talent ontdekken

Je talent ontdekken? Deze peptalk is voor jou!

Durf jij al te staan voor dat waar jij goed in bent?

Ik durfde dat heel lang niet. Mijn la met excuses trok ik bij het minste of geringste open. ‘Ik heb er niet voor gestudeerd’ was altijd een grote. Continu was ik bezig met uitleggen hoe het allemaal wel meeviel, dat talent van mij. Om wat voor reden dan ook. Iedereen kan dit toch? Of nou ja, veel mensen in elk geval. Ik kan het vast iets beter dan gemiddeld, maar niet veel meer dan dat. En dat is natuurlijk niet genoeg om er iets ‘echts’ mee te mogen doen.

Jouw talent ontdekken – wat kun je doen?

Herkenbaar? Dat dacht ik al. Wat kun je hieraan doen? Helemaal niets. Het enige wat je kunt doen, is het gaan doen. Je hoeft het niet helemaal te hebben uitgedacht, je hoeft geen 10-jaren-100-stappen-plan te hebben, je hoeft er niet in te geloven (oké, een heel piepklein beetje zou wel handig zijn, maar dat doe je ook, anders lees je dit niet), je hoeft jezelf geen perfecte functienaam te geven, je hoeft geen jaren, bakken, emmers vol ervaring te hebben. Dat zijn alleen maar beperkingen die ervoor zorgen dat we nooit beginnen.

Voor mij is er niets veranderd in mijn koppie; ik ben het gewoon gaan doen. Ik ben gaan toegeven dat ik het allemaal allang ben en dat ik dit werk eigenlijk al jaren doe. Dan wel als vriendendienst, vrijwillig, even tussendoor, maar dat maakt het geen greintje minder waardevol dan wanneer ik ervoor was betaald. De mensen die ik hielp waren even blij – en ik trouwens ook.

Mijn peptalk voor jou

Lieve jij, ga er alsjeblieft niet zomaar vanuit dat wat jij kunt, iedereen kan. Jij hebt de wereld iets heel speciaals te bieden – en daar hoef je niets voor geleerd te hebben. Je hoeft geen wonderkind geweest te zijn die vanaf haar vierde al niets anders meer deed. Je hebt geen verhaaltjes, verklaringen of diploma’s nodig.

Het allermooiste dat jij de wereld kunt bieden, zijn de vaardigheden die voor jou de normaalste zaak van de wereld zijn. Die dingen waarvan je niet kunt uitleggen hoe je er zo goed in bent geworden en waarom je dit gewoon kunt of weet. Dat is het hele punt van een talent.

Alleen jij

Alleen jij hebt jouw setje ervaringen gehad. Alleen jij hebt de combinatie van jouw interesses. Alleen jij voelt jouw enthousiasme voor dat ene (of dat ene én dat andere én dat andere andere). Er hoeft nog geen titel voor te bestaan, je hoeft er niets van te snappen, je hoeft het niet uit te leggen, je hoeft er niet voor 100% in te geloven, je hoeft het alleen maar te doen. Zodra je het doet, verandert alles.

Wij mensen leren naar onszelf te kijken door de ogen van anderen. Laat jezelf zien. Laat je talent zien. Deel het. Verbind. Dan groeit het geloof in jezelf vanzelf – door de ogen van al die tevreden klanten. Jouw talent ontdekken is niets anders dan in actie komen en alle richtingaanwijzers volgen. Je kunt je talent niet uitdenken, je kunt het alleen uitvoeren.

Eerst doen. Dán ga je het voelen. Niet andersom.

Wat ga jij doen?

2 antwoorden
 1. Ilona Wielinga
  Ilona Wielinga zegt:

  Wat een onwijs mooi artikel! En zo waar. Er is geen enkele reden waarom je je eigen talenten naar beneden zou halen door te zeggen dat ‘wel meer dat kunnen’. We mogen best trots zijn op datgene wat we kunnen.
  Ik had ook dat ik lange tijd droomde van een eigen bedrijf, ik bleef het echter uitstellen. Maar op een gegeven moment had ik zoiets van, fuck it, ik ga het gewoon doen. Ik ga mijn dromen achterna, en dat pakte eigenlijk best goed uit, haha.

  Beantwoorden
  • Shirley
   Shirley zegt:

   Wauw, Ilona, wat onwijs dapper van je! Het maakt me heel blij om te horen dat het goed voor je heeft uitgepakt. You go girl! Laat de wereld genieten van je prachtige talenten.
   Heel erg bedankt voor je mooie reactie! 😊

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *