omgaan met spijt

4 tips voor het omgaan met spijt

‘Hoe heb ik dat ooit kunnen doen? Hoe kon ik zo stom zijn? Nu ik dit weet, heb ik zoveel spijt. Het is vreselijk wat ik toen heb gedaan. Ik had beter moeten weten.’ 

Maar dat laatste is nou precies het hele punt. Je had niet beter moeten of kunnen weten. Je wist toen precies wat je toen wist. En met die informatie, de gedachten en gevoelens van dat moment, en het bewustzijn waar je toen over beschikte, heb je bepaalde beslissingen genomen en op een bepaalde manier gehandeld. En dat was toen een heel normale, begrijpelijke reactie voor je. Je kunt je huidige ik niet aansprakelijk stellen voor je oude ik. Dat zijn twee verschillende mensen.

Nog 4 tips voor het beter (lees: liefdevoller) omgaan met spijt:

1 – Realiseer je dat je het niet wist

Zowel Elizabeth Gilbert als Brené Brown geven in hun eigen woorden hetzelfde advies hierover. Beiden zijn erachter gekomen dat het geen enkele zin heeft om jezelf te veroordelen voor een verkeerde keuze of actie van vroeger. De als-ik-dat-had-geweten-had-ik-het-anders-aangepakt-denkwijze is nutteloos. Want je wíst het niet.

2 – Vergeef jezelf voor de spijt die komen gaat

Bij heel moeilijke beslissingen kun je jezelf zelfs van tevoren alvast vergeving schenken voor het moment dat je spijt krijgt. Je gaat het namelijk een keer voelen. En dat betekent niet dat je een verkeerde beslissing hebt genomen. Het was de juiste keuze voor dat moment met alles wat je toen wist en was. Vergeef jezelf alvast voor de pijn en de twijfels die gaan komen. Je bent een mens. ‘Wat als’ zit ingebakken in ons systeem. Je komt er niet onderuit.

3 – Laat de ‘wat als’-vragen in je voordeel werken

En als je toch niet onder de ‘wat als’-vragen uitkomt, laat ze dan in je voordeel werken. Bij een ‘wat als’-afweging gaan we ervan uit dat de andere optie – dat wat niet gebeurd is – de betere optie was. Probeer dat nu eens om te draaien. Kijk naar alles wat mis had kunnen gaan en juist heel vervelend had kunnen uitpakken, als je voor (een van) de andere optie(s) was gegaan. Hopelijk helpt dit je te realiseren dat je niet kúnt weten hoe het had uitgepakt, je weet alleen hoe dít heeft uitgepakt. En daar zul je het mee moeten doen.

4 – Verander de fout in een les

Vergeef jezelf. En wees trots op de groei die je hebt doorgemaakt. Deze lastige gebeurtenissen laten je juist zien hoe flink je je hebt ontwikkeld. En die bevestiging krijg je niet elke dag zo duidelijk voorgeschoteld. Wees trots, wees dankbaar, zie het als een bewijs van je groei en ontwikkeling. Leer ervan. Zorg dat je het in de toekomst inderdaad anders doet. Dat is het belangrijkste.

Spijt is de sleutel tot verandering

Blijven hangen in spijt en je vroegere zelf dingen kwalijk nemen is oneerlijk – tegenover je vroegere, je huidige en je toekomstige zelf. Je maakt fouten om ervan te leren. Niet om jezelf voor altijd dwars te zitten en ondertussen gezellig fouten te blijven maken. Leer je daarentegen van een fout, dan verandert het direct van een fout in een les. Je bent vandaag verder dan toen. Wees trots op de persoon die je nu bent, in plaats van boos te zijn op de persoon die je toen was.

Omarm het feit dat spijt de sleutel is tot verandering. Je hebt als mens iets nodig dat je laat inzien dat sommige beslissingen tot negatieve uitkomsten hebben geleid. Dit onderscheid moeten we kunnen maken om deze uitkomsten voortaan te kunnen voorkomen. Wees gevoelens van spijt dankbaar, neem de les in ontvangst, haal adem en kijk vooruit.

Liefs,

Shirley

P.S. Vond je dit een fijn artikel? Dan is mijn e-course How to Grenzen vast iets voor jou! Hier ga je ontdekken hoe je meer vanuit vrijheid en vertrouwen je grenzen en behoeften kunt aanvoelen en aangeven. Wanneer je eenmaal weer vanuit je authentieke zelf leeft, behoort spijt tot de verleden tijd. Check it out!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.