persoonlijke ontwikkeling

Mijn 3 meest waardevolle tips voor persoonlijke ontwikkeling

Eerder verschenen op annahusson.nl

Na een heel leuk interview met Anna vroeg zij mij wat de drie tips zijn, op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, die voor mij het meest waardevol zijn (geweest). Supermoeilijke vraag, want ik typ binnenkort mijn 100e blogpost – met dus mijn 100e tip in het rijk der zelfontwikkeling. Hier volgen mijn drie favorieten van dit moment – met zeer grote nadruk op: dit moment.

1. Mijn hoofd geruststellen

Mijn lieve hoofd zit nogal vaak nogal vol. En niet met bloemetjes, maar met rommel. Ik weet al een tijdje heel prima dat ik niets oplos met al dat denken; toch blijf ik het doen. Nu heb ik iets geleerd wat mij hier enorm bij heeft geholpen.

Zodra ik me bewust word van zo’n gedachteproces (let’s be real, dat is nou eenmaal lang niet altijd het geval) stap ik eruit en zeg ik (soms hardop, maar meestal in gedachten omdat ik geen tripje naar het gekkenhuis wil riskeren): ‘Lief hoofd, kom maar, het is oké, wat probeer je me te vertellen?’ Blijkbaar wil mijn hoofd meestal vertellen dat hij bang is. Ik probeer hem uit te leggen dat dat helemaal mag, maar dat het geratel daarbij niet helpt. In gedachten neem ik mijn hoofd in m’n armen (ik ben toch zo benieuwd wat jij nu voor je ziet) en zeg dat het goed komt en hij mag stoppen met overstuur in mijn oren schreeuwen.

Je hoofd bedoelt het goed, wil je helpen, en wil vooral gehoord worden. Zodra je luistert wordt het weer rustig en kun je verdergaan met je dag. Dit kun je ook toepassen op andere delen van jezelf die je lastig vindt, zoals bijvoorbeeld je innerlijke criticus.

2. Hokjes loslaten

Nooit heb ik iets liever gewild dan ‘normaal’ zijn. En toen bleek dat dat geen optie was, wilde ik in elk geval in een hokje passen – maakte niet uit welke. ‘Just give me oneen ik prop me erin.’ Maar ik heb moeten concluderen, heel gek, dat niets echt past. Voor niemand niet trouwens. Hokjes zijn niet gemaakt voor mensen. Mensen hebben hokjes gemaakt. De beelden die we van mensen hebben, passen in de hokjes, maar echte mensen van vlees en bloed (it’s you!) niet.

Op deze realisatie volgde er nog een: ik pas niet bij alles, dus ook niet alles past bij mij. Zoveel tijd en energie ben ik verloren door het zoeken naar ‘het juiste’. Van een beroep tot een relatievorm, tot zoiets simpels als een fijne agenda of journal. Om er telkens weer achter te komen dat ‘het’ nog niet bestond. Tegenwoordig vraag ik mezelf af: ‘Wat nou als ik mijn eigen vorm maak?’

Dus. Be the first. Be the only one. Allemaal prima. Zoek niet langer wat er van al het bestaande het beste bij je past. Zoek in jezelf wat het is dat je nodig hebt en creëer dat.

3. Fake it till you make it

Ik had het nooit gedacht, maar it works like a charm. Je gaat je dus al gedragen alsof je die 2.0 versie van jezelf bent – die van zichzelf houdt, zelfverzekerd is, niet wordt getergd door zijn of haar verleden, zijn of haar gevoeligheid accepteert etc. – en vertrouwt erop dat je gevoel vanzelf volgt. Nu is ‘vanzelf’ niet erg eerlijk van me, want het vraagt heel veel geduld en uithoudingsvermogen. Het. Duurt. Lang. Maar als je dan eindelijk op een dag wakker wordt en voelt dat je toch een heel klein beetje van een heel klein deel van jezelf houdt, weet je dat je op de goede weg zit.

Andere methoden werken voor mij amper of niet, omdat je daar toch op een bepaalde manier in moet geloven. En soms lukt dat niet. Soms is er gewoon niets om op te bouwen. En dan moet je toch ergens beginnen. Dus dan ga je jezelf gewoon keihard neppen. Je hoeft er niets bij te voelen en je hoeft er ook niet in te geloven. En dan, na een hele lange tijd (had ik al gezegd dat geduld hierin je grootste vriend is?), komt je gevoel erachteraan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.