het komt goed

Het komt goed, dus het hoeft nu niet goed te zijn.

Zo lang als ik me kan herinneren heb ik een zeer complexe band gehad met deze drie woorden. Ik heb deze uitspraak gehaat als mijn grootste vijand en liefgehad alsof het mijn pasgeboren baby was – en alles ertussenin. Deze week is mijn kijk op ‘het komt goed’ totaal veranderd.

‘Komt goed’ was in de puberteit jarenlang mijn stopzin. Het ging meest van de tijd niet al te best met me (want: pijn, operaties, ellendigheid alom) en ook al probeerde ik daar zo min mogelijk over los te laten, het kwam weleens naar voren in een gesprek. De ongemakkelijkheid die ik dan voelde door de ongemakkelijkheid van mijn gesprekspartner wilde ik koste wat kost lozen. Dus eindigde ik altijd met de geruststellende woorden: ‘Het komt wel goed’. Geheel met stalen glimlach en ogen die hun best deden de ander ervan te overtuigen dat ik er écht in geloofde.

Het was mijn vlucht

Laat ik even heel duidelijk zijn: er was geen vezel in mijn lijf die écht dacht dat het goed zou komen. Ik riep het vaakst en het hardst dat het goed zou komen op de dagen dat ik de meeste wanhoop en moedeloosheid voelde. Het was mijn manier van het vermijden en ontkennen van het hele rottige, stinkende zaakje dat mijn leven was. Deze woorden waren mijn vlucht; het wegrennen van de werkelijkheid.

De woorden betekenden niets meer

Dat ik zelf lekker nonchalant wilde doen over mijn eigen sores was natuurlijk aan mij, maar na een tijdje merkte ik dat het mijn standaardreactie op alles werd. Dit komt goed, dat komt goed, alles komt goed. Ook als er helemaal geen mogelijkheid was op een ‘happy end’. Het is me gelukkig niet gebeurd, maar het was toen heel goed mogelijk geweest dat ik tegen iemand die dodelijk ziek was had gezegd dat het wel goed zou komen. De woorden betekenden niets meer voor me. Ze waren onlosmakelijk met ellende verbonden en leken de boel meestal (in elk geval voor de omstanders) te verzachten.

Ik moest het afleren

Gelukkig was ik op een dag zo slim om te bedenken dat dit niet gezond was en dat het anders moest. De afgelopen jaren ben ik flink afgekickt en tegenwoordig zul je die woorden in die specifieke volgorde niet vaak meer uit het gat in mijn gezicht horen komen.

Een geheel andere betekenis

Plots is de waarde van deze uitspraak me deze week heel helder geworden. Een goede vriendin legde me uit wat dit groepje woorden voor haar betekent en dat is het tegenovergestelde van ontkenning of nonchalance. ‘Het komt goed’ betekent voor haar dat het nu even niet goed hoeft te zijn. En dat is me toch een opluchting!

Het moet zo snel mogelijk goed komen

Voel ik me even niet zo happy? Dan neem ik dat mezelf kwalijk en probeer ik zo snel mogelijk weer terug te keren naar de ‘happy me’. Het moet zo snel mogelijk weer goed komen. Als het echt hard nodig is mag het kort even klote zijn, maar daarna moet het heel gauw weer normaal worden en moet ik weer blij en dankbaar zijn.

Het hoeft vandaag niet goed te zijn

Zo geef ik mezelf vaak niet de tijd om dingen goed te verwerken, of gewoon even in de war te zijn. Ik ben in gedachten alweer aan de overkant; daar waar ik zou moeten zijn. En het idee om tegen mezelf te zeggen dat het goed komt, voelt zo fijn. Dat betekent namelijk dat het nu even rot mag zijn – wánt het komt goed. Het is alsof ik mezelf de garantie geef dat de dag komt dat ik me weer goed voel, en dat die garantie me direct de vrijheid geeft om het vandaag dan even niet geweldig-goed-fantastisch-jippie-ja-jee te laten zijn.

Het komt goed

In plaats van me schuldig of een mislukkeling te voelen (of allebei – plus nog een handjevol van dit soort gevoelens) als ik me een dag niet optimaal voel, voel ik me nu alleen maar gewoon niet zo top. Er komt geen stem die boos op me wordt en me aanspoort, als een coach aan de cocaïne, om mezelf op te rapen en vrolijk te zijn. Het hoeft even niet allemaal op fairy-tale-niveau te zijn. Het komt namelijk gewoon weer goed. Dus rustig aan, neem je tijd om er te komen – het komt goed.

Dus nu ook voor jou: het komt goed. Wat je nu ook meemaakt. Op een dag voel je je beter – misschien morgen al of over 10 minuten, maar misschien duurt het ook wel iets langer. Vandaag hoeft in elk geval niet die dag te zijn. En morgen of volgende week ook niet. Want het komt een keertje goed. En ‘een keertje’ is even niet vandaag. Just breathe.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.