betrokkenheid

De pijn van het gebrek aan betrokkenheid

Soms lees je iets en is het gewoon interessant. En soms lees je iets wat alles vanbinnen doet trillen. Alles lijkt te verschuiven en de puzzel (1 van de 100 incomplete puzzels in jou) is compleet. Eindelijk schrijft iemand iets wat jij al zo lang voelt. Dat had ik met dit stuk uit De Kracht van Kwetsbaarheid.

‘Wanneer de mensen van wie we houden of met wie we een diepgaande band hebben geen betrokkenheid meer tonen, geen aandacht meer voor ons hebben, niet meer in de relatie investeren en er niet meer voor vechten, stroomt het vertrouwen weg en sijpelt de pijn binnen. Gebrek aan betrokkenheid leidt tot schaamte en raakt aan onze grootste angst: de angst om verlaten te worden, en geen liefde en verbondenheid waard te zijn. Wat dit geniepige verraad veel gevaarlijker maakt dan bijvoorbeeld een leugen of overspel, is dat we de bron van onze pijn niet kunnen aanwijzen. Er is niets concreets gebeurd en er is geen duidelijk bewijs van het verbreken van de band. Dat is om gek van te worden.’

Wegen gaan scheiden

Zeker als je net als ik zo’n beetje tussen de 20 en 30 jaar oud bent, is de kans groot dat je hier mee te maken hebt (gehad) of nog krijgt (I’m sorry). Het is de leeftijd van de veranderingen. Mensen gaan studeren, werken en soms zelfs trouwen en/of kinderen krijgen. Doodeng allemaal, veel te volwassen. Maar ieder z’n ding.

Iedereen is rond deze leeftijd op zoek naar ‘zichzelf’ en vraagt zich af ‘wat is mijn passie?’. Het zijn verwarrende tijden en dan zijn vaak al je vrienden er ook nog eens tegelijkertijd mee bezig. Op hun eigen manier. Nog verwarrender.

De grote vraag

Wie wil ik zijn en wie niet? Dat is de grote vraag. Waarom dit zoveel invloed heeft op je vriendschappen? Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meest mee omgaat (wijsheid van Jim Rohn). Yup, zucht maar, rol maar met je ogen en laat van schrik je telefoon uit je handen vallen. Dat gebeurde mij ook toen deze woorden echt tot me doordrongen.

Jij bent je omgeving

Mensen geven letterlijk een beetje op je af als je veel met ze omgaat. Denk alleen al aan stopwoordjes. Jij hebt vast, net als ik, regelmatig stopwoorden (of zinnen, of gebaren) overgenomen van vriendinnen. Waar je mee omgaat, raak je dus daadwerkelijk mee besmet.

Je kont

Maar dat je een beetje anders gaat praten is niet zo erg, toch? Nou, allereerst: wat je zegt ben je zelf met je kont door de helft. Dus dat is wel erg. En het gaat helaas ook wat verder.

Als je regelmatig geconfronteerd wordt met bepaalde overtuigingen of denkwijzen raak je daar ook een beetje mee besmet. Is een vriend van jou heel judgemental en zie je diegene veel? Dan geeft ook die karaktertrek een beetje op jou af. En dit geldt natuurlijk voor alle eigenschappen die iemand veel vertoont. Ook de positieve.

Waar laat jij je mee besmetten?

Mocht je het makkelijker vinden om naar jezelf te kijken dan naar anderen, kun je jezelf het volgende afvragen: ben jij iemand die jij graag wilt zijn voor, tijdens en na het zien van persoon x?

De beruchte emmer

Zowel voor partners als voor vriendschappen geldt dat het makkelijker is wanneer ze je een goede reden geven om te voelen wat je voelt. Je komt op een hele nare en gevaarlijke plek als die duidelijke reden niet zo zichtbaar is, want je gevoelens blijven schreeuwen om aandacht (en terecht). Grote kans dat er genoeg is gebeurd, maar alles leek los van elkaar nogal onbelangrijk. Toch doen een heleboel druppels een emmer uiteindelijk echt overlopen, of maken hem in elk geval ongelofelijk zwaar.

The struggle is real

Je vraagt je af of je wel het recht hebt om je rot te voelen, terwijl je ondertussen aan het rouwen bent om dat wat je kwijt bent (want die fijne vriendschap of relatie is long gone). Dubbel au.

Maar neem van mij aan (waarom zou je? Gewoon, daarom): je bent niet gek. The struggle is real. Je mag je rot voelen. En je bent niet de enige.

Deze metafoor maakte een hoop duidelijk voor mij:

Je leven is een porseleinkast. Je porselein is alles wat belangrijk voor je is. Wil je persoon x in je porseleinkast? Gaat persoon x netjes om met je spullen? Of walst persoon x als een olifant over alles heen?

You know the answer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.