relatie verbreken doet pijn

Een relatie verbreken doet pijn

Breekt iemand met jou, dan mag jij hier om rouwen. Het mag pijn doen. Het was tenslotte niet jouw keuze. Toch is het leven aan beide kanten van deze duistere medaille geen rozengeur of maneschijn. Het is tijd om wat licht te schijnen op de andere kant van de break-up: doing the dumping is shitty too.

De afgelopen jaren zijn er best veel mensen uit mijn leven verdwenen. En het grootste deel hiervan was mijn eigen bewuste keuze. Een keuze waar ik eerst maanden van wakker heb gelegen, om mezelf er vervolgens heel dankbaar voor te zijn. Elke break heeft me een hele hoop energie, positiviteit en happiness gebracht. Als het ik over moest doen, zou ik het exact hetzelfde doen.

Ook jij bent iemand kwijt

That being said; it fucking sucks. Ook al ben jij niet degene in de machteloze positie, er is ook meer dan genoeg pijn aan jouw kant. Er is namelijk een reden dat jij uit deze relatie stapt (of het nou een vriend(in), partner of zelfs familielid betreft). Dat is niet zomaar; aan deze reden ben je al veel energie kwijtgeraakt. Je weet dat je iemand anders pijn gaat doen, wat een hele nare positie is. En als laatste: ook jij bent iemand kwijt. Dat iets beter is, betekent lang niet altijd dat het leuk, makkelijk of pijnloos is. Het betekent dat het beter is.

Die plek is nu leeg

Maar zo denkt helaas bijna niemand. Myself included. Want als het goed voor je heeft uitgepakt, waarom zou je je dan rot voelen? Rouwen om de negatieve energie die je kwijt bent? Verdrietig zijn omdat je meer tijd hebt en beter in je vel zit? Nee. We vergeten voor het gemak even dat ook iets dat naar was, er in elk geval was – en nu niet meer. Daarbij heeft vrijwel elke relatie ook fijne momenten gekend. En zelfs wanneer dat niet het geval was, was de relatie lange tijd onderdeel van je leven. Je deelde bepaalde dingen alleen, of alleen op een bepaalde manier, met die persoon. Er was een plekje in jouw leven gereserveerd voor hem of haar. En of dit nou de plek van duivel of engel was (oké, of iets ertussenin), deze plek is nu leeg.

Jij neemt verantwoordelijkheid

Toch mag dit gemis er niet zijn. Want hallo zeg, jij mag je toch niet een partijtje rot gaan zitten voelen, terwijl jij deze situatie hebt veroorzaakt!? Natuurlijk is de situatie eigenlijk al heel lang geleden veroorzaakt en nooit door iemand in zijn eentje. Je wilt niet stoppen met de relatie omdat je met je verkeerde been uit bed bent gestapt; het ging en voelde al heel lang niet goed meer.  Dat jij de knoop doorhakt, is een gevolg van alles wat er daarvoor tussen jullie gebeurd is. Het is niet simpelweg omdat jij een monster bent. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leven en geluk. As you should.

Het is de moedige optie

Het is heel moedig om een relatie te beëindigen wanneer deze je leegzuigt en niet genoeg meer oplevert. Het is ontzettend dapper om iemand te ontslaan wanneer dat nodig is. Net zo goed is het stoer om iemand erop te wijzen dat hij of zij een snottebel (is hier ook een normaal, volwassen woord voor?) heeft of niet zo fris ruikt. Niets zeggen is veel makkelijker en veiliger; het scheelt jou een boel ongemakkelijkheid. Wel iets zeggen, wel handelen, wel knopen doorhakken, dát is de moedige optie. En wel eentje waarbij je ook je eigen hart op het spel zet.

Dus, geef jezelf allereerst een paar flinke schouderklopjes voor de moeilijke situaties die je opzoekt. Geef jezelf waardering voor de kwetsbaarheid die jij in de ogen durft te kijken. Besef hoeveel moed er nodig is om de persoon te zijn die de knoop doorhakt. En het allerbelangrijkste dat je in je mooie oortjes mag knopen: ook jij mag rouwen.

2 replies
 1. Dinja
  Dinja says:

  Heel toevallig heb ik vorige maand mijn relatie verbroken. Het was inderdaad niet makkelijk of leuk of wat dan ook, maar het voelt nu wel uiteindelijk veel beter. Ik had het al heel lang vol gehouden want ik voelde me met die persoon al misschien een jaar niet meer gelukkig. Ik heb leuke tijden met diegene gehad maar dat zie ik nu als mooie herinnering. We blijven nog wel gewoon bevriend maar een liefdes relatie zit er gewoon niet meer in.

  Reply
  • Shirley
   Shirley says:

   Lieve Dinja, bedankt voor je openheid en je oprechte reactie. Ik ben heel blij te horen dat je het al zo snel zo positief kunt bekijken. Vergeet je niet op de moeilijke momenten (die helaas vast nog gaan komen) jezelf compassie te schenken? Het is super dat het steeds beter gaat voelen, maar het is ook oké als het soms toch nog even flink pijn doet. Je mag trots op jezelf zijn voor de dappere keuze die je hebt gemaakt!

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.