pijn verdienen

Jouw pijn heeft niets te maken met verdienen

Wil je van je shit je mest maken? Wil je echt kunnen zeggen ‘it didn’t kill me, just made me stronger’? Dan is dit de belangrijkste stap in het proces. En eentje die de meeste mensen overslaan. Begrijpen en geloven dat je datgene wat je is overkomen niet hebt verdiend.

Je maakt iets heftigs mee, misschien zelfs traumatisch. Dat kan iets uit je jeugd zijn dat diepe wonden achter heeft gelaten, of het feit dat je gisteren van je fiets bent gevallen (of wellicht iets ertussenin). Wat het ook is, bijna iedereen weet wel dat het belangrijk is om erover te praten en het te accepteren. Een groot deel van het verwerkingsproces vindt plaats wanneer je jouw sores met iemand deelt. En je verzetten tegen het verleden is het meest nutteloze wat je ooit zal doen; je hebt de garantie er niets mee te bereiken. Maar het is daarnaast ook ontzettend belangrijk om jezelf wijs te maken (en als het even kan het ook te menen) dat je het niet hebt verdiend.

It’s just science

Onze natuurlijke reactie op een traumatische gebeurtenis is je afvragen waarom dit jou overkomt en hoe je dit hebt verdiend. In andere woorden: WHY!? ME!? Zeker voor kinderen is het logisch om zichzelf de schuld te geven van de pijn die ze voelen. Ze bekijken de wereld nog volledig vanuit zichzelf, dus zijn de dingen die ze meemaken ook voor eigen rekening. Er moet wel iets onwijs mis met jou zijn dat jij deze ellende aantrekt/verdient. Maak je vreselijke dingen mee, dan ben je een vreselijk kind. No questions asked, it’s just science.

Shit happens

Wil je echt betekenis halen uit je emotionele pijn en het gevoel hebben dat je ervan hebt geleerd? Zorg dat je inziet dat het niets te maken heeft met verdienen. Niet voor jezelf, maar ook niet voor anderen. Shit happens. Bij iedereen. Bij de een soms wat meer dan de ander, of wat vroeger of wat vaker. Maar iedereen krijgt zijn of haar portie wel een keertje. En niemand verdient dat. Het is gewoon het leven.

Pijn is besmettelijk

Pijn en ellende zijn besmettelijk. Hoe meer ellende we voor onze kiezen krijgen, hoe meer we gaan denken dat het zo hoort en het onbewust gaan aantrekken en er zelfs aan gaan bijdragen. Natuurlijk laat je je niet expres van je fiets vallen of sla je jezelf met een koekenpan in je gezicht. Nee. Maar je gaat wel op een destructieve wijze door het leven. En dit gedrag praat je goed met het geweldige argument: ‘ik ben zo’n onwijze mislukkeling, ik verdien niet beter dan een heleboel ellende’. Pijn vraagt om meer pijn. Het wordt jouw veilige haven. Je weet hoe je ermee moet dealen; je kent de weg.

De andere optie

Zin om een keer een andere route te nemen? Klaar om uit je comfortzone te komen? Stop de volgende keer dat je iets naars hebt meegemaakt (groot of klein). Neem de tijd om alles wat er binnenin jou speelt en reageert in je op te nemen. En maak dan een 180. Deze keer sla je jezelf niet voor je spreekwoordelijke hoofd. Deze keer ga je jezelf niet straffen of op een andere manier pijnigen. Is het gelukt om anders te reageren? Awesome! Dan is het enige wat je nog hoeft te doen, dit 100 keer herhalen.

Niemand verdient pijn. Niemand verdient ellende. Niemand verdient trauma. Het heeft niets te maken met verdienen. Het overkomt je. En je zult er niet beter uitkomen als het verdienmodel niet los kunt laten. 

2 replies
 1. Tao Tao
  Tao Tao says:

  Als niemand pijn verdient, geld natuurlijk ook dat niemand geluk verdient. Ook dat overkomt je gewoon als je leeft…

  Reply
  • Shirley
   Shirley says:

   Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in! Pijn en geluk horen gewoon bij het leven. Geluk kun je niet verdienen, maar we hebben er wel allemaal recht op. Je moet er alleen zelf voor werken. Het geluksgevoel komt niet zomaar aanwaaien.

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.