ik voel me klein

Groeipijn: ik voel me groot én ik voel me klein

Ik ontwikkelde mezelf zo snel dat ik mezelf ontgroeide

Ik voel me klein – en groot tegelijk. Dit is zo’n rare fase om in te zitten na jaren van persoonlijke ontwikkeling. Volgens mij is dit wat je groeipijn noemt, and I do not like it. Het voelt alsof ik in twee werelden leef. In de ene ben ik onwijs gegroeid en in de andere ben ik nog steeds dat onzekere meisje. Ik ben mezelf ontgroeid.

Het ene groeit zo hard dat het andere ervan schrikt

Mijn vriend zei heel wijs, toen ik in tranen probeerde uit te leggen hoe dit voelt, dat ik me misschien een beetje ‘te’ snel aan het ontwikkelen ben. Dat ik het zelf niet meer kan bijhouden. En zo voelt het ook. Delen van mij zijn zo hard gegroeid dat andere stukjes ervan schrikken. Die andere stukjes gaan ineens pijn voelen waarvan ze niet eens wisten dat het er was. En die andere stukjes zien de rest vooruit rennen en krijgen direct weer flashbacks naar de gymlessen op de basisschool.

Het is aan het botsen

Ik voel me de laatste tijd steeds beter en steeds veerkrachtiger. Ik kan mezelf zelfs met regelmaat oprecht waarderen. En hier passen sommige patronen, overtuigingen en gedragingen (zoals mezelf klein houden) niet meer bij. Het is aan het botsen.

Ze vechten om een plekje

Eerst ging het allemaal hartstikke soepel: hoe ik over mezelf dacht (niet al te best) en hoe ik mezelf neerzette, kwamen perfect met elkaar overeen. Maar op dit moment vechten ze om een plekje. En ik weet wel voor wie ik ben, maar ik ben ook in de war. Het lijkt alsof ik ze allebei hoor roepen; allebei de kanten voel ik duwen. Terwijl ik ergens ook begin te realiseren dat ze naast elkaar zouden moet kunnen bestaan.

It’s time to break free

De Shirley die van zichzelf houdt, en zoveel moois wil delen met de wereld, zit klem. Ze zit vast. En de ketens heeft ze zelf omgedaan. En ooit voelden die ketens zo kloppend en rustgevend – als een beschermend laagje. Zodat ze niemand kon belasten met alle narigheid en wanhoop die ze voelde. Maar nu er zoveel moois, inspirerends en vooral zoveel hoop vanbinnen zit, zijn de ketens te strak en is het hokje veel te klein. It’s time to break free. En dat is eng. Ik ga meer ruimte innemen. Ik zal wel moeten. Ik kan me niet langer groot voelen en klein gedragen.

Het is tijd om op te staan

Volgens mij is dit wat ze groeipijn noemen. Dat je zo hard groeit dat je het zelf niet meer kunt bijhouden. Dat je zo verandert dat je nog niet de bijbehorende overtuigingen en patronen hebt ontwikkeld die erbij kloppen. En dat laat jou gespleten achter. ‘Ik ben al die ene, maar ook nog een beetje die ander.’ Ik weet wie ik wil zijn. En dat betekent dat ik daar naar moet gaan handelen. Mensen gaan niet luisteren zolang ik blijf fluisteren. Het is tijd om op te staan.

Dit is jouw sign

Mocht jij ook zo’n strijd voelen in jezelf, laat dit je sign zijn. Ontketen jezelf. Laat die vleugels, die je onder je schouderbladen hebt verstopt, ontvouwen. Laat ze zien en wees trots. In plaats van hun gewicht te dragen, laat ze jou dragen door ze open te slaan.

4 antwoorden
 1. Naomi
  Naomi zegt:

  Mooi woord wel voor deze ontwikkeling. Ik herken mezelf soms ook niet in hoe ik nu ben (maar wel in positieve zin) en kan daar dan een beetje van pannikeren. Groeipijn is een veel beter woord.

  Beantwoorden
  • Shirley
   Shirley zegt:

   Je groeit zo mooi en zo hard en dat doet soms zeer. Laat het je niet van de wijs brengen, maar juist je ontwikkeling bevestigen.

   Beantwoorden
 2. Suze
  Suze zegt:

  Erg mooi gezegd. Sta nu ook in het licht eb tijden van klein houden liggen achter .e en dat voelt zo goed. Wel stapsgewijs en nog ieder dag lerende maar heb t echt zo ervaren als jij zei en ik zie het idd als groeipijnen ♡♡♡

  Beantwoorden
  • Shirley
   Shirley zegt:

   Prachtig om te lezen dit. ♡ Bedankt voor je liefdevolle reactie, lieve Suze! Ik waardeer het enorm. En by the way: je bent echt een voorbeeld voor mij wat betreft in het licht staan en stoppen met klein houden en helemaal jezelf zijn. Zo mooi! ♡

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.