goed genoeg

Wanneer is het goed genoeg?

– tijd om de 100% los te laten –

‘Wat een goede tip! Dat ga ik doen.’ Verwarde blik. ‘Uhm, Shirley? Die tip komt van je eigen blog.’ ‘Oh.’ Tja, dat is de realiteit. Ik vertel hier heel leuk over alles wat ik leer, allerlei inzichten die ik krijg, en ondertussen vergeet ik ze zelf ook gewoon gezellig weer.

Mijn 100e blogpost

Dit is mijn 100e blogpost. Mijn 100e inzicht. Lang heb ik erover nagedacht wat ik hiermee moest. Moest ik alle 100 inzichten verzamelen en onder elkaar zetten? Dat zou me in elk geval een goed excuus geven om ze allemaal eens na te gaan en te bekijken hoe goed ik de inzichten ondertussen heb geïntegreerd in mijn leven. ‘Ja, dat doe ik. Ik maak een tabel en daar zet ik per blogpost in wat het belangrijkste inzicht was en voor welk percentage ik dat op dit moment onder de knie heb. Dan kan ik later de laagste percentages nog eens langsgaan om te bedenken hoe ik die omhoog ga krijgen.’

Wat is 100%?

Maar wat is 100% dan? Wanneer is het goed genoeg? Als ik nooit meer verdrietig en altijd ‘gelukkig’ ben? Als ik alle oude patronen volledig gedeletet heb en elke seconde van mijn leven in het hier-en-nu bewust en dankbaar ben? Ik ben me, sinds ik met mijn blog ben begonnen, bewust geworden van een he-le-boel en heb flink hard aan mezelf gewerkt. Maar dat ik iets een jaar geleden heel wijs heb opgeschreven, betekent natuurlijk niet dat ik het nu helemaal perfect doe. I wish.

Mijn 100e inzicht

En dat is dus mijn 100e inzicht. Dat je na het hebben van een ‘aha’-moment niet meteen je leven hoeft om te gooien en een 2.0-versie van jezelf hoeft te worden. Je mag dankbaar zijn voor het inzicht – het opschrijven is zeker geen verkeerd idee – en dan mag je het rustig laten bezinken tot het leven je een handje helpt om het in de praktijk te brengen. En ook dán mag je mild zijn voor jezelf, omdat je de eerstvolgende 200 keer nog je oude patroon zult volgen – ook al weet je beter.

Ik ben al goed genoeg

In plaats van op zoek te gaan naar alle punten waarop ik mezelf nog kan verbeteren, kies ik ervoor om mezelf de ruimte te geven om te groeien in het tempo dat goed voor me is. Ik kies ervoor om weg te blijven van de hokjes met de percentages erop. Want wat wil ik met die percentages zeggen? Voor zoveel procent goedgekeurd? Ben ik niet gewoon al goed genoeg, vandaag, nu, zoals ik ben, met de kennis en gewoonten die ik op dit moment heb?

Het juiste moment bestaat

Soms moet je hetzelfde inzicht een stuk of 100 keer krijgen – op dezelfde of op verschillende manieren – tot je echt in staat bent er iets mee te doen. Je mag erop vertrouwen dat al die inzichten ergens vanbinnen blijven zweven tot ze hun plekje vinden – op het moment dat het past. Dat is dus meestal niet het moment dat jij besluit dat het past. Just saying.

Well-done uit je hersenpan

Er komt een moment dat je precies de juiste energie hebt en in de juiste situatie zit om het geleerde toe te passen. En als dat moment niet nu is, mag je het lekker laten sudderen tot het well-done uit je hersenpan komt. Laat al die inzichten maar even in de wachtrij staan en pik ze op zodra het écht past. Niet om beter te worden. Niet om tot de 100% te komen. Maar gewoon, omdat het goed voelt – omdat het klopt.

Zit jij ook te wachten op die 100%? En wat is die 100% voor jou?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.