minder moeten

Minder moeten van jezelf – bewustwording is de sleutel

Daar lig ik dan. Sinds lange tijd heb ik weer een dagje met mezelf. Zonder te moeten studeren of werken. Gewoon zijn. Met mezelf. Ik kijk om me heen en voel me best rot. Dit zou een heerlijke dag moeten zijn. Fysiek voel ik me niet goed; emotioneel is er een wervelstorm in me gaande. Ik staar naar mijn lijstje met alle leuke dingen die ik vandaag zou kunnen doen en slaak een diepe zucht.

Niets moeten en alles mogen

Met mezelf had ik afgesproken dat ik vandaag precies mocht invullen zoals ik wilde. Natuurlijk had ik allerlei selfcare practices in gedachten, maar een dagje voor een scherm hangen mocht ook. Gewoon om een hele dag echt niets te moeten en alles te mogen. Één dingetje was ik alleen vergeten. Als ik niets moet en alles mag, geldt dat ook voor mijn gevoel. Ik hoef niets te voelen en mag alles voelen. In andere woorden: ik hoef me op dit speciale me-time-dagje niet goed te voelen. Huh, maar dat was niet zoals ik het me had voorgesteld!?

De stralende Hollywood-versie had me te pakken

Blijkbaar was ik er toch weer in gestonken om een Hollywood-versie voor me te zien. Ik zou vandaag nog even nonchalant aan mijn boek werken, lekker koken, een filmpje kijken, een gezichtsmaskertje opdoen, een wandeling maken, ergens een koffietje drinken, mediteren en yogaën, nog wat online cursussen bijwerken, een journal beginnen, zingen, lachen, huilen en natuurlijk helemaal opgeladen en met een ultiem voldaan gevoel naar bed gaan. Weer helemaal gelukkig met mezelf en mijn leven.

Maar ik hoefde niets, toch?

Ja, ik zie het nu zelf ook. Oké, ik hoefde niets te doen, maar ik moest me wel aan het einde van de dag volledig zen voelen. Ik zou alles weer op een rijtje hebben. Het liefst met mijn boekstructuur aan de muur hangend en een perfect plan voor wat ik met mijn blog wil. Maar ik ben moe. Emoties willen aandacht en ineens weet ik niet meer hoe ik ze die moet geven. Of ik wil het niet. Of ik wil het niet weten. Hoe dan ook, als ik mezelf echt een dagje vrij wil geven van al dat ‘moeten’, zou ik me ook niet een bepaalde manier moeten voelen – nu of aan het einde van de dag.

Bewustwording

Waarom vind ik het zo moeilijk om me niet happy te voelen? Het voelt als falen. Of niet goed gebruik maken van de tijd. Het voelt ondankbaar. It should all be great now. En soms (meestal …) werkt dat gewoon niet zo.

Wat ik uiteindelijk heb gedaan? Dit stukje schrijven. Want zo simpel was het dus. Even tegen mezelf praten. Inzien waardoor ik vastzit. Realiseren dat ik dus toch nog iets moet. Meer niet. Soms is bewustwording niet alleen de eerste stap; soms is bewustwording alle stappen.

2 replies
 1. Naomi
  Naomi says:

  Is het ook niet een beetje een gevolg van onze ‘Instagram-maatschappij’ dat we ons altijd maar happy moeten voelen? Natuurlijk ben je graag happy, maar het is ook heel logisch dat het af en toe (of vaak;)) anders is. Mooi geschreven!

  Reply
  • Shirley
   Shirley says:

   Dank je wel! 🙂
   Ik denk zeker dat social media bijdraagt aan het verknipte beeld dat we hebben van hoe we ons zouden moeten voelen (en wat we zouden moeten doen, zijn en willen). Maar ik denk ook dat we het meekrijgen in het dagelijks leven. Ook in real life gesprekken gaat het vaak om hoe goed (en druk) het gaat i.p.v. hoe het echt gaat. Conclusie: overal, offline en online, mogen we ons een stuk kwetsbaarder opstellen, zodat we een eerlijker beeld krijgen van elkaar(s) (leven) en zo met meer rust naar onszelf kunnen kijken.

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.