Nergens echt goed in

Ben jij nergens echt goed in? Dit is voor jou!

Een boodschap van The Fool voor als je geen talent of passie hebt

Je hebt geen passie, je bent nergens écht goed in, en je voelt je daardoor compleet minderwaardig in een maatschappij die mensen met uitzonderlijke talenten aanbidt en neerzet als hét voorbeeld van hoe je succesvol en gelukkig wordt. Welkom bij de club, lief mens. Je behoort tot het overgrote deel van de bevolking, en het is hartstikke gezellig hier. Je hebt namelijk helemaal geen passie of talent nodig om hartstikke gelukkig te kunnen zijn. Dat kun je ook nu al. En geïnspireerd door The Fool volgen hier wat inzichten die je gaan helpen jouw pad naar geluk en succes alsnog te vinden – sneller dan je denkt.

Ben je werkelijk nergens echt goed in?

Laten we beginnen met een reality check.

Misschien hoor je jezelf denken of zeggen dat iedereen kan wat jij kan, of dat je er wel goed in bent, maar niet goed genoeg om er ‘echt’ iets mee te doen, of je hebt er niet voor geleerd en dus krijgt het geen bestaansrecht etc. Wat het ook is, dat jij het (nu nog) niet ziet, betekent niet dat het er niet is. Dat jij ergens nog niet de waarde van inziet, betekent niet dat het geen waarde heeft. Dus misschien doe jij allang iets hartstikke waardevols, maar als vriendendienst, als hobby of als vanzelfsprekend (‘Dat hoort er toch gewoon bij?’). Kan. Behoort tot de mogelijkheden.

Eerst doen, dan geloven

Daarnaast heb je helemaal geen verhaaltjes, verklaringen, jaren ervaring of diploma’s nodig om ergens goed in te mogen zijn. Alleen jij hebt jouw set ervaringen gehad. Alleen jij hebt de combinatie van jouw interesses. Alleen jij voelt jouw enthousiasme voor dat ene (of dat ene én dat andere én dat andere andere). Er hoeft nog geen titel voor te bestaan, je hoeft er niets van te snappen, je hoeft het niet uit te leggen, je hoeft er niet voor 100% in te geloven, je hoeft het alleen maar te doen. Je kunt je talent namelijk helemaal niet uitdenken, je kunt het alleen uitvoeren. Dus. Eerst doen. Dán ga je het zien en ervaren. Niet andersom.

Dan nog even over het passie-monster

Los van of het werkelijk zo is dat je nergens echt goed in bent, is het in elk geval onwijs moeilijk om in deze tijd met zo’n overtuiging rond te lopen. Tegenwoordig lijken we te geloven dat iedereen een passie heeft en dus moet zien te vinden. En de mensen die hem gevonden hebben, dat zijn de helden van onze tijd. En dan komt daar de andere 95% van de bevolking achteraan gewaggeld die zich onwijs minderwaardig voelt. ‘Heb ik wel een passie? Ik moet blijkbaar intens gelukkig worden van wat ik doe, maar ik vind het helemaal niet zo bijzonder. Gewoon prima. Maar dat is blijkbaar niet genoeg.’

Goed of gelukkig?

Het punt hier is dat je alleen maar denkt dat je een passie en/of talent moet hebben, omdat de hele maatschappij doet alsof je alleen dan echt cool en waardevol bent – wat dus NIET ZO IS. Wat hier ook niet echt bij helpt, is dat mensen met passies en talenten in het algemeen nou eenmaal wat aanweziger zijn (vaak niet eens bewust of expres, en soms niet eens geheel vrijwillig); ze vallen wat meer op, maar dat betekent niet dat ze in de meerderheid zijn.

Dat streven en verlangen naar het ergens in uitblinken, komt niet vanuit jouw kern. Van binnenuit komt namelijk altijd alleen maar het verlangen om elke dag een beetje meer te worden wie je werkelijk bent. Met of zonder passie of talent. Ergens goed in, nergens goed in, of gemiddeld goed in heel veel dingen. Daar gaat het helemaal niet om in dit leven. Gelukkig en succesvol word je alleen als je jouw eigen pad bewandelt.

“If you can see your path laid out in front of you step by step, you know it’s not your path. Your own path you make with every step you take. That’s why it’s your path.”

– Joseph Campbell

De wijze woorden van The Fool

Jouw authentieke leven begint bij het afwijken van de gebaande paden. Want alles wat al bedacht is en voor anderen werkt, is automatisch niet jouw pad. Dit is de boodschap van The Fool. Alles wat je hoofd je vertelt dat ‘hoort’ en ‘hoe het nou eenmaal werkt’, is niet vanuit jou ontstaan. En alleen wat vanuit jou ontstaat, is wat werkt en belangrijk is voor jou.

Maar deze kaart heet niet voor niets The Fool, en dat is omdat zowel je eigen brein als de mensen om je heen je vaak gaan benaderen & behandelen als een dwaas wanneer je afwijkt van de norm. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om geen moeite meer te doen om een passie te vinden, maar gewoon je huidige leven zo leuk mogelijk maakt. Of je juist ergens in stort wat niemand had zien aankomen. Of iets blijft proberen, terwijl anderen zouden stoppen.

Een authentiek leven leiden is als voortdurend van een klif springen

Elke kleine, simpele, bijna onzichtbare stap op jouw authentieke pad is als een sprong van de klif die je op de kaart ziet. Dat je overspoeld wordt met allerlei vormen van weerstand, zowel van je dierbaren (denk aan zorgen of kritiek), als van je eigen brein (denk aan zelftwijfel, perfectionisme of uitstelgedrag), betekent dus niet dat je iets verkeerd doet. Het betekent juist dat je jouw eigen pad aan het creëren bent (en dat er om je gegeven wordt!).

Telkens wanneer je een stap zet, het moment dat het lijkt alsof je je overgeeft aan een vrije val, zal er een stukje pad ontstaan, vanuit het niets, vanuit jouw kern, en dat is JOUW pad.

And op jouw pad is passie en talent en ergens goed in zijn helemaal niet meer belangrijk. Het enige wat nog telt, is een authentiek leven leiden en die ten volste leven. En misschien blijkt straks dan wel dat jouw talent degene is waar we allemaal het meest naar verlangen: je leven ten volle leven, op jouw manier.

Als dat geen passie is …

YOU GOT THIS