stoppen met overdenken

Stoppen met overdenken (of in elk geval minderen)

Lief brein, you have one job – en je doet hem iets te goed.

Denken is handig, sure, maar overdenken niet. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat een gedachte herkauwen en situaties overdenken leidt tot een lagere productiviteit, angst en zelfs depressie. Toch denkt mijn hoofd vaak dat hij zich ook uit een situatie van overdenken weet te redden als hij maar hard genoeg nadenkt.

Herken je dit? Droge kost dat maar door je hoofd blijft zweven. Het gevoel alsof je in je eigen gedachten verdwaalt, alsof je vastzit in een web van gedachtelijntjes. De ene gedachte volgt de ander op en er lijkt geen eind aan te komen.

De les van mijn pijnstillers

Anderhalf jaar geleden probeerde ik een zware pijnstiller uit. Zware medicatie betekent zware bijwerkingen. De pillen creëerden wolken in mijn hoofd. Het werd mistig en zat vol met nietsheid. Mijn brein voelde als een waterglijbaan waar al mijn gedachten van weggleden. Mijn hoofd kon niets meer vasthouden. En dat was, voor de controlfreak die ik ben, een nachtmerrie die werkelijkheid werd.

Er was alleen plek voor het moment

Na een periode van angst voor alles wat ik aan het vergeten was, werd het rustig. Ik werd rustig. Ontspannen zelfs. Gedachten verdwenen na een paar seconden gewoon. Dus ik had de keuze om het ASAP op te schrijven, of me erbij neer te leggen en te hopen dat het niet belangrijk was. Er was geen ruimte in mijn hoofd voor het verleden of de toekomst, dus daar kon ik ook niet over malen. Er was alleen plek voor het moment.

Gedachten loslaten

Onlangs volgde ik een yogales en werd gewezen op mijn gedachten met de boodschap dat ik ze los moest laten. Het was alsof ik afscheid moest nemen van mijn beste vriendin. Ik voelde de leegte en angst toen ik mijn gedachten weg moest sturen. Alsof het mijn kindjes waren die ik hoorde te beschermen en niet zomaar de wijde wereld in kon laten trekken. Maar toen ik ze begon los te laten, hoorde ik eindelijk wat er nou de hele tijd in mijn hoofd gebeurde.

Ruimte voor overdenken

Ik hield mezelf al tijden voor dat ik geen negatieve dingen aan het denken was, nee, het waren gewoon heel neutrale gedachten. Nu ik echt ging luisteren, viel me op dat ik een beetje tegen mezelf had gelogen. Mijn gedachten waren inderdaad veelal neutraal, maar ze gingen stuk voor stuk over alle minder leuke dingen in het leven. Toch iets minder neutraal dan ik dacht.

Als je elke dag vrijwel hetzelfde doet, geeft dat veel ruimte voor overdenken. Alles gaat op de automatische piloot, je hoofd is niet meer nodig, gaat zich overbodig voelen en vervelen. En wat doen kindjes die zich zo voelen? Die gaan schreeuwen tot ze weer aandacht krijgen.

Stoppen met overdenken – een tussenstap

Er zijn veel tips om te leren stoppen met overdenken en ze helpen zeker, maar ik was op zoek naar een tussenstap. Het was me duidelijk dat zomaar stoppen met denken niet ging lukken. Dus ben ik precies het omgekeerde gaan doen van wat ik eerst deed. Tegenwoordig benoem ik in gedachten bewust alle leuke, goede en fijne dingen die er zijn of gebeuren. Ik laat de negatieve dingen gewoon voor wat ze zijn. In mijn hoofd mogen alleen nog dingen voorbijkomen die me een goed, dankbaar en tevreden gevoel geven. De andere gedachten die aankloppen, stuur ik vriendelijk weg.

Omdat ik er elke dag en elk moment opnieuw voor kies om het land in mijn hoofd wat rooskleuriger te maken en minder als een krasserige tekening van een tweejarige, voel ik me een stuk lichter. En krachtiger.

Je bent niet je gedachten

Het belangrijkste om te onthouden is dit: jij bent niet je gedachten. Soms zijn ze in de oorsprong niet eens van jou en nooit weerspiegelen ze wie jij bent. Je kunt ze bekijken – dat betekent dat je ook kunt besluiten er iets anders mee te doen. Het is niet makkelijk, maar het is mogelijk.

En vergeet niet: het is actie dat je helpt tot conclusies te komen, niet nadenken. Je weet pas hoe iets echt is, voelt of verloopt, als je het doet en meemaakt. Je kunt niets echt duidelijk krijgen door er alleen maar over na te denken.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.