meer eigenwaarde ontwikkelen

De waarheid achter meer eigenwaarde ontwikkelen

Ik dacht: even een luchtig filmpje kijken, een romkom. Of eigenlijk moet ik zeggen: dé romkom. Ik had een paar zware dagen achter de rug en wilde niets liever dan even niet nadenken. Heel bewust had ik tijdens het uitkiezen de hele dramasectie vermeden. Hoofd uit, film aan.

Easier to believe

‘’People put you down enough, you start to believe it.’’ Au. Dat kwam iets te dichtbij. Vaarwel luchtigheid, welkom drama. Ik snapte ineens volledig hoe Vivian zich voelde in Pretty Woman én hoe zij dit specifieke leven had gekregen. Het is niet gek om een prostituee te worden als je gelooft dat je niets waard bent. En het is vreselijk eng om dan ineens zo goed behandeld te worden. Wat moet je daar nou mee? Het is onbekend en dus onveilig. Bewijs krijgen voor je waardeloosheid is zoveel makkelijker dan het tegenovergestelde aangereikt krijgen. ‘’The bad stuff is easier to believe.’’ I get you girl!

Drijfzand?

Ik zie het om me heen en voel het zelf ook. Het is krankzinnig eng om je beter (over jezelf) te gaan voelen. Je hebt zoveel moed nodig om te besluiten vanaf nu elke dag voor iets anders te kiezen. Het betekent namelijk dat je onbekend terrein tegemoet gaat. En wat ligt er aan de andere kant van dit moeras? Drijfzand? Woestijn? Woestijn mét een prachtige oase? Paradijs? Jungle? In andere woorden:  je weet nu wat je aan jezelf en aan je leven hebt. Wat gebeurt er als dat verandert? Word jij leuker of misschien wel stommer? Word het leven makkelijker of misschien wel zwaarder? En verdien je het eigenlijk wel om je beter te voelen?

Tough love

Hoe rot het ook is, dat waardeloze gevoel in stand houden is de makkelijke optie. Jezelf naar beneden halen en overal de schuld van geven is de makkelijke optie. Toegeven aan je faalangst is de makkelijke optie. Blijven (over)leven, zoals je nu doet, is de makkelijke optie. Ik zou willen dat ik opbeurender nieuws had, maar vandaag is het tough love day.

Toch niet helemaal zoals in de film

En dan gelooft er ineens iemand je. Of komt er iemand in je leven die onvoorwaardelijk van je houdt. Iemand laat zien hoe het moet. Misschien kun jij het dan ook wel? En dan begint het allemaal pas echt. Je besluit het roer te keren. In het begin voelt het fantastisch, je wist niet dat dit bestond! Zoveel mogelijkheden, zoveel hoop, hoera!

Hier eindigt de film, maar in het echte leven komt het interessante (lees: uiterst onprettige) stuk nu pas.

Je valt terug. Je komt je oude ik weer tegen. Ik heb er echt een hele tijd tegen gevochten, maar uiteindelijk opgegeven. Even weer lekker vertrouwd wegzakken in die oude patronen. Wie weet heb ik de laatste tijd wel gedaan alsof. Misschien was het gewoon een showtje voor mezelf en de rest van de wereld en is er ondertussen vanbinnen niets veranderd. Kan dat?

Faken tot je erbij neervalt

De kans is groot dat dat het was. Maar dat is niet zo slecht als het nu klinkt. Het is zelfs goed. Je gaat namelijk niet van de ene op de andere dag in jezelf kunnen geloven. Je moet je eerst gedragen zoals je wil dat je nieuwe ik zich gaat gedragen. Het voelen komt veel later pas. En in het begin geloof je helemaal niets van dat nieuwe gedrag dat je vertoont, maar als je het lang genoeg volhoudt, overtuig je jezelf echt een keer. En hee, als dit je lukt, scheelt het je een bak geld aan acteerlessen; jij kunt direct door naar de Oscaruitreiking.

Nog meer tough love

En tijdens dit moedig zijn, vergeet je niet om trots te zijn op elke keer dat je opkrabbelt na een terugval? Want daar zit een heleboel meer winst in dan dat ene ultieme life-changing moment toen je de keuze maakte om het anders te gaan doen. Tuurlijk, dat was ook belangrijk, maar die ene beslissing maken, kunnen we allemaal (sorry, doet zeer, I know). Elke keer weer opkrabbelen als we teruggegooid zijn in de diepte, dát kan niet iedereen.

Dus, wil je niet door het leven gaan als een prostituee (letterlijk of figuurlijk), dan is het tijd om te gaan werken aan je eigenwaarde. Onthoud: dit is de enige situatie waarin faken oké is (en als je daadwerkelijk prostituee bent natuurlijk..).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.