Jezelf accepteren

Actie! Tijdelijk voor maar 0 euro: jezelf accepteren

‘Je moet jezelf accepteren zoals je bent’. Dat hoor je tegenwoordig steeds vaker. En waarschijnlijk word je er, net als ik, nogal moe van. Toch lijken we de betekenis van acceptatie te verwarren met die van verbetering.

We leven in een cultuur van nooit genoeg. Als we wakker worden hebben we meteen al niet genoeg geslapen en niet genoeg tijd om al onze lijstjes af te werken. Oh, en geld is er nooit genoeg. We zijn ook zeker niet dun genoeg, slim genoeg, mooi genoeg, gezond genoeg of succesvol genoeg.

Altijd beter

En nee, beste 65-plussers, we klagen niet zonder reden steeds meer en we zijn ook niet plots een grandioze hoeveelheid onzekerder dan onze voorouders. Het is een reactie op de maatschappij. Die vertelt ons niet tevreden te mogen zijn met iets anders dan perfect. We moeten altijd streven naar beter.

Geld en macht

Waarom? Vraag het de reclamemakers. Zij weten het wel. Geld en macht. Daarom. Niemand verdient euries door het promoten van acceptatie en tevredenheid. Straks gaan mensen nog voor zichzelf denken, oké zijn met een imperfect bestaan en, mijn hemel, straks zijn ze nog simpelweg content met het heden. Maar een beetje begrip voor deze beste reclamemakers. Zij moeten ook eten en drinken, en twee auto’s, twee huizen en het liefst nog een motor hebben.

Dus creëren zij boodschappen als:

  • Zon, zee, strand en … een beachbody! Hoe je in 3 weken 10 kilo afvalt.
  • Net zo succesvol zijn als ‘beroemd en rijk persoon’? Dit moet je doen!
  • ‘Bekend topmodel’ vertelt je haar schoonheidsgeheimen.

Eerlijke boodschappen zouden zijn:

  • Zon, zee, strand en … een eetstoornis! Hoe je in 3 weken gebakken zit voor de rest van je leven.
  • Net zo succesvol zijn als ‘beroemd en rijk persoon’? Ga maar vast een dealer zoeken, dit ga je niet redden zonder wat oppeppende middelen.
  • ‘Bekend topmodel’ vertelt: ga maar vast sparen. Plastische chirurgie is duur!

Het moet altijd beter. Al vanaf kinds af aan. Ben je goed in een bepaald schoolvak? Leuk. Ben je slecht in een ander schoolvak? Jakkes. Bijles! Zorgen dat die 4 heel gauw een 6 wordt. En even checken of je geen dyslexie of ADHD hebt. Dan weten mama en papa ten minste dat het niet aan hen ligt. Kinderen horen namelijk perfect te presteren en anders is er iets mis.

Iedereen verliest

Sport, school, werk, de mentaliteit is overal hetzelfde. En we verliezen allemaal. Niet alleen wedstrijden, maar ook eigenwaarde en zelfvertrouwen. We concentreren ons continu op wat we (nog) niet kunnen of hebben. En wij ons maar afvragen hoe we allemaal zo verslaafd, ongezond en ongelukkig kunnen zijn tegenwoordig. Misschien heeft het iets te maken met de sapjesdiëten, slaappillen, kwartaalcijfers en to-do-lijstjes. Wie zal het zeggen?

Goed, beter, best

Nog elke dag proberen we eruit te zien als modellen, te scoren als topsporters, te presteren als de succesvolste zakenmensen en te verdienen als miljonairs. We doen allemaal ons best om de beste te worden en dus eindigen we gezellig met z’n allen in het saaie midden.

Perfecte of gelukkige mensen?

Denk nu heel even met me mee en roep maar wanneer je me niet meer volgt. Stel dat mensen hun tijd en moeite gaan steken in dat waar ze al goed in zijn. Stel dat we de energie die we nu gebruiken om van die spreekwoordelijke 4 een 6 te maken, verschuiven naar die 8 en daar een 10 van maken. Dan krijgen we allemaal mensen die hun talenten ontwikkelen en benutten. Ik weet het, dat klinkt eng. Hopelijk ben ik je aandacht nog niet verloren.

Stel dat we onszelf, geheel met betere en mindere kanten, gaan accepteren en ons losrukken uit de vicieuze cirkel van plezieren, presteren en perfectioneren. Dan krijgen we allemaal gelukkige, succesvolle mensen. Geen perfecte mensen. Zeker niet. Maar die krijgen we ook niet als we het wel proberen.

Nu

Accepteren betekent nu. Zoals je nu bent, met alles wat je nu kan en alles wat je nu hebt. Niet als je eerst iets hebt veranderd (verbeterd). Niet in het verleden, niet in de toekomst. Niet over een jaar, maand, dag of uur. Nu.

Probeer het snel uit! Nu voor maar 0 euro: jezelf accepteren. Investeer in je toekomst. Jij wilt toch ook gelukkig en succesvol zijn? Dit is je kans! Grijp hem voor het te laat is!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.