jaloers op anderen

Jaloers op anderen? Dat kan hartstikke nuttig zijn!

Ben jij ook weleens (of gewoon dagelijks) jaloers op anderen? Bijvoorbeeld op mensen met de perfecte maat en nog perfectere verhoudingen – alsof ze zo uit een tijdschrift of tv-commercial gewandeld zijn? Nou, ik in elk geval wel. Zij moeten zich vast ge-wel-dig voelen. Dat móét wel. Toch?

Dat is een grote denkfout die ik lange tijd heb gemaakt: als je er prachtig uitziet, dan zul je je ook zo voelen. Dat komt natuurlijk omdat ik vanuit mijn eigen perspectief dacht: ik ben niet de dunste en ik voel me vaak een olifant. Niet dat dát een realistische verhouding is, maar ja, in dit opzicht ben ik dan ook wel de minst realistische persoon op aarde.

Iets te enthousiast

Jarenlang heb ik getobd met een eetstoornis en, ook al durf ik te zeggen dat ik nu bijna een jaar hersteld ben, ik vind het nog steeds moeilijk om trots te zijn op mijn lichaam. Een paar maanden geleden kwam ik er door een standaard check-up bij de huisarts achter dat ik ineens negen kilo was aangekomen. Negen! Dat zijn er bijna tien! Dat zijn bijna twee maten! Oké Shirley, adem in, even vasthouden, en adem uit. Denk om je bloeddruk, meisje. Blijkbaar had ik het mantra ‘laat los’ iets te enthousiast toegepast.

Even was ik bang voor een terugval, maar ik heb me staande gehouden. En ik ben zelfs op een voorzichtige en bewuste manier gaan afvallen. Zo ben ik nu alweer vijf kilo kwijt!

Een bijzondere ontdekking

Onlangs ontdekte ik iets bijzonders. Ik had een momentje met mezelf in de douche (niet zo raar denken viezerik!) – ik keek naar beneden en besefte iets. Twee jaar geleden walgde ik van wat ik daar zag. En vandaag de dag kon ik er wel mee leven. Het voelde wel oké. En dat was niet het enige. Die twee jaar geleden woog ik vijf kilo minder dan vandaag de dag. Ik voel me dus beter over een lichaam dat voller is. Dat was even slikken, traantje wegpinken en heel dankbaar zijn (oké en een klein beetje trots).

De muntjes vielen en het lampje ging branden

Plotseling viel de stuiver, samen met het dubbeltje, het kwartje en de daalder. Ik was niet zozeer jaloers op het uiterlijk van de mensen die ik benijdde; ik was jaloers op het gevoel dat ik dacht dat zij over hun lichaam zouden hebben. En dat is raar. Want grote kans, zeker in de modellenbusiness, dat zij zich helemaal niet zo geweldig over hun uiterlijk voelen – misschien zelfs wel even rot als ik twee jaar geleden.

Het is het zelfvertrouwen, de uitstraling en het geluk waarvan ik altijd dacht dat mensen met een (in mijn ogen) perfect lichaam voelden, waar ik jaloers op ben. En dat gevoel hangt helemaal niet af van hoe je lichaam eruit ziet. Blijkbaar had ik besloten dat mensen met een fantastisch uiterlijk zich ook zo voelen – zonder het ooit fatsoenlijk te vragen.

Het gebeurt allemaal in je koppie

Ik heb modellen weleens in interviews horen zeggen dat zij ook gewoon onzeker zijn, net als jij en ik. En toen, middenin mijn eetstoornis, werd ik daar boos van. Net als dat ik boos werd op mensen die klaagden dat ze maar niet aan konden komen. Hoe kun je niet zien hoeveel geluk je hebt en er nog over zeuren ook!?

Maar nu weet ik dat niet tevreden zijn over je lichaam voor iedereen hetzelfde voelt. En voor iedereen is het even rot. En afvallen of aankomen helpt daar over het algemeen niet zoveel bij. Het grootste proces vindt namelijk plaats in je hoofd.

Jaloers op anderen én zelfbewust

Jaloers zijn op anderen hoeft niet iets slechts te zijn, als je er iets goeds mee doet. Ben je jaloers op iemand? Ga jezelf afvragen waar je nou echt jaloers op bent. Uiterlijk? Succes? Uitstraling? Wat is het daarvan dat jij wilt hebben? Ga daarna pas bekijken hoe je dat kunt bereiken.

Een gevoel van zelfvertrouwen en lekker in je vel zitten, bereik je op een heel andere manier dan door wat kilo’s af te vallen. En een bepaald geluksgevoel bereik je alleen maar door te kijken naar waar jíj gelukkig van wordt – en niet door het succes van iemand anders proberen te spiegelen.

Wees niet bang om je jaloers te voelen. Wees nieuwsgierig en kijk naar de lessen die je eruit kunt leren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *