich daarbinnen allemaal afspeelt. Ga dus eens in de schoenen van de ander staan. Zou het jou kunnen overkomen dat je een beetje shady lijkt in een bepaalde situatie? Ga maar uit van yes. Misschien kun je het zo voor jezelf een beetje relativeren.

It’s up to you

Mijn tweede punt is dat je de bevestiging waar je stiekem zo hard naar op zoek bent, niet gaat krijgen. Zelfs je instinct gaat je in de steek laten. Reken daar maar op. En ook al krijg je een keertje bevestiging, dan dient zich even later weer een nieuwe situatie aan en zit je weer in hetzelfde schuitje. Je hebt dus de volgende keuze: je gaat ervoor, of niet. En pas op, ik heb het nu alleen over twijfelachtige situaties. Daaronder valt dus niet dat je hem of haar in jullie bed betrapt met 3 vrouwen of mannen (of gemengd, I don’t judge) tegelijk. Ik heb het over twijfelachtig.

Ga uit van het goede

Hou je van je partner? Hou je van jullie relatie? Dan ga je bij deze uit van goede intenties. Want daar word jij nu het gelukkigst van. En als hij of zij achteraf toch een leugenachtige seriemoordenaar blijkt te zijn die aan de lopende band vreemdgaat en met puppy’s gooit (of iets wat wellicht wat minder verschrikkelijk is), dan doet dat pijn. Maar de pijn is niet erger omdat jij die persoon ooit hebt vertrouwd. Je zegt liever ‘I didn’t know’ , dan ‘I knew it all along’. Trust me. Of niet. Pijn krijg je toch wel, de rest van je leven is up to you. Hoe moeilijk wil jij het jezelf maken?

In de woorden van Mark Manson: staat je relatie hoog op je giving-a-fuck-lijstje? En ben je bereid je hart te breken voor diegene? Act like it.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.