jezelf ontwikkelen

Jezelf ontwikkelen – pas op met zelfhulp

Wat wil je nou eigenlijk bereiken met al die zelfhulp? Want ik vermoed dat je doel niet is om je leven lang bezig te zijn met jezelf verbeteren. Vaak wil je een positiever zelfbeeld, een angst overwinnen of meer zelfvertrouwen. Ondertussen smacht je naar het moment waarop je eindelijk voelt dat je je niet verder hoeft te verbeteren. Het gevoel dat je goed genoeg bent en jezelf mag accepteren. Laat dat nou net niet lukken als we alleen maar bezig zijn met wat er beter kan.

Je wilt gelukkig zijn, zodat je geen zorgen meer hebt om gelukkig worden. Je wilt een bepaald loon, zodat je je niet meer druk hoeft te maken om je inkomsten. Grappig eigenlijk toch? Want je kunt ook gewoon besluiten je niet druk te maken om al die dingen (tot een verstandige grens), en dan hoef je jezelf ineens niet meer in allerlei bochten te wringen tot het zover is. Dan kan het ineens vandaag al zover zijn. Gelukkig zijn bereik je alleen maar door niet meer van alles te willen wat je niet hebt of bent.

De manier waarop

Geen zorgen, het is niet zo dat je al je zelfhulpboeken nu moet verbranden en mijn blog uit je favorieten moet gooien (want daar staat hij natuurlijk al maanden). Je kunt ook er echt wel wijze lessen uit halen. Het ligt alleen aan de manier waarop je het gebruikt.

Verslaafd aan zelfhulp

Je hebt mensen die daadwerkelijk verslaafd zijn aan het verbeteren van zichzelf. Ze lezen alle boeken (nee, ik voel me niet aangesproken), volgen alle workshops en cursussen, bezoeken seminars, beluisteren podcasts enz. Alles wat ze maar kunnen bedenken (en betalen). Ze krijgen de bekende adrenaline rush van het ontdekken van een nieuwe manier waarop ze zichzelf of hun leven kunnen verbeteren. Het gaat allang niet meer om het verbeteren zelf. Het wordt, net als bij alle vormen van verslaving, meer een uitvlucht. Want terwijl ze op de hoogte zijn van alle kunstjes, leven ze in werkelijkheid nog steeds hetzelfde leven als altijd.

Zelfhulp als dokter

Aan de andere kant staan de mensen die zich alleen tot de wereld van zelfhulp keren als er iets heel erg misgaat in hun leven. Er is iets aan de hand, en dat moet anders. Bijna als een ziekte die genezen moet worden. Ook deze vorm is wellicht niet helemaal gezond, maar er komt vaak wel een einde aan de obsessie. Op een bepaald moment voelen ze zich weer (wat) beter en laten ze de boeken in de kast verstoffen en gaan ze weer andere dingen met hun vrije tijd (en money!) doen.

Je bent niet goed genoeg

En wat gaat hier nou fout? Het uitgangspunt is dat er iets mis met je is en dat dit opgelost moet worden. En telkens weer nieuwe manieren ontdekken waarop je je leven of jezelf kunt verbeteren, zegt jou indirect dat je het dus nog steeds niet goed (genoeg) doet. Je krijgt continu bevestiging van dat wat je stiekem al denkt/voelt. En deze bevestiging gaat jou niet de kant op helpen waar je eigenlijk naartoe wilt.

De spiraal gaat niet vanzelf eindigen, dat moet jij bewust beslissen.

Er bestaat niet zoiets als een perfect leven of een perfect mens. Je streeft dus naar iets wat niet bestaat. En door dat streven raak je steeds verder verwijderd van dat gevoel waar je eigenlijk naar op zoek bent.

Laat zelfhulp je helpen

Laat zelfhulp je helpen, maar maak er geen leefstijl van. Zorg dat jij de baas blijft en niet de ene na de andere methode beschouwt als hét middel dat jou dat perfecte leven gaat geven. Voel je je beter, dan mag je het ook weer loslaten en lekker je leven gaan leiden. Je kunt erop vertrouwen dat je de zelfhulp er wel weer bij pakt op het moment dat je terug bent gezakt in je oude manieren.

Grijp je nooit meer terug naar de zelfhulp? Fantastisch! Grote kans dat je niet elke letter uit dat ene boek nu perfect in je leven hebt verwerkt (I hope..), maar je hebt iets beters gevonden. Je voelt je nu goed genoeg. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.