verlangens ontdekken

Behoeften en verlangens ontdekken en vervullen

Een tijdje geleden sprak ik met een vriendin over dromen die zij had. De droom om naar het buitenland te verhuizen en de droom om haar hele carrière over een andere boeg te gooien. Veel mensen hebben wel zo’n droom – pruttelend op de achtergrond of keihard aan het shinen in de spotlight. Kun je gelukkig worden zonder deze dromen waar te maken?

Verlangens ontdekken achter je dromen

Ik gaf mijn vriendin destijds het advies om eens te gaan zoeken naar het verlangen dat er achter die droom zit. Wil je emigreren vanwege het weer, de cultuur, de mensen, de natuur, het ritme van alledag? Wil je een andere baan omdat de druk van deze baan te hoog voor je is, of juist omdat je niet genoeg uitgedaagd wordt? Droom je van een relatie omdat het je zekerheid biedt of omdat je het gevoel hebt dat het ‘hoort’? Voel je de behoefte om naar India te verhuizen en de rest van je leven te mediteren omdat je spiritueel bent ontwaakt, of omdat je hoofd te vol zit en je te lange tijd allerlei gevoelens hebt onderdrukt?

Kun je het verlangen ook bevredigen in je huidige leven?

Veel van deze verlangens kun je makkelijker vervullen dan je denkt. Heb je behoefte aan warmte/zon? Dan kun proberen vaker het zonnetje op te zoeken of een abonnement nemen op de zonnebank of sauna. Heb je behoefte aan meer vrijheid in je werk? Dat kun je creëren door er zelf anders mee om te gaan, of in een andere functie of ander bedrijf te gaan werken. Een bepaalde speelruimte kun je ook in je huidige werk implementeren. De druk die je voelt, zal niet (volledig) verdwijnen in een ander beroep – hij komt namelijk van binnenuit. Het is aan jou om hier aan te werken.

Een voorbeeldje

Laatst voelde een vriendin de behoefte om te verhuizen. Vrij plotseling en zonder een heel duidelijke reden. Ik vermoedde een behoefte aan verandering en een nieuwe omgeving. Dus ik stelde voor om alle meubels binnenshuis opnieuw in te delen. Aan haar enthousiasme te merken, was dit een schot in de roos. Scheelt toch weer heel wat tijd en geld die ze nu ergens anders in kan steken.

Dezelfde zorgen in een ander jasje

Wat we vaak vergeten in onze dromen, is dat we onszelf gewoon meenemen in die nieuwe wereld. Dezelfde zorgen zullen onze mooie hoofdjes vullen. In veel gevallen is het belangrijker om bij jezelf te rade te gaan wat je onderliggende verlangens zijn en daar aan te gaan werken, dan op het vliegtuig te stappen om te ontdekken dat je je ook aan het strand niet echt bevredigd voelt. Je neemt dezelfde overtuigingen en patronen mee naar die nieuwe plek, baan, relatie etc. Je zult dus algauw weer tot dezelfde conclusies komen en opnieuw niet happy zijn met je leven.

Stop met vluchten en verdoven

Er is iets binnenin jou dat om aandacht schreeuwt via deze droom van een ander leven. Iets zit niet lekker. Is het faalangst, bindingsangst, verlatingsangst, angst voor het niet goed genoeg zijn, problemen met je eigenwaarde, of iets anders dat in dit prachtige rijtje zou passen? Deze angsten of zorgen achtervolgen je waar je ook gaat en hoe hard je jezelf ook probeert te verdoven met nieuwe banen/mensen/omgevingen.

Moet je nou op het vliegtuig stappen of niet?

Vraag jezelf af: heb je alle opofferingen voor deze droom over? Voel je nog steeds rust en verlangen als je over de praktische zaken gaat nadenken? Of halen deze praktische zaken je hele droombeeld in één klap uit elkaar?

Je hoofd probeert iets te maken van de impulsen die uit je hart komen en zet dat om in dit soort dromen. Daar kan je hoofd niets aan doen – het is zijn werk. Het enige wat je kunt doen, is je beweegredenen onder de loep nemen en niet alleen fantaseren, maar ook wat leren van je dromen.

Wil je na alle overwegingen nog steeds in die nieuwe situatie springen? Volg je hart en ontdek waar het je naartoe leidt!

Je verlangens ontdekken en ernaar luisteren is heel erg goed. Het is ook heel goed om realistisch te blijven.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.