welke pijn wil je

Welke pijn wil je?

Nogal belachelijke vraag zo op het eerste gezicht. Welke pijn ik wil? Nou, uhm, wat dacht je van geen? Maar Mark Manson is nuchter en wijs. En dat resulteert in het advies om deze vraag toch eens te gaan beantwoorden voor jezelf. 

Iedereen geniet van wat goed voelt. Iedereen wil een zorgeloos, gelukkig en makkelijk leven, wil verliefd worden en fantastische seks en relaties hebben, wil er perfect uitzien en geld verdienen en populair zijn en alom gerespecteerd en bewonderd worden, en zo beroemd dat mensen als de Rode Zee uiteenwijken als je een kamer binnenkomt. Dat wil iedereen wel, makkelijk zat. Een interessantere vraag, een vraag waar de meeste mensen nooit bij stilstaan, is: ‘Welke pijn wil je in je leven? Waar ben je bereid voor te vechten?’ Want dat lijkt veel bepalender voor hoe je leven uiteindelijk uitpakt.

Je moet kiezen

Iedereen wil al die goede dingen wel. Maar bijna niemand wil de bijbehorende struggles. En geluk gaat gepaard met worsteling. Besluiten welke pijn je bereid bent te verdragen, is wat jouw succes bepaalt. En die worstelingen kunnen van allerlei kanten komen. Ze kunnen groot of klein zijn, incidenteel of levenslang. En je moet kiezen. Er is geen optie C, je kunt geen hulplijn bellen. Een pijnvrij leven bestaat niet. Al jouw positieve ervaringen brengen namelijk ook negatieve met zich mee.

Kijk nu eens heel eerlijk naar de lastige of vervelende dingen die dat ene verlangen met zich meebrengt.

Je komt er niet onderuit

Wil je graag een relatie? Dan zul je je soms moeten aanpassen. Als vrijgezel heb je meer vrijheid, maar mis je ook weleens die warmte. Veel banen geven je voldoening, maar stress en vermoeidheid krijg je er gratis bij. Veel vrije tijd is fijn, maar je productiviteit zal ook dalen. Avontuurlijk zijn brengt risico’s met zich mee. Weinig afwisseling voelt veilig, maar het sleurmonster ligt ook op de loer. In loondienst heb je vaak weinig bewegingsruimte, maar als freelancer krijg je een hele lading onzekerheid erbij. Gitarist zijn klinkt romantisch, maar koop maar vast een doos pleisters voor alle blaren. Schrijvers weten dat ze een portie eenzaamheid moeten incalculeren. Wil je graag beroemd worden? Bereid je voor op weinig privacy en bakken kritiek.

And the list goes on and on..

Met geen van bovenstaande keuzes is iets mis. Het zijn allemaal mooie dromen, doelen en mogelijkheden. Niet één is beter dan de ander. Ze dragen alleen ook allemaal negatieve aspecten met zich mee. Because that’s life.

Voldoening vinden in de pijn

Worstelen zul je. Maar als jij voor jezelf kunt uitleggen waarom je voor deze specifieke struggle kiest, als jij er oké mee bent, dan weet je dat dit het is voor jou. Of dat nou een persoon, een beroep of iets heel anders is. Kun je in de pijn nog voldoening vinden? Dan zit je op de juiste weg.

En pijn hoeft in dit geval niet per se iets heftigs te zijn. Het kan ook simpelweg alle administratieve rommel zijn die bij een bepaalde job komt kijken. Of een persoonlijke angst of onzekerheid waar je elke dag opnieuw doorheen moet.

Spierpijn hoort erbij

Zie het als spierpijn na het sporten. Veel mensen die plezier hebben in het sporten, kunnen ook genieten van de spierpijn die erbij komt kijken. Het verzuren terwijl ze bezig zijn en de stijfheid achteraf. De pijn is echt niet minder, laat staan fijn. Maar op een bepaalde manier voelt het goed. Omdat het erbij hoort. En omdat het je verder brengt.

Zo heb je natuurlijk je fysieke spieren, maar er bestaan ook creatiespieren, carrièrespieren, reisspieren, liefdesspieren en ga zo maar door. Van welke spierpijn kun jij genieten?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.