omgaan met jaloezie

Omgaan met jaloezie – onderzoek je gevoelens

Als shopgenootje was ik mee met een vriendin om de perfecte outfit te vinden voor haar spannende sollicitatie. Meteen al bij de eerste winkel, de Steps, hadden we het perfecte setje gevonden – een mooie jurk met een korte blazer. Superblij was ik voor haar. En jaloers.

Jaloers, ja. Is het sexy? Nee. Is het de realiteit? Ja. En die jaloezie steekt wel vaker de kop op. Ik zit hier nog steeds met mijn Wajong-uitkering op elke cent te letten en bijna al mijn vriendinnen hebben ‘echte’ banen, verdienen ‘echte’ centen, gaan op ‘echte’ reizen en wonen in ‘echte’ huizen. Nee, dat van mij is allemaal niet ‘echt’ – dat lees je goed.

Dankbaar en jaloers tegelijk

Je zou het nu even niet denken, maar ik ben onwijs dankbaar, every single day. Voor de geweldige mensen en kansen in mijn leven. Voor alle liefde en geluk. Voor de vrijheid. En voor nog zoveel meer. Maar naast die dankbaarheid bestaat soms ook wat jaloezie. Zoals bij iedereen. Schaamte – voor welk gevoel dan ook – werkt verstikkend en versterkend; vandaar dat ik er nu zo open over schrijf (niet omdat ik het leuk vind om te bekennen dat ik dit voelde).

Omgaan met jaloezie

Jaloers dus. Op het feit dat zij in de Steps kon shoppen en ik niet – dacht ik. Gelukkig was ik zo slim om dit gevoel te onderzoeken. In plaats van mezelf letterlijk en figuurlijk voor mijn hoofd te slaan, liet ik het er zijn en begon ik me af te vragen wat mijn verlangen nou écht was.

Het ging niet om het geld of de mogelijkheden. Het ging om de kleren. Ik hunkerde naar een upgrade in mijn kledingkast. Een andere stijl – eentje die beter bij de Shirley van nu past. Dáár had ik behoefte aan. En die jurk en korte blazer waren toevallig precies de kleren waar deze Shirley naar verlangde.

Je werkelijke verlangen ontdekken

Nu ik mijn werkelijke verlangen had ontdekt, kon ik naar manieren gaan zoeken om hier iets mee te doen. En al heel snel had ik het gevonden: de kringloopwinkel! Samen met een goede vriendin – koningin kringloopshoppen – ging ik vorige week op pad. Ik wist nog steeds niet precies waar ik naar op zoek was, maar ik wist wel dat ik me lekkerder en volwassener wilde gaan voelen in mijn kleren. (En ja, dat betekende o.a. dat ik voortaan de maten zou gaan kopen die me passen, niet de maten waar ik in zou willen passen.)

De modeshow

Het was een geweldige ervaring en ik kwam met een tas (shopper!) kleren thuis en was nog geen 20 euro lichter. Heel dankbaar (en heel moe) gaf ik die avond mijn vriend een modeshow, as I do. Terwijl ik de kleren uit de tas haalde, viel ik bijna van mijn geloof. De korte blazer van de Steps. Tijdens het shoppen had ik het me nog niet gerealiseerd (want: verstand op nul en proberen m’n rug niet te hard te slopen), maar daar had ik hem in mijn handen. Uit de kringloopwinkel. Mijn echte, eigenste blazer van de Steps.

Onderzoek je gevoelens & verlangens

Het onderzoeken van je gevoelens en verlangens is altijd een goed idee en zeker als je beter wilt leren omgaan met jaloezie. De ene keer komt er iets duidelijkers uit dan de andere keer, maar je kijkt er daarna sowieso anders tegenaan. En soms is de oplossing zo simpel. Voor mij was het de kringloopwinkel, voor jou is het misschien een strandwandeling tegenover emigreren of een paar uur minder werken tegenover voor jezelf beginnen. Of iets heel anders. Bij elk verlangen of gevoel van jaloezie, kun je jezelf afvragen wat erachter zit. Wat wil je voelen? Aan welk gevoel heb je behoefte? En hoe kun je aan die behoefte voldoen met de riemen waar je op dit moment mee te roeien hebt?

Ik ben heel benieuwd waar je op uitkomt! En mocht je wat hulp nodig hebben bij het onderzoeken en brainstormen – let me know! Ik denk graag mee. Ik doe al een leven lang met zeer krakkemikkige riemen en het roeien gaat elke dag beter.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.