faalangst verminderen

Faalangst verminderen – laat de uitkomst los

Faalangst is iets wat me al mijn hele leven achtervolgd. In de eerste klas van de middelbare school werd ik meteen al opgegeven voor de stress-en-lef-cursus, wat een verhulde faalangsttraining was. Eén grandioze faal en geen greintje angst minder. Jarenlang heb ik gedacht hier nooit meer vanaf te komen.

Al heel wat keertjes heb ik mezelf geprobeerd over de faalangst heen te krijgen door voor publiek te zingen. Why you ask? Gewoon. Dat vond (vind..) ik doodeng. Dus als ik dát zou kunnen, zou de faalangst acuut en voor altijd verdwenen zijn. Right. Doordat ik het een fantastisch plan vond om meteen met het allerengste (voor mij) te beginnen, bleef ik dus ook maar falen en werd het juist erger.

Bewijzen

‘Ik moet het goed doen, want ik moet mezelf en mijn omgeving bewijzen dat ik iets waard ben.’ In één zin samengevat de oorzaak van mijn aanhoudende faalangst. Er is zoveel dat ik niet heb gedaan of mee ben gestopt, omdat ik zo’n bangeschijterige schijtluis was. Die overtuiging zorgt trouwens ook voor een prachtige vicieuze cirkel, aangezien het je kansen om te falen alleen maar vergroot. Hoe meer je faalt, des te meer reden om iets te bewijzen te hebben … Je kent het wel. Dat.

Jouw skill ontwikkelen

Mark Manson zegt dat je niet moet streven naar het zijn van bijvoorbeeld een wereldberoemde gitarist of een bestsellerschrijver. Je moet jouw skill (datgene wat je dus zo leuk vindt dat je er groot in wil worden) zo goed mogelijk ontwikkelen en er zo goed mogelijk in worden. Be the best you can be. Focus op het doen. Het zorgt voor een boel rust in je billetjes en maakt de kans groter dat je dat ene droomdoel misschien toch ooit bereikt.

Verwachtingen

Schrijven was lange tijd voor mij the safe zone. Ik had niet het idee dat ik er bijzonder goed in was; het fungeerde gewoon als uitlaatklep. Tot ik mijn eerste gastblog schreef en best wel wat complimenten kreeg. Ik voelde de behoefte om er meer mee te doen en tegelijkertijd de behoefte om weg te kruipen onder mijn bed en nooit meer een letter op papier te zetten. Wanneer iemand namelijk besluit dat jij ergens goed in bent, gaan ze er stilletjes vanuit dat je goed blijft. Verwachtingen. Pressure. Ik kan weer falen. Damn.

Gelukkig heb ik deze keer niet opgegeven en ben ik nu gewoon elke dag mijn faalangst aan het uitdagen en ik roep terwijl ik mijn tong uitsteek: ‘Lekker pûh!’. Zoals het een echte volwassene betaamt.

Verander je doel

Door Mansons blik op dromen en doelen is het wel een stuk makkelijker voor me geworden. Want wanneer het je doel is om bezig te zijn met het ontwikkelen van je skill, kun je ook niet falen zolang je ermee bezig bent. De uitkomst heeft hier niets meer mee te maken.

Laat de uitkomst los

Investeer in je skills en laat de uitkomst los. Ik ga dus meer schrijftijd inplannen. Waarbij mijn doel de schrijftijd an sich is. Als ik die tijd achter mijn computer besteed, heb ik mijn doel bereikt. Ook al kijk ik urenlang naar een leeg scherm, ik heb nog steeds niet gefaald. Mijn doel was tijd besteden aan mijn schrijfvaardigheid. En dat heb ik gedaan. Voldaan gevoel, kom maar door! Ik mag dat vinkje zetten, ik heb gedaan wat ik moest doen.

Je hoofd shushen

Mijn hoofd gooit nog geregeld roet in het eten door altijd bezig te zijn met de toekomst. En het kost ook best wat doorzettingsvermogen om de uitkomst helemaal los te laten en je alleen nog te concentreren op het proces. Maar elke keer dat het me lukt om mijn hoofd te shushen is een grote win. Want door minder uren kwijt te zijn aan het discussiëren met dat hoofd, heb ik nu uren over om te slapen en te schrijven. Werkt een heel stuk lekkerder kan ik je vertellen.

Geef dus geen fuck om de uitkomst van al je ploeteren. Zorg ervoor dat het je niet boeit of iets lukt of niet. Dan ben je namelijk al gelukkig met de weg ernaartoe. En juist dan is de kans een heel stuk groter dat het lukt.

Try and fail, but never fail to try.

(Cheesy, I know.)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.