jezelf terugvinden

Jezelf terugvinden & leven vanuit je kern – een eerste stap

Mijn vriend ging uit logeren en ik kwam mezelf onverwachts flink tegen. Of eigenlijk juist niet; ik raakte mezelf helemaal kwijt. Al snel kwam de aap uit de mouw (of broekspijp of jurk): mijn belangrijkste identiteit, vriendin van mijn vriend, was even weggevallen.

We hebben allemaal identiteiten die ons lijken te vormen – dochter, vriendin, collega etc. – met nadruk op: lijken. Al die rollen bij elkaar lijken, met een mooie strik eromheen, de persoon te vormen die jij bent. We vergeten soms dat dit rollen zijn waar we ons mee identificeren (werkwoord!) en dat dus niet is wie we ZIJN (oké, ‘zijn’ is ook een werkwoord, maar you get the point). Het zijn allemaal afleidingen van jouw kern, je authentieke zelf.

Dit is niet erg! Het geeft juist een mooie en handige weg om weer bij die kern te komen.

Jezelf terugvinden – begin hier

Natuurlijk is ‘Hee, stop met je te identificeren en ga volledig leven vanuit je kern’ superleuk om te zeggen en een heel mooi streven, maar zo makkelijk is het niet – as always. Een fijn begin kan zijn om als een kersverse vriendin jezelf te leren kennen. Dat begint van een afstandje en wordt vanzelf door de tijd heen wat closer. Je mag het idee dat je jezelf moet kennen en moet weten waar die kern precies zit en wat daar allemaal gebeurt nu dus vast loslaten.

Wie hakt de knopen door?

Kijk eens naar de keuzes die je maakt. De kleine dingen, zoals je telefoon oppakken om iets te checken, een bepaalde maaltijd wel of niet koken, en de grote dingen, zoals waarom je bevriend met iemand bent of het werk doet wat je doet. Waarom zeg je ‘ja’ of ‘nee’ tegen iets of iemand? Of eigenlijk: wie zegt dat? Wie hakt de knopen door?

Het afvragen is de weg

Let the ontrafeling begin. De identiteiten die bij mij het vaakst hun mond open deden en beslissingen namen, waren jarenlang: dochter van mijn moeder & vriendin van mijn vriend. Ik wist wel dat ik er naast die rollen zelf ook ergens nog was, maar niet hoe ik daar bij kon komen. Door me telkens af te vragen wie in mij het woord nam, begon ik te merken dat er af en toe een stem te horen was die niet van mijn (ondertussen vastgestelde) identiteiten kwam. Dat was ik zelf, mijn echte zelf.

Welke kant beweeg je op?

Een andere manier om te checken naar wat je vanbinnen aan het luisteren bent, is je afvragen of je het gevoel hebt dat je (figuurlijk) ergens naartoe beweegt of ergens vanaf beweegt. Ergens vanaf bewegen is meestal een actie vanuit angst en daar doet je kern niet aan. Dus in plaats van ‘voelt het goed of niet’ (want die is heel moeilijk en vaag en genuanceerd) kun je jezelf afvragen: beweeg ik ergens naartoe of ergens vanaf?

Geef jezelf wat tijd

Heb je geen idee vanuit welke identiteit je handelt? Dat is oké. Identiteiten gaan zich ook met elkaar mengen en de stem van je kern heeft tijd nodig om weer wat harder en vaker te kunnen spreken. Denk maar aan mensen die in coma hebben gelegen. Die stembanden moeten weer helemaal opnieuw getraind worden. En in het begin komt er vooral gefluister uit. Je mag erop vertrouwen dat het vanzelf meer wordt – als jij ervoor open blijft staan dat er, buiten alles wat je weet dat je moet of wilt zijn, nog iets anders in jou is: het stuk dat gewoon is.

Geef jezelf wat ruimte

Zoals altijd: je hoeft niet meteen iets te doen met de inzichten die hieruit voortkomen. Je hoeft je leven niet om te gooien, of jezelf af te straffen, omdat je nog veel leeft vanuit het pleasen, presteren en perfectioneren. Je komt alleen via zachtheid bij je kern. Door jezelf compassie te schenken. Door te laten zijn wat er nu is. Door ruimte te geven. En die ruimte geef je door jezelf vragen te stellen en open te staan voor de antwoorden – de rest ontvouwt zich vanzelf. Hoe vaker je kunt horen wie er binnenin jou antwoord geeft, des te makkelijker het wordt om ook je eigen stem ertussen weer te ontdekken.

Welke identiteit weegt in jouw leven het zwaarst?

P.S. Dit behandel ik ook in mijn online cursus How to Grenzen! Een belangrijk onderdeel ervan, of misschien wel de belangrijkste, is namelijk je loskoppelen van identiteiten om je eigen stem weer beter te kunnen horen. Can’t wait to see you there!