luisteren naar je intuïtie

Leren luisteren naar je intuïtie m.b.v. zelfcompassie

Intuïtie is een gek iets. En dat zeg ik niet omdat het zo’n heerlijk pijnlijke standaardzin is om mee te beginnen; ik meen het. En niet zo’n klein beetje ook. Pas sinds een paar jaar ben ik me bewust van het bestaan ervan – of nou ja, ik wist wel dat het er was, maar niet dat ik het ook had – en sinds die tijd ben ik op avontuur.

Jarenlang, honderden keren, heb ik m’n intuïtie (zachtjes) gehoord of gevoeld en er niets mee gedaan. Jarenlang hoorde ik mezelf zeggen: ‘Dat gevoel had ik al de eerste keer dat ik diegene zag.’ ‘Ik had al zo’n vermoeden dat dit niet de juiste kant op was.’ En de mooiste: ‘Eigenlijk wist ik wel dat ik het niet moest doen.’ Soms voelde het als een fijne bevestiging en soms als een extra reden om mezelf een mentale tik voor m’n smoeltje te verkopen. Waarom luisterde ik er dan niet naar!?

Wanneer leer ik het nou eens?

Er zijn me gelukkig geen vreselijke dingen overkomen, ik ben maar een beetje geld kwijtgeraakt (wel een heleboel tijd en energie), maar toch voelde ik me lange tijd moedeloos wat dit onderwerp betreft. Ik zag mensen om me heen die het allemaal prima leken te begrijpen en onder de knie te hebben. Ze voelden iets, handelden ernaar, hadden geen rotgevoel achteraf en kregen meestal een goede uitkomst. Nu ik nog.

Zelfcompassie bleek het antwoord

De belangrijkste stap in het proces van mijn hartkompas volgen en me openstellen voor mijn intuïtie was zelfcompassie. Het meest waardevolle bleek om elke keer dat ik erachter kwam dat ik er – foei – weer niet naar had geluisterd tegen mezelf te zeggen: ‘Vervelend dat je je nu zo naar voelt, maar dit is goed nieuws. Je hebt het gevoeld. Je merkt dat het bevestigd wordt. Ooit, niet zo lang geleden, had je geen idee wat intuïtie was en waar het zich ongeveer bevond en in welke vermomming. Elke keer dat je jezelf wel voor je mooie hoofd kunt slaan omdat je er weer niet naar hebt geluisterd, is een stap vooruit. Je hebt het namelijk gehoord. Je hoort het. Je voelt het. Luisteren is de volgende uitdaging. Maar daar had je nooit kunnen komen als je hem überhaupt niet kon horen.’

Eindelijk is het gelukt

Onlangs heb ik eindelijk gevoeld hoe het is om naar mijn intuïtie te luisteren. Mijn hoofd zei het een en mijn hart zei het ander. De perfectionist en criticus vanbinnen gingen gezamenlijk een klein beetje dood en toch zette ik door. Het resultaat? Een onwijs blije klant waar ik me direct nog meer verbonden mee voelde. Alleen maar door naar een gevoel te luisteren dat ik niet precies kon uitleggen, maar er ‘gewoon’ op besloot te vertrouwen. En dat kon alleen maar dankzij die honderden keren dat ik er niet op durfde te vertrouwen, maar het stiekem ergens wel had gevoeld. (Na deze ene keer volgde er een paar dagen later al meteen een volgende. Een nog grotere uitdaging met een nog mooier resultaat. I’m on a streak!)

Luisteren naar je intuïtie blijft een uitdaging

Lieve jij, de weg was lang en de weg stopt denk ik nooit. Het blijft een uitdaging om te luisteren naar je intuïtie. Je kunt jezelf helpen door regelmatiger stil te staan voor je beslissingen neemt en even te observeren wat er bij jou vanbinnen en in je lichaam gebeurt. Maar het allerbeste wat je kunt doen, is geduld hebben en zelfcompassie. Jezelf er elke keer aan herinneren wanneer je – na er niet naar geluisterd te hebben – achteraf bevestiging krijgt van jouw initiële gevoel of ingeving dat dit iets goeds is. Dat je het hebt gehoord. Én dat je openstaat voor de bevestiging ervan.

Je bent al gegroeid!

Wij mensen, of eigenlijk onze koppies, zijn uitsluitend op zoek naar bevestiging van dingen waar we al in geloven of op zijn minst voor openstaan. Dus dat je dit kunt ervaren, betekent dat je al enorm bent gegroeid. En het gaat je steeds iets eerder lukken tot dat magische moment komt waarop je niet te laat bent en het daaropvolgende nog veel magischere moment dat je gevoel bleek te kloppen.

Lieve jij, besef je wel hoe goed je het al doet?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *