Waarom terugvallen in oude patronen een goed teken is
Tips & inzichten van de 8 of Pentacles voor het omgaan met een terugval
Terugvallen in oude patronen is onvermijdelijk wanneer je je bezighoudt met je persoonlijke of spirituele ontwikkeling. En hoe vaak je het ook al hebt meegemaakt, het blijft intens, want het voelt elke keer opnieuw alsof je weer helemaal terug bij af bent. In deze blogpost, geïnspireerd door de 8 of Pentacles, word je meegenomen langs de mogelijke redenen voor je terugval (het is namelijk helemaal geen slecht nieuws!) en vind je een paar tips voor hoe je jezelf in deze ervaring het beste kunt ondersteunen.
De terugval zorgt voor een diepere integratie
Welk pad je momenteel ook aan het bewandelen bent in jouw ontwikkeling, het is een leerproces. En bij leren hoort vallen en opstaan. Ja, dat is supercliché, maar toch belangrijk om nog eens te benadrukken. Je leert namelijk niks van het per ongeluk goed doen, je leert van fouten maken en daardoor nieuwe oplossingen vinden. Het terugvallen in oude patronen geeft je eigenlijk de gelegenheid om datgene waar je mee aan het oefenen bent op een nieuw gebied of niveau te integreren. Je verankert het dieper in jezelf, doordat je dit nieuwe pad ook in een andere, meer uitdagende context leert bewandelen. Eigenlijk is het dus niet eens een terugval, maar een nieuwe uitdaging op hetzelfde pad.
‘Falling back into old patterns gives you the opportunity to integrate that which you are developing into a new level or area of your life. So really, it’s not a relapse, it’s a new challenge on the same path.’
3 veelvoorkomende redenen voor het terugvallen in oude patronen:
Reden 1: de situatie is te uitdagend
Als iets over een bepaalde uitdagendheidsdrempel heen komt, leer je geen nieuwe dingen meer, maar ga je op de automatische piloot. Daar kun je niks aan doen, daar ben je mens voor. Wanneer het te moeilijk wordt, is veiligheid het enige wat nog telt, en veiligheid vind je door terug te gaan naar het oude en bekende. Je hebt niet genoeg ruimte of energie om er de hele tijd bewust voor te kiezen om de nieuwe weg in te slaan. En dat is oké.
Wat je al geleerd hebt, raak je nooit meer kwijt – ook al voelt dat soms wel zo. Zodra je weer wat meer ruimte hebt, kun je gewoon lekker verder gaan met de mooie stappen die je al gezet hebt.
Reden 2: je eigenwaarde is nog niet (helemaal) meegegroeid
Wanneer je supergoed bezig bent, maar wel de hele tijd dingen aan het doen bent waarvan je misschien diep vanbinnen nog niet zo zeker weet of je dat wel waard bent, gaat het ergens een keer mis. Je eigenwaarde gaat je tegenhouden, omdat je onbewust op zoek bent naar een bevestiging ervan. En dus ga je jezelf (onbewust) saboteren, door bijvoorbeeld gezellig die oude patronen uit de kast te halen, zodat je wereld weer overeenkomt met je eigenwaarde. Herinner jezelf er zo vaak mogelijk aan dat wat je doet volledig losstaat van wie je bent – of je nou keihard groeit of keihard faalt, je bent en blijft even waardevol.
Reden 3: de expansie is (te) groot
Soms is de expansie, het resultaat van je ontwikkeling, de ruimte die je er voor jezelf mee vrijmaakt, zo groot, dat je hoofd in paniek raakt en je daarom komt afremmen m.b.v. oude patronen. Het is een heel handig trucje van je bovenkamer om je te laten denken dat je iets niet goed doet, terwijl je eigenlijk zo veel goed doet, dat je brein zich juist daardoor onveilig begint te voelen (want: verandering, nieuw, onbekend, eng!). Het kan dus zijn dat het simpelweg een teken is om een momentje stil te staan bij je vooruitgang en je ontwikkeling even keihard te vieren.
Het is onderdeel van het pad
Deze ‘terugval’ betekent dus eigenlijk alleen maar dat je heerlijk bezig bent, en dat je een mens bent – een ziel op aarde in een lichaam met een brein. Maar het feit dat een terugval een waardig onderdeel is van het pad, maakt deze ervaring natuurlijk nog niet beter of makkelijker. Wat ook precies de reden voor je terugval was, het effect is altijd hetzelfde: je zenuwstelsel raakt van slag. De beste manier waarop je nu dus jezelf kunt ondersteunen, is door je zenuwstelsel te helpen kalmeren. De innerlijke veiligheid die je daarmee ontwikkelt, zorgt er namelijk voor dat je kunt verzachten en dat geeft je weer toegang tot jouw innerlijke wijsheid en kracht.
‘The secret of change is to focus all of your energy not on fighting the old, but on building the new.’
– Socrates
2 tips voor het tot rust brengen van je zenuwstelsel
Laat jezelf niet in de steek
Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: ‘Ik ben hier en ik ga nergens heen, we doen het samen, bij mij ben je veilig.’ Hiermee laat je jezelf weten dat jij jou in elk geval niet in de steek laat. Alleen al deze woorden brengen je terug naar jezelf of voorkomen dat je wegschiet (wat nou eenmaal in zulke situaties onze automatische reactie is).
Raak jezelf zachtjes aan
Hetzelfde kun je bewerkstelligen met soft touch: jezelf zacht en liefdevol aanraken. Dat kan zo klein zijn als je duim en wijsvinger elkaar laten aaien (zo begon het bij mij), maar je kunt ook je armen om jezelf heen slaan of je hele lichaam rustig met aandacht aanraken – als een soort bodyscan met je handen.
Bouw de brug naar de andere kant van je ‘terugval’
Met het kalmeren van je zenuwstelsel bouw je eigenlijk de brug naar de andere kant van je terugval. Want het enige wat de meeste ervaringen in ons leven van ons nodig hebben, is aandacht, geduld en erkenning. Probeer er dus oordeelvrij bij aanwezig te zijn, zodat je thuis bent om alle groei en inzichten die deze uitdaging komt brengen, daadwerkelijk te kunnen ontvangen.
Leave a reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!