How to Life

Mijn verhaal en het begin van How to Life

Zelfs toen het moment aanbrak dat ik mijn ouderlijk huis uit was geschopt, nog altijd met chronische zenuwpijn rondliep (of ja, strompelde) en dagelijks afwisselde tussen mezelf uithongeren en volproppen, was er maar een ding dat het meeste pijn deed – en het was niet mijn rug. Het was het beeld dat ik van mezelf had; of eigenlijk vooral niet had.

Machteloos. Het leven speelde met me als een lappenpop die had opgegeven zelf ooit nog iets te zijn. Mijn zelfbeeld was niet zozeer negatief, hij was onbestaand. Ik had geen idee wie ik was, en niet eens dat ik íemand was. Ik voelde me volledig overgeleverd aan wat artsen van me vonden, wat mijn moeder besloot dat ik moest zijn en wat therapeuten dachten dat er mis met me was. Door alle etiketjes die ik opgeplakt gekregen had, kreeg ik bijna geen lucht meer. Ik had geen idee of ik daaronder nog bestond. Het leven stond angstaanjagend over me heen gebogen en ik werd alleen maar kleiner en stiller; elke dag bestond ik een stukje minder.

Ik ben mijn eigen support geworden

Na de enorme investering in mijn persoonlijke ontwikkeling de afgelopen jaren ben ik niet meer bang voor de uitdagingen die het leven voor mij in petto heeft, want ik heb voortaan mezelf altijd bij me. Antwoorden zoek ik niet langer buiten mezelf; tegenwoordig ontwikkel ik mijn éigen manier, mijn eigen how to. Ik sleep mezelf niet langer mee als last, ik draag mezelf bij me als support.

Het ‘enige’ wat ik hoefde te doen, was terugkomen bij mezelf. Ontwaken uit de diepe slaap waarin ik zo helder had wat ik allemaal moest zijn, maar geen flauw idee had van wie ik daadwerkelijk was. Dit gebeurde vlak na het gesprek waarin ik mijn psychotherapeut niet-begrijpend aan zat te staren toen ze voorstelde om aan de antidepressiva te gaan – *blink blink*. In één klap werd ik wakker.

Mijn wake-up call

Elke week ging ik daar weg met minder vertrouwen in mezelf, wetend dat ik zoveel dingen nog steeds niet goed deed – en niemand vertelde me hoe ik het dan wél moest doen. Hoe was ik in deze put beland? Het antwoord bleek simpel: tot nu toe had ik de antwoorden altijd buiten mezelf gezocht en was ik daardoor elke dag van mijn leven een stapje verder van mezelf weggelopen. Therapie was niet het antwoord, het antwoord lag in mezelf. Mensen en methoden konden daar best bij helpen, maar alleen als aanvulling. Ik greep de teugels weer stevig vast: vanaf nu draaide mijn leven om thuiskomen bij mezelf en het ontwikkelen van míjn manier.

Het begin van How to Life

Een paar maanden eerder had ik het boek Healing the shame that binds you aangeraden gekregen en zonder na te denken besteld (en dat was voor deze enorme eigenwijzigerd best een bijzondere actie). Die dag sloeg ik hem eindelijk open en meteen werd ik gegrepen. Herkenning, begrip, inzicht, uitleg. Hoop. Toegegeven, ik heb het boek uiteindelijk nooit uitgelezen, want ik vond een blogpost waarin alle interessante stukken perfect waren samengevat, maar toch heeft het boek een speciaal plekje in mijn hart. Daar begon het allemaal. De hoop dat ik het zelf kon oplossen, wat uitmondde in geloof in mezelf en uiteindelijk het pure vertrouwen dat ik alles al in me heb.

Thuiskomen bij jezelf

Dat is precies waar ik jou mee wil helpen. Samen hakken we de knoop door. Vandaag stop je met verder wegraken van jezelf en begin je met het afpellen en thuiskomen. Je laat je niet langer overweldigen of van je stuk brengen door de manieren van anderen; je gaat ontdekken wat klopt voor jou en daarop leren vertrouwen. Je komt terug bij jezelf – en vanuit daar is alles mogelijk.

Hoe zou het voelen als je altijd op jezelf kunt rekenen, nooit meer bang hoeft te zijn voor moeilijke mensen of situaties en niet meer vastzit in een bepaalde identiteit? Dit kan. Ook voor jou. En het is nog best simpel ook.

E-course over jouw grenzen & behoeften

Al jaren vind je hier mijn blogposts, de laatste maanden aangevuld met IGTV’s, vol met tips, oefeningen, inzichten en inspiratie voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Maar het mooiste dat ik tot nu toe heb ontwikkeld, is mijn cursus How to Grenzen. In deze cursus ontwikkel je jouw eigen how to voor het omgaan met jouw grenzen en behoeften, maar boven alles kom je weer een stukje meer thuis bij jezelf. Je leert op jezelf vertrouwen en staat steviger en vrijer in het leven.

Ik zie je heel erg graag bij de e-course (of op mijn blog of Instagram)!

Liefs,

Shirley

P.S. Ik kan niet wachten om je bij de e-course te zien! Jij ook niet? Jouw ticket koop je hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *