jezelf beter leren kennen

Jezelf beter leren kennen door je gedachten te observeren

De buitenwereld is een weerspiegeling van je binnenwereld. Dit concept probeer ik me de laatste tijd eigen te maken. Zo weet ik nu dat hoe bepaalde woorden overkomen op mij, de gevoelens en gedachten die ze bij mij oproepen, zoveel meer zegt over mij dan over de intentie van de ander.

Bijna mijn hele leven heb ik gedacht een heel irritant persoon te zijn. Mijn moeder reageerde namelijk altijd zo op mij. Gooide ik een beker melk om, liet ik een deur iets te hard dichtvallen, lachte ik iets te lang, huilde ik iets te snel of keek ik niet vriendelijk genoeg, dan kreeg ik van alles naar mijn hoofd gesmeten (woorden, geen spullen). De boodschap was duidelijk: ‘Ik ben irritant.’ Dit maakte dat ik me steeds meer ging schamen voor mijn onhandigheid, mijn emoties en ook gewoon voor mijn gezicht. Zo heb ik geleerd dat ik altijd vriendelijk moet kijken (wat lastig is als je nadenkt, pijn hebt, of überhaupt gewoon leeft) en heel voorzichtig moet leven om te voorkomen dat mensen me irritant vinden.

Hetzelfde gedrag, een andere reactie

Bij mijn vriend gebeurden dezelfde dingen (want onhandigheid verdwijnt helaas niet door schaamte). Ik sloeg hem per ongeluk tijdens de overgang naar een ander standje, ik floepte er geregeld een onhandige opmerking uit, tijdens de afwas liet ik zijn glas aan scherven vallen en een wit wasje is er ooit eens geel uit gekomen. Whatever it was, zijn reactie verbaasde me elke keer weer. Hij werd niet boos, leek niet eens geïrriteerd. Hij reageerde eigenlijk altijd neutraal of zelfs lief. Is mijn vriend een zoveel beter persoon dan mijn moeder? Definitely. No doubt about it. Maar er is ook iets anders aan de hand.

De reactie hoort bij degene die reageert

Mijn moeder zat altijd slecht in haar vel en was continu overspannen. Vandaar haar reacties. Mijn vriend, voor zover ik weet, zit over het algemeen goed in zijn vel, is gelukkig en oké met zichzelf (en beschikt duidelijk over een groter inlevingsvermogen). Vandaar zijn reacties. Het zijn hun reacties en die staan los van mij.

Ik kan het ook omkeren

Van de week besefte ik dat ik dit dus ook op mezelf kan toepassen. Ik kan ook ontdekken hoe het met mij gaat door te kijken naar mijn eigen (innerlijke) reactie op iets of iemand. Dat idee kwam omhoog toen ik naast mijn vriend in bed lag en hij nog wat op zijn laptop aan het typen was. Een heel gewone situatie en toch kwamen er meerdere gedachten door elkaar bij me op.

Een aantal voorbeelden

Jeetje wat is hij opgefokt. Blijkbaar maak ik uit zijn manier van typen op dat hij opgefokt moet zijn. Zou ik zelf misschien een ietspietsiebeetje opgefokt zijn?

Wat typt hij nu en waarom? Erg nieuwsgierig, een beetje te nieuwsgierig, wellicht met een vleugje onzekerheid erdoorheen.

Wat werkt hij toch hard. Dat zou ik ook meer moeten doen. Ik zit vast in een moeras van zelfkritiek. Can anybody pull me out!?

Oh wat ik zou toch graag willen dat hij die vingers op mij zou gebruiken. Do I need to explain this one?

Wat doet mijn hoofd met deze informatie?

Zo kan ik niet alleen mijn eigen verdriet, angst of woede in mijn reactie ontdekken en verklaren, maar weet ik ook wanneer ik in een enthousiaste, nieuwsgierige, jaloerse, analytische of kritische bui ben. Alleen maar door te kijken naar wat mijn hoofd doet met bepaalde informatie.

Oordeelvrije nieuwsgierigheid

Door op een oordeelvrije (!) manier naar je gedachten te kijken, kun je veel leren over jezelf. Laat je gedachten lekker doen wat ze doen; begin eens met ze te observeren. Wanneer gaan jouw gedachten richting moordneigingen en wanneer blijven ze rustig? Wanneer wordt alle input omgezet in zelfkritiek en wanneer kun je het luchtig houden? Wat maakt jou onzeker? Schiet je snel in de aanval of verdediging en waarom?

Jezelf beter leren kennen

Alleen maar door je dit af te vragen, je gedachten te observeren en analyseren, heb je al wat minder last van de effecten van die gedachten. Omdat je jezelf de ruimte geeft het te inspecteren, ga je automatisch ook naar andere mogelijkheden kijken. Word je bewust van de kronkels in je koppie en leer daarvan. Ga alleen alsjeblieft niet proberen je gedachten een bepaalde kant op te forceren; dat werkt namelijk averechts.

Jezelf beter leren kennen en begrijpen. Daar is de meeste winst te behalen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *